Статті

Чим відрізняється оселедець Матіас від звичайного

Ця смачна та корисна риба з давньою історією є традиційною стравою у багатьох країнах Європи, особливо у Нідерландах, Бельгії та Франції. Вона відома як оселедець Hollandse nieuwe або Hollandse maatjes, а в Україні – як оселедець Матіас. Напевно багато хто купував її поряд зі звичайним оселедцем. Але чи багато хто знає, в чому відмінність оселедця Матіас від звичайної?

Чому «Матіас»?

«Матіас» зазвичай виготовляють з молодого норвезького оселедця, який вважається одним із найсмачніших у світі. Ця риба має ніжний смак та м’яку консистенцію, а також містить велику кількість корисних речовин.

Назва «Матіас» походить від голландського слова «maagde», що означає «діва». Це пов’язано з тим, що оселедець Матіас є молодою рибою, яка ще не досягла статевої зрілості. Завдяки цьому Матіас має відносно високий вміст жиру – понад 16%, а ікра та молока у цих риб ще не сформовано. У цей період оселедець має ніжне м’ясо, яке добре піддається маринуванню, та тонкий аромат.

Оселедець Матіас маринують по-особливому

Основна відмінність між оселедцем Матіас і звичайним оселедцем полягає в тому, що «Матиас» виловлюється у певний період року – з кінця травня до середини липня. Саме в цей період у неї найбільше м’яса та найнижчий вміст жиру.

Різниця полягає в тому, що Матіас маринується особливим способом. Спеціальний розсіл, до якого додається мало солі та багато різних спецій, гарантує збереження ніжного смаку риби. Розсіл повинен бути слабким, щоб м’ясо оселедця залишилося ніжним та соковитим. Така риба буквально тане в роті, а низький вміст солі, яка додається у процесі приготування, надає їй особливо ніжного смаку. А ось маринад для оселедця може містити як оцет, так і олію або гірчицю.

Читайте також: Риба «у глазурі»: чи варто її купувати?

Технологія обробки Матіас включає кілька етапів:

  • оселедець очищається від луски та нутрощів;
  • риба нарізається на шматочки невеликого розміру;
  • шматочки оселедця маринуються в слабкому розсолі протягом кількох днів;
  • після маринування кістки оселедця легко видаляються.

Саме відсутність кісток робить рибу Матіас бажаною на столі.

Чим корисний оселедець Матіас

Матіас є цінним джерелом білка, вітамінів та мінералів. Він містить багато омега-3 жирних кислот, які необхідні для здоров’я серця, мозку та інших органів. Крім того, Матіас є добрим джерелом вітаміну D, який необхідний для зміцнення імунітету.

Ще на тему: Чим корисний тунець: рекомендації та рецепт

Share
Редакция

Редакция «Одесской жизни». Пишем о том, что происходит в городе, замечаем важные детали и знакомим вас с интересными людьми.

Recent Posts

  • Реклама / Новини партнерів

Новий автобус UKRPAS Львів-Краків

UKRPAS запустив новий автобусний маршрут Львів-Краків. Для мешканців та гостей міста це ще один зручний… Read More

16-12-2025 в 00:31
  • Реклама / Новини партнерів

Коли мовчить упевненість: що робити при порушенні еректильної функції

Порушення еректильної функції – тема, про яку багато чоловіків воліють не говорити, навіть коли вона… Read More

15-12-2025 в 23:44
  • Новини

В центрі Одеси демонтували незаконну кав’ярню

В Одесі за рішенням суду демонтували незаконну прибудову до кафе на вулиці Канатній. Споруду збудували… Read More

15-12-2025 в 22:32
  • Новини

В Одесі поступово відновлюють мобільний звʼязок

В Одеській області третю добу триває відновлення мобільного звʼязку після масштабної атаки РФ. В Одесі… Read More

15-12-2025 в 21:36
  • Новини

Теплий грудневий день в Одесі: прогноз погоди на 16 грудня

У найближчу добу, 16 грудня, в Одесі та Одеській області не прогнозують опадів. Буде похмуро… Read More

15-12-2025 в 20:39
  • Новини

Вода й тепло повертаються в Одесу: яка ситуація зі світлом

Практично всі райони Одеси знову з водою та теплом після обстрілів РФ. У місті працюють… Read More

15-12-2025 в 19:32