Статті

Гречаники від майстрині: кулінарний секрет пані Марії з Балти

Ім’я Марії Вербецької – жительки міста Балта, добре відоме читачам «Одеського життя». Це народна майстриня, вишивальниця, яка мріє всіх людей одягнути у вишиванки. Крім того, вона ще й волонтерка ветеранського загону «Золотий вік», що долучився до волонтерського проєкту «Сіточки у Балті». А ще пані Марія – чудова господиня, стравами якої захоплюється вся рідня та кожен, хто скуштував її кулінарні витвори.

Сьогодні пані Марія розкриває секрет своїх гастрономічних хитрощів. Отже, гайда готувати разом із нею гречаники!

– Гречаники – давнє національне блюдо. Моя бабця готувала їх як із м’ясним фаршем, так і без нього. В будь-якому разі вони смачні та апетитні. Сьогодні приготуємо гречаники з м’ясним фаршем. Для них не обов’язково спеціально готувати гречану кашу, а можна використати ту, що залишилась, наприклад, від сніданку.

Рецепт гречаників від пані Марії

Інгредієнти

  • фарш (свинина чи яловичина) – 600 г;
  • гречана крупа – 1,5 склянки;
  • яйця – 2 шт.;
  • цибуля – 2-3 шт.;
  • томатна паста – 2-3 ст. л.;
  • 1-2 склянки води;
  • сіль, перець – за смаком.

Приготування

Гречку необхідно промити, залити 2,5 склянки води, варити на слабкому вогні, поки не википить вода.

Як гречка охолоне, треба додати до неї м’ясний фарш та натерту або пропущену через м’ясорубку цибулю. Потім додати яйця, сіль, перець.

У ємність для запікання налити трохи води.

Формуємо гречані кульки (величина їх може різною) мокрими руками і складаємо їх до дека.

Потім на сковорідці розігріти рослинну олію, покласти туди томатну пасту, підсмажити та влити склянку-дві води. Нехай закипить.

Цим соусом полити гречаники і покласти їх до духовки.

Якщо соусу мало, можна додати води прямо у деко. Треба, щоб гречаники були покриті на дві третини, а то й більше.

Готувати 40 хвилин при температурі 180-200 градусів.

Ще на тему: Вареники з капустою та картоплею: рецепти на Святвечір від жительки Балти.

Share
Любов Кузьменко

Закінчила факультет журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Видала чотири книги: «Рядки, перелиті в життя», «Горлиця отчого краю», «…І разом з ними йшла весна», поетичну збірку «І живу, і веснію любов’ю». З початку повномасштабного вторгнення росії на територію України веду активну боротьбу з російським агресором на інформаційному фронті, допомагаю у волонтерській сфері. Вірю в Бога і в те, що Він чує наші молитви до Нього. Люблю свою справу. Інколи насолоджуюсь самотністю і використовую цей стан для творчості чи самовдосконалення. Вважаю, що в кожному віці жінки є своя краса.

Recent Posts

  • Статті

«Я плакав, мамо»: історія захисника з Одещині, що потрапив додому тільки на хвилину

Олександр вперше за три роки війни їхав вулицями рідного міста. Не додому. У відрядження. Тут… Read More

25-05-2025 в 19:04
  • Статті

Одеса після нічного удару: пошкоджено будинки та знищено десятки авто (фоторепортаж)

Ніч на неділю, 25 травня 2025 року, видалася непростою: рашисти вкотре атакували ракетами та дронами… Read More

25-05-2025 в 18:12
  • Статті

Нові топоніми Одеси: чому перейменування Парку Горького на Марка Твена — це добре

Марк Твен — одесит? А чому б і ні. Свій оригінальний погляд на перейменування розташованого… Read More

25-05-2025 в 16:32
  • Новини

Обмін полонених «тисяча на тисячу» відбувся – додому повернулися ще 303 українських захисники (фото)

Сьогодні, в неділю, 25 травня 2025 року, відбувся третій обмін полоненими у рамвах формату «1000… Read More

25-05-2025 в 14:38
  • Новини

Війна, день 1187: ніч болю та втрат

Сьогодні, в неділю, 25 травня 2025 року, розпочалися 1187-й день від початку повномасштабної війни в… Read More

25-05-2025 в 13:03
  • Новини

Нічна атака на Одесу: згоріли десятки авто одеситів (Фото, відео)

У ніч на неділю, 25 травня 2025 року, російські агресори влаштували чергову масовану ракетно-дронову атаку… Read More

25-05-2025 в 11:32