Голубці увійшли до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України від Одещини. Одеська область знову довела свою унікальність завдяки колоритній страві, яка є традиційною для нашої місцевості та готується для найдорожчих гостей.
Це одна з основних страв місцевої кухні Одещини. Знання, вміння та практики приготування та споживання голубців широко поширені серед різних національних спільнот, що проживають в Одеській області.
В селі Глибочок господині до начинки додають три види м’яса, а тушкують обов’язково в томатному соку домашнього приготування.
Страву люблять їсти і на півночі, і на півдні Одеської області. На півночі голубці здебільшого роблять з капустяного листя. Різноманіття інгредієнтів та способів подачі й приготування вражає. Майже у кожної господині є свій рецепт, який переходив у спадок від старшого покоління до молодшого.
За даними дослідження Одеського центру української культури, на півночі Одещини, а саме на Кодимщині, під час приготування голубців на весілля господині групувалися, сідали по колу й виробляли до 10 горщиків голубців.
Голубці з виноградного листя виявилися найособливішими. На півдні області їх називають «сармале» (з турецької sarmale, тобто «обмотувати»). Їх готують зі свіжого листя винограду з начинкою з рису та свинячого фаршу.
В болгарському селі Городнє голубці мають назву «гушки». Для них використовують також пропарене листя винограду, але начинка робиться з рису чи булгуру. Готують їх з додаванням певних трав: кропу, петрушки, м’яти.
А ось гагаузи голубці з виноградного листя називають «долма» і готують начинку з додаванням виключно баранини.
Яка національність у цієї страви — складно сказати, але те, що це одна зі святкових страв у болгар — це точно. Святкова, тому що дуже смачна і тому, що готується вона довго. І не кожен здатен закрутити сотню, а то й більше маленьких охайних голубців. Та й головний інгредієнт – виноградне листя — теж знайти непросто. Для цього потрібно мати виноградні насадження, щоб на початку червня, коли листя ще молоде і соковите, їх вчасно і правильно заготовити. Зазвичай їх засолюють або маринують. А потім, перед вживанням, вимочують в окропі.
У моїй родині голубці готували нечасто. У дитинстві їх робила бабуся, потім мама. А я завжди була на підмозі. Щоб накрутити гарні голубці, потрібно мати досвід і талант. Сьогодні я готова взятися за приготування будь-якої страви, а от поласувати голубцями – ходжу у гості до мами. Зате я знаю напам’ять рецепт приготування цієї непростої страви і хочу ним поділитися.
Час приготування: 2 години
Рис промийте до прозорості води, потім відваріть до напівготовності. Співвідношення рису та води має бути 1:3 – 1:4. Рис відкиньте на друшляк і охолодіть. Він має вийти розсипчастим, а не розвареним.
На соняшниковій олії карамелізуйте дрібно нарізану цибулю.
Зелень петрушки вимийте, обсушіть і порубайте.
У мисці з’єднайте м’ясний фарш, рис, цибулю, рубану зелень та пасту. Додайте сіль та перець. Можете покласти готову змішану суміш із сухих приправ для м’яса.
Фарш ретельно перемішайте. Мариноване виноградне листя обсушіть. Розкладіть один виноградний лист на плоскій тарілці глянсовою стороною донизу та розправте. Вибирайте тільки ціле листя. Усі порвані відкладайте, вони знадобляться пізніше.
На широку частину виноградного листа викладіть трохи фаршу. Найзручніше загортати фарш, попередньо сформувавши з нього невелику овальну ковбаску.
Згорніть лист рулетиком, підгинаючи бічні краї. Завдяки формі аркуша рулетики не розвертаються, і начинка не проглядається через листя. Перевірте, щоб саме так було.
Те листя, що ви відбракували, викладіть на дно і стінки казана або каструлі з товстим дном. Поверх листя розкладіть згорнуті рулетики. На них покладіть тарілку чи блюдце невеликого діаметра. Це запобіжить сильному кипінню, а також швидкому випаровуванню води.
Влийте в каструлю підготовлений бульйон, щоб повністю покривав голубці. Варіть на повільному вогні близько 40-50 хвилин. Через пів години від початку варіння скуштуйте бульйон і за необхідності досоліть.
Готові голубці зніміть з вогню та дайте їм настоятися 10-15 хвилин. За цей час частина бульйону вбереться в листя, а фарш буде ще соковитішим.
Ця історія про учнів херсонської школи та їхню вчительку Олену, які підтримують українських захисників на… Read More
Новорічні свята вже не за горами. Саме час задуматися про подарунки. Кожна дитина вірить у… Read More
Поблизу села Комишівка Саф'янівської громади Ізмаїльського району зареєстровано спалах африканської чуми свиней (АЧС). Це вже… Read More
Сьогодні, 22 листопада, в Одесі спостерігається потужний вітер, що призвів до падіння дерев та пошкодження… Read More
Руслан Тимченко пішов серед перших захищати Україну добровольцем. Спочатку потрапив на Миколаївський напрямок, потім –… Read More
Викладачі проводять лекції в бомбосховищах, студенти навчаються з окопів, але конкурси та престиж вишу зростають,… Read More