Статті

Фарширований короп – коронна страва мешканки Одещини

Балта – це славне місто зі своєю багатовіковою історією, зі своїми культурними та кулінарними традиціями. Тут є страви, без яких не обходиться жодна оказія. Це страви з м'яса, риби, овочів, а також ті, що притаманні кухні народів, які проживали чи проживають на Балтщині.

І не дивно, що місто славиться господинями, які ще на виданні вміють готувати фаршировану рибу багатьма способами. Тож жоден святковий стіл у балтських господинь не обходиться без цієї смачної страви.

Коронним рецептом фаршированого коропа ділиться балтянка Світлана Козаченко.

Світлана Козаченко

Інгредієнти:

  • дзеркальний короп – 2 штуки (4 кг)
  • буряк – 2 шт.
  • морква – 4 шт.
  • цибуля – 4 шт.
  • яйця – 4 шт.
  • білий хліб – 300 г
  • олія – 60 г
  • сіль за смаком
  • мелений чорний перець
  • цукор
  • молоко
  • вода.

Білий соус для змащування риби

Беремо 150-200 грамів охолоджених вершків високої жирності. Збиваємо міксером до пишноти. Бажано не перебити. 

Додаємо одну-дві ложки соєвого соусу. Соус додавати поступово, збиваючи масу на низькій швидкості.

За бажанням – додати трохи цукру, перцю, часнику, імбиру або лимонного соку.

Білий соус із хрону

Інгредієнти:

  • тертий хрін – 200 г
  • майонез – 200 г
  • сметана – 200 г
  • варені яйця – 2 шт.
  • сіль, цукор, оцет – за смаком

Приготування соусу:

  1. Хрін подрібнюємо в блендері або тремо на дрібній тертці.
  2. Варені яйця теж тремо на тертці.
  3. Змішуємо хрін, сметану, майонез і яйця.
  4. Додаємо сіль, цукор, оцет за смаком і все ретельно перемішуємо.

Соус готовий. Його можна зберігати в холодильнику герметично упакованим.

Приготування риби

Обережно знімаємо з риби шкіру, щоб не пошкодити. Відділяємо філе від кісток і мелемо на м’ясорубці. Окремо замочуємо хліб у молоці. Моркву і буряк тремо на тертці, цибулю мілко ріжемо. Одну цибулину пропускаємо через м’ясорубку до фаршу, другу смажимо на олії та теж додаємо до фаршу. Те ж саме робимо з морквою. Дві моркви, буряк і третю цибулину нарізаємо кружальцями, з яких зробимо «подушку» під карпа.

Фарш солимо, додаємо перець, часник, петрушку, коріандр, імбир. Фаршируємо рибу обережно, не туго наповнюючи, бо фарш при запіканні збільшується і може розірвати шкіру.

Дно дека вистеляємо шарами моркви та буряка, кладемо рибу, змащуємо соусом з вершків.

Накриваємо пергаментом і випікаємо пів години, потім – ще пів години без пергаменту, до апетитної скоринки.

Карпа подаємо охолодженим з білим соусом із хрону.

Читайте також:

Share
Любов Кузьменко

Авторка видання "Одеське життя". Журналістка з майже 40-річним досвідом. Пише на культурну, соціальну, історичну та військову тематику. Членкиня Національної спілки журналістів України (НСЖУ), учасниця програми Internews.

Recent Posts

  • Новини партнерів

Чому влітку вигідно купувати зимовий одяг?

Поки показник термометра зашкалює вище +30 і від літньої спеки нема куди подітися, магазини потроюють… Read More

18-07-2025 в 23:23
  • Новини

В Одесі проведуть масштабні перевірки заброньованих працівників критичної інфраструктури

Мер Одеси Геннадій Труханов ініціював проведення перевірок заброньованих працівників підприємств критичної інфраструктури, що належать до… Read More

18-07-2025 в 22:29
  • Новини

В Одесі хочуть перейменувати ще декілька топонімів та створити нові меморіали: деталі

В Одесі відбулося чергове засідання Історико-топонімічної комісії, на якому було розглянуто та підтримано низку важливих… Read More

18-07-2025 в 21:32
  • Новини

Прогноз погоди в Одесі на суботу, 19 липня

У суботу, 19 липня 2025 року, в Одесі та області синоптики оприлюднили оновлений прогноз погоди.… Read More

18-07-2025 в 20:34
  • Новини

Фіктивні працівники та бронь від мобілізації: одеських комунальників викрили на махінаціях

В Одесі виявлено чергові масштабні махінації в комунальних службах. Керівників житлово-комунальних сервісів (ЖКС) підозрюють у… Read More

18-07-2025 в 19:36
  • Статті

Повернімося в стрій разом: як Одеса рятує поранених фронтовиків

Поранені, які щодня надходять до лікарень Одеси, часто балансують між життям і смертю. Лікарі роблять… Read More

18-07-2025 в 18:39