Статті

Гречаники від майстрині: кулінарний секрет пані Марії з Балти

Ім’я Марії Вербецької – жительки міста Балта, добре відоме читачам «Одеського життя». Це народна майстриня, вишивальниця, яка мріє всіх людей одягнути у вишиванки. Крім того, вона ще й волонтерка ветеранського загону «Золотий вік», що долучився до волонтерського проєкту «Сіточки у Балті». А ще пані Марія – чудова господиня, стравами якої захоплюється вся рідня та кожен, хто скуштував її кулінарні витвори.

Сьогодні пані Марія розкриває секрет своїх гастрономічних хитрощів. Отже, гайда готувати разом із нею гречаники!

– Гречаники – давнє національне блюдо. Моя бабця готувала їх як із м’ясним фаршем, так і без нього. В будь-якому разі вони смачні та апетитні. Сьогодні приготуємо гречаники з м’ясним фаршем. Для них не обов’язково спеціально готувати гречану кашу, а можна використати ту, що залишилась, наприклад, від сніданку.

Рецепт гречаників від пані Марії

Інгредієнти

  • фарш (свинина чи яловичина) – 600 г;
  • гречана крупа – 1,5 склянки;
  • яйця – 2 шт.;
  • цибуля – 2-3 шт.;
  • томатна паста – 2-3 ст. л.;
  • 1-2 склянки води;
  • сіль, перець – за смаком.

Приготування

Гречку необхідно промити, залити 2,5 склянки води, варити на слабкому вогні, поки не википить вода.

Як гречка охолоне, треба додати до неї м’ясний фарш та натерту або пропущену через м’ясорубку цибулю. Потім додати яйця, сіль, перець.

У ємність для запікання налити трохи води.

Формуємо гречані кульки (величина їх може різною) мокрими руками і складаємо їх до дека.

Потім на сковорідці розігріти рослинну олію, покласти туди томатну пасту, підсмажити та влити склянку-дві води. Нехай закипить.

Цим соусом полити гречаники і покласти їх до духовки.

Якщо соусу мало, можна додати води прямо у деко. Треба, щоб гречаники були покриті на дві третини, а то й більше.

Готувати 40 хвилин при температурі 180-200 градусів.

Ще на тему: Вареники з капустою та картоплею: рецепти на Святвечір від жительки Балти.

Share
Любов Кузьменко

Авторка видання "Одеське життя". Журналістка з майже 40-річним досвідом. Пише на культурну, соціальну, історичну та військову тематику. Членкиня Національної спілки журналістів України (НСЖУ), учасниця програми Internews.

Recent Posts

  • Новини

68 мільйонів гривень на безпритульних тварин в Одесі: на що підуть бюджетні кошти

З бюджету Одеської міської громади планують виділити 68 мільйонів 500 тисяч гривень на безпритульних тварин.… Read More

27-11-2025 в 14:37
  • Новини

Київ утримує лідерство, Одеська область — на четвертому місці: що змінилося в освіті за роки війни

На четвертому році повномасштабної війни Одещина входить до п'ятірки регіонів з найбільшою кількістю дітей, які… Read More

27-11-2025 в 13:48
  • Новини

Постійні обстріли: одна з громад Одещини просить уряд надати їй статус території бойових дій

Через нічні атаки дронів, пошкодження енергетичної системи та інфраструктури Арциз наполягає на офіційному статусі території… Read More

27-11-2025 в 13:21
  • Новини

В Одесі знесуть магазин великої торговельної мережі

Міська влада розпочинає процес знесення самовільної споруди на проспекті Небесної Сотні. Демонтаж обійдеться майже в… Read More

27-11-2025 в 12:46
  • Новини

Компенсація за зруйноване житло в Одесі: виконком розгляне питання виплат

Одеський виконком запланував розглянути питання компенсації за майно, знищене внаслідок обстрілів. Чи вдасться одеситам отримати… Read More

27-11-2025 в 12:17
  • Реклама / Новини партнерів

Як прибрати штучну ялинку, щоб голки не обсипалися наступного року

Коли святковий марафон закінчується, найделікатніша місія — акуратно розібрати новорічну ялинку так, щоб вона виглядала… Read More

27-11-2025 в 11:54