Статті

Гречаники від майстрині: кулінарний секрет пані Марії з Балти

Ім’я Марії Вербецької – жительки міста Балта, добре відоме читачам «Одеського життя». Це народна майстриня, вишивальниця, яка мріє всіх людей одягнути у вишиванки. Крім того, вона ще й волонтерка ветеранського загону «Золотий вік», що долучився до волонтерського проєкту «Сіточки у Балті». А ще пані Марія – чудова господиня, стравами якої захоплюється вся рідня та кожен, хто скуштував її кулінарні витвори.

Сьогодні пані Марія розкриває секрет своїх гастрономічних хитрощів. Отже, гайда готувати разом із нею гречаники!

– Гречаники – давнє національне блюдо. Моя бабця готувала їх як із м’ясним фаршем, так і без нього. В будь-якому разі вони смачні та апетитні. Сьогодні приготуємо гречаники з м’ясним фаршем. Для них не обов’язково спеціально готувати гречану кашу, а можна використати ту, що залишилась, наприклад, від сніданку.

Рецепт гречаників від пані Марії

Інгредієнти

  • фарш (свинина чи яловичина) – 600 г;
  • гречана крупа – 1,5 склянки;
  • яйця – 2 шт.;
  • цибуля – 2-3 шт.;
  • томатна паста – 2-3 ст. л.;
  • 1-2 склянки води;
  • сіль, перець – за смаком.

Приготування

Гречку необхідно промити, залити 2,5 склянки води, варити на слабкому вогні, поки не википить вода.

Як гречка охолоне, треба додати до неї м’ясний фарш та натерту або пропущену через м’ясорубку цибулю. Потім додати яйця, сіль, перець.

У ємність для запікання налити трохи води.

Формуємо гречані кульки (величина їх може різною) мокрими руками і складаємо їх до дека.

Потім на сковорідці розігріти рослинну олію, покласти туди томатну пасту, підсмажити та влити склянку-дві води. Нехай закипить.

Цим соусом полити гречаники і покласти їх до духовки.

Якщо соусу мало, можна додати води прямо у деко. Треба, щоб гречаники були покриті на дві третини, а то й більше.

Готувати 40 хвилин при температурі 180-200 градусів.

Ще на тему: Вареники з капустою та картоплею: рецепти на Святвечір від жительки Балти.

Share
Любов Кузьменко

Авторка видання "Одеське життя". Журналістка з майже 40-річним досвідом. Пише на культурну, соціальну, історичну та військову тематику. Членкиня Національної спілки журналістів України (НСЖУ), учасниця програми Internews.

Recent Posts

  • Новини

Море нагадало про наближення осені: яка температура води в Одесі сьогодні

За даними синоптиків, сьогодні, 26 серпня, морська вода в Одесі стала прохолоднішою, але купатися можна,… Read More

26-08-2025 в 07:26
  • Новини

Прикидався жінкою та наводив ракети: на Одещині затримали російського шпигуна

В Одеській області засудили до 15 років ув’язнення 27-річного чоловіка, який виконував шпигунські завдання російських… Read More

26-08-2025 в 07:11
  • Новини

Наближається новий навчальний рік: чи готова до нього Одещина

За тиждень у Одеській області розпочинається новий навчальний рік, і освітні заклади регіону вже готові… Read More

26-08-2025 в 06:44
  • Positive News

Одеський гумор: бачення реаліста та смачна тітка

Доброго ранку, друзі! Вітаємо з вівторком! Тиждень набирає обертів, і щоб він був легким та… Read More

26-08-2025 в 06:11
  • Новини

Прогноз сонячної активності на 26 серпня: чи будуть магнітні бурі

У вівторок, 26 серпня, очікуються магнітні бурі середньої сили, які можуть викликати погіршення самопочуття метеозалежних… Read More

26-08-2025 в 05:42
  • Новини партнерів

З чого складається конструкція прапора та як придбати якісний варіант?

Такий універсальний елемент оформлення як прапор може використовуватися в найрізноманітніших сферах: від реклами до інтер’єру.… Read More

25-08-2025 в 23:51