Статті

Гречаники від майстрині: кулінарний секрет пані Марії з Балти

Ім’я Марії Вербецької – жительки міста Балта, добре відоме читачам «Одеського життя». Це народна майстриня, вишивальниця, яка мріє всіх людей одягнути у вишиванки. Крім того, вона ще й волонтерка ветеранського загону «Золотий вік», що долучився до волонтерського проєкту «Сіточки у Балті». А ще пані Марія – чудова господиня, стравами якої захоплюється вся рідня та кожен, хто скуштував її кулінарні витвори.

Сьогодні пані Марія розкриває секрет своїх гастрономічних хитрощів. Отже, гайда готувати разом із нею гречаники!

– Гречаники – давнє національне блюдо. Моя бабця готувала їх як із м’ясним фаршем, так і без нього. В будь-якому разі вони смачні та апетитні. Сьогодні приготуємо гречаники з м’ясним фаршем. Для них не обов’язково спеціально готувати гречану кашу, а можна використати ту, що залишилась, наприклад, від сніданку.

Рецепт гречаників від пані Марії

Інгредієнти

  • фарш (свинина чи яловичина) – 600 г;
  • гречана крупа – 1,5 склянки;
  • яйця – 2 шт.;
  • цибуля – 2-3 шт.;
  • томатна паста – 2-3 ст. л.;
  • 1-2 склянки води;
  • сіль, перець – за смаком.

Приготування

Гречку необхідно промити, залити 2,5 склянки води, варити на слабкому вогні, поки не википить вода.

Як гречка охолоне, треба додати до неї м’ясний фарш та натерту або пропущену через м’ясорубку цибулю. Потім додати яйця, сіль, перець.

У ємність для запікання налити трохи води.

Формуємо гречані кульки (величина їх може різною) мокрими руками і складаємо їх до дека.

Потім на сковорідці розігріти рослинну олію, покласти туди томатну пасту, підсмажити та влити склянку-дві води. Нехай закипить.

Цим соусом полити гречаники і покласти їх до духовки.

Якщо соусу мало, можна додати води прямо у деко. Треба, щоб гречаники були покриті на дві третини, а то й більше.

Готувати 40 хвилин при температурі 180-200 градусів.

Ще на тему: Вареники з капустою та картоплею: рецепти на Святвечір від жительки Балти.

Share
Любов Кузьменко

Авторка видання "Одеське життя". Журналістка з майже 40-річним досвідом. Пише на культурну, соціальну, історичну та військову тематику. Членкиня Національної спілки журналістів України (НСЖУ), учасниця програми Internews.

Recent Posts

  • Новини

Гірка втрата для Одещини: на фронті загинув снайпер Михайло Цибін

Саф'янівська громада Одеської області знову втратила свого Захисника - солдата Цибіна Михайла Вікторовича, уродженця села… Read More

10-07-2025 в 14:33
  • Новини

В Одесі 13-річна дівчинка та її мати спалили авто військових

В Одесі СБУ та поліція викрили жінку та її доньку в роботі на ворога. За… Read More

10-07-2025 в 13:29
  • Статті

Театральний бум і подорож до Франції: топ-5 подій Одеси 11 – 13 липня

Ось і середина літа настала! Одеситів в цими вихідними запрошують відзначити Дні Франції та на… Read More

10-07-2025 в 12:31
  • Новини

Робота під час тривоги і без укриття: хто відповідає за безпеку в кафе і клубах Одеси

В Одесі все частіше повітряна тривога сприймається як фон, а не як сигнал до дії.… Read More

10-07-2025 в 11:34
  • Новини партнерів

Охорона Київ: професійна безпека для бізнесу, дому та подій

У сучасному мегаполісі питання безпеки стає критично важливим. Особливо це стосується столиці, де щодня проходять… Read More

10-07-2025 в 10:55
  • Новини

Війна, день 1233: 10-годинна атака на Київ – спалахнули пожежі, є загиблі

У четвер, 10 липня 2025 року, почалася 1233-тя доба широкомасштабної збройної агресії РФ проти України.… Read More

10-07-2025 в 10:27