Статті

Чим відрізняється оселедець Матіас від звичайного

Ця смачна та корисна риба з давньою історією є традиційною стравою у багатьох країнах Європи, особливо у Нідерландах, Бельгії та Франції. Вона відома як оселедець Hollandse nieuwe або Hollandse maatjes, а в Україні – як оселедець Матіас. Напевно багато хто купував її поряд зі звичайним оселедцем. Але чи багато хто знає, в чому відмінність оселедця Матіас від звичайної?

Чому «Матіас»?

«Матіас» зазвичай виготовляють з молодого норвезького оселедця, який вважається одним із найсмачніших у світі. Ця риба має ніжний смак та м’яку консистенцію, а також містить велику кількість корисних речовин.

Назва «Матіас» походить від голландського слова «maagde», що означає «діва». Це пов’язано з тим, що оселедець Матіас є молодою рибою, яка ще не досягла статевої зрілості. Завдяки цьому Матіас має відносно високий вміст жиру – понад 16%, а ікра та молока у цих риб ще не сформовано. У цей період оселедець має ніжне м’ясо, яке добре піддається маринуванню, та тонкий аромат.

Оселедець Матіас маринують по-особливому

Основна відмінність між оселедцем Матіас і звичайним оселедцем полягає в тому, що «Матиас» виловлюється у певний період року – з кінця травня до середини липня. Саме в цей період у неї найбільше м’яса та найнижчий вміст жиру.

Різниця полягає в тому, що Матіас маринується особливим способом. Спеціальний розсіл, до якого додається мало солі та багато різних спецій, гарантує збереження ніжного смаку риби. Розсіл повинен бути слабким, щоб м’ясо оселедця залишилося ніжним та соковитим. Така риба буквально тане в роті, а низький вміст солі, яка додається у процесі приготування, надає їй особливо ніжного смаку. А ось маринад для оселедця може містити як оцет, так і олію або гірчицю.

Читайте також: Риба «у глазурі»: чи варто її купувати?

Технологія обробки Матіас включає кілька етапів:

  • оселедець очищається від луски та нутрощів;
  • риба нарізається на шматочки невеликого розміру;
  • шматочки оселедця маринуються в слабкому розсолі протягом кількох днів;
  • після маринування кістки оселедця легко видаляються.

Саме відсутність кісток робить рибу Матіас бажаною на столі.

Чим корисний оселедець Матіас

Матіас є цінним джерелом білка, вітамінів та мінералів. Він містить багато омега-3 жирних кислот, які необхідні для здоров’я серця, мозку та інших органів. Крім того, Матіас є добрим джерелом вітаміну D, який необхідний для зміцнення імунітету.

Ще на тему: Чим корисний тунець: рекомендації та рецепт

Share
Редакция

Редакция «Одесской жизни». Пишем о том, что происходит в городе, замечаем важные детали и знакомим вас с интересными людьми.

Recent Posts

  • Новини

В Одесі пройде всеукраїнська акція «Дзеркало Незалежності»: де та як долучитися

23 серпня в Одесі з 09:30 до 10:30 біля будівлі Оперного театру відкриють інсталяцію «Дзеркало… Read More

22-08-2025 в 17:32
  • Новини

В Одесі дерево впало на трамвай та паралізувало рух: як курсує транспорт

Сьогодні в Одесі оголошене штормове попередження — потужні пориви вітру вже з ранку стали причиною… Read More

22-08-2025 в 16:29
  • Новини

Рослинне молоко: користь, різновиди та чи здатне воно замінити коров’яче?

Попит на рослинне молоко в Україні зростає з кожним роком. На полицях магазинів можна побачити… Read More

22-08-2025 в 16:01
  • Новини

У Чорноморську оголосили в розшук підлітка, який зник на морі майже місяць тому

Поліція оголосила в розшук 16-річного підлітка, який майже місяць тому зник під час купання в… Read More

22-08-2025 в 15:32
  • Новини

Від бабусиних скринь до сучасності: експозиція «Вишивана моя Саражинка» дивує Одесу

21 серпня Одеський історико-краєзнавчий музей разом з Громадською організацією «Краєзнавчий музей «Моя Саражинка» відкрив презентацію… Read More

22-08-2025 в 14:27
  • Культура
  • Статті

День народження України: афіша святкових заходів 22-24 серпня

Культурний оглядач «Одеського Життя» Юлія Сущенко зібрала найцікавіші культурні події Одеси які варто відвідати. А… Read More

22-08-2025 в 13:33