Статті

Фарширований короп – коронна страва мешканки Одещини

Балта – це славне місто зі своєю багатовіковою історією, зі своїми культурними та кулінарними традиціями. Тут є страви, без яких не обходиться жодна оказія. Це страви з м'яса, риби, овочів, а також ті, що притаманні кухні народів, які проживали чи проживають на Балтщині.

І не дивно, що місто славиться господинями, які ще на виданні вміють готувати фаршировану рибу багатьма способами. Тож жоден святковий стіл у балтських господинь не обходиться без цієї смачної страви.

Коронним рецептом фаршированого коропа ділиться балтянка Світлана Козаченко.

Світлана Козаченко

Інгредієнти:

  • дзеркальний короп – 2 штуки (4 кг)
  • буряк – 2 шт.
  • морква – 4 шт.
  • цибуля – 4 шт.
  • яйця – 4 шт.
  • білий хліб – 300 г
  • олія – 60 г
  • сіль за смаком
  • мелений чорний перець
  • цукор
  • молоко
  • вода.

Білий соус для змащування риби

Беремо 150-200 грамів охолоджених вершків високої жирності. Збиваємо міксером до пишноти. Бажано не перебити. 

Додаємо одну-дві ложки соєвого соусу. Соус додавати поступово, збиваючи масу на низькій швидкості.

За бажанням – додати трохи цукру, перцю, часнику, імбиру або лимонного соку.

Білий соус із хрону

Інгредієнти:

  • тертий хрін – 200 г
  • майонез – 200 г
  • сметана – 200 г
  • варені яйця – 2 шт.
  • сіль, цукор, оцет – за смаком

Приготування соусу:

  1. Хрін подрібнюємо в блендері або тремо на дрібній тертці.
  2. Варені яйця теж тремо на тертці.
  3. Змішуємо хрін, сметану, майонез і яйця.
  4. Додаємо сіль, цукор, оцет за смаком і все ретельно перемішуємо.

Соус готовий. Його можна зберігати в холодильнику герметично упакованим.

Приготування риби

Обережно знімаємо з риби шкіру, щоб не пошкодити. Відділяємо філе від кісток і мелемо на м’ясорубці. Окремо замочуємо хліб у молоці. Моркву і буряк тремо на тертці, цибулю мілко ріжемо. Одну цибулину пропускаємо через м’ясорубку до фаршу, другу смажимо на олії та теж додаємо до фаршу. Те ж саме робимо з морквою. Дві моркви, буряк і третю цибулину нарізаємо кружальцями, з яких зробимо «подушку» під карпа.

Фарш солимо, додаємо перець, часник, петрушку, коріандр, імбир. Фаршируємо рибу обережно, не туго наповнюючи, бо фарш при запіканні збільшується і може розірвати шкіру.

Дно дека вистеляємо шарами моркви та буряка, кладемо рибу, змащуємо соусом з вершків.

Накриваємо пергаментом і випікаємо пів години, потім – ще пів години без пергаменту, до апетитної скоринки.

Карпа подаємо охолодженим з білим соусом із хрону.

Читайте також:

Share
Любов Кузьменко

Авторка видання "Одеське життя". Журналістка з майже 40-річним досвідом. Пише на культурну, соціальну, історичну та військову тематику. Членкиня Національної спілки журналістів України (НСЖУ), учасниця програми Internews.

Recent Posts

  • Positive News

Одеський гумор: попередження від котика та жарти в пеклі

Доброго ранку, друзі! Ось і середа – середина робочого тижня! Щоб цей день був легким… Read More

03-09-2025 в 06:11
  • Новини

Магнітні бурі 2 вересня: чи болітиме голова

У середу, 3 вересня, сонячна активність зменшиться до безпечного рівня. Read More

03-09-2025 в 05:41
  • Новини

Під час перетину кордону на Одещині від кульового поранення загинув чоловік

Під час переслідування порушників державного кордону в Одеській області прикордонний наряд здійснив попереджувальні постріли. Один… Read More

02-09-2025 в 22:41
  • Новини партнерів

FPV-дрони в Україні: від вузької військової техніки до масових цивільних рішень

FPV-дрони ще недавно вважалися дуже нішевою технікою для вузьких завдань. Але з початком війни в… Read More

02-09-2025 в 22:09
  • Новини

Яка погода буде в Одесі у середу, 3 вересня: прогноз синоптиків

У середу, 3 вересня 2025 року, в Одесі та області синоптики оприлюднили оновлений прогноз погоди.… Read More

02-09-2025 в 21:34
  • Новини

На Одеській Алеї Зірок засяяла зірка Геннадія Гармидера: ким він був

Сьогодні, у День міста, на Одеській Алеї Зірок відкрили честь видатному художнику, невтомному арт-амбасадору Одеси… Read More

02-09-2025 в 20:33