Олександр Паларієв, депутат Бородінської громади і керівник агро-кластеру «Фрумушика Нова», повідомив, що на території Бородінської громади зареєстровані два унікальні продукти з географічним зазначенням. Це «Баранина Фрумушика» і вино «Долина Фрумушика».
Протягом століть Буджак був відомим районом вівчарства. Овець тут розводили з давніх часів. Є три основні визначальні фактори для отримання специфічних властивостей цієї баранини: якість степової рослинності Тарутинського степу, три місцеві породи, що використовуються виробниками, практика скотарства.
Мармурове забарвлення м’яса та білий колір жиру є результатом поєднання порід, що використовуються для виробництва цієї баранини, та системи вирощування, основаної головним чином на вільному випасі худоби.
Воно поєднує населені пункти південно-західної частини Одеської області — в межах північно-східної частини Болградського району та північної частини Білгород-Дністровського району.
Усі види вина є сухими.
Ось ці продукти тепер будуть офіційними брендами наших буджацьких степів.
Виробнику виготовлення продуктів із зареєстрованим географічним зазначенням дає захист продукції від недобросовісної конкуренції. Для споживача продукти з географічним зазначенням є гарантією якості, унікальності, оригінального походження продукту з тієї місцевості, де він зроблений. Для регіону в цілому це допомагає збереженню місцевих традицій, розвитку туризму та локального бізнесу, а також гарантує додаткове надходження податків.
Як повідомив Олександр Паларієв, найближчим часом у планах зареєструвати ще один брендовий продукт — «Овеча бриндзя Фрумушики-Нова».
Географічне зазначення – це позначка на товарі, яка ідентифікує його як такий, що походить з певного географічного місця. Інакше кажучи, це є підтвердженням того, що товар вироблено з використанням місцевих ресурсів, природних і людських, а тому він є унікальним. На відміну від торговельної марки, географічне зазначення реєструють на невизначений термін. Одними з перших українських продуктів з географічним зазначенням стали «Закарпатське вино», «Гуцульська коров’яча бриндзя», «Херсонський кавун» тощо.
Система захисту регіональних продуктів з’явилася у Франції у 1925 році. Першим зареєстрованим географічним зазначенням став сир «Рокфор».
Завтра, у середу, 21 травня 2025 року, в Одесі та Одеській області істотних опадів синоптики… Read More
Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині» пройде ювілейний 25-й раз. Цього разу подію приймуть Одеса… Read More
Одеса встановила партнерські відносини із німецьким містом Гейдельбергом. Така угода була укладена днями у рамках… Read More
Про одеські маршрутки пасажири здебільшого говорять з обуренням. Проте продовжують ними користуватися, сплачуючи за проїзд… Read More
Сьогодні я вже знаю, чому улюбленим анекдотом людей з вадами слуху став саме цей. Господь… Read More
У Хаджибейському районі Одеси ліквідували сміттєзвалище в районі вулиці М. Грушевського і Травневого провулка і… Read More