Статті

Будуть смачнішими, кориснішими і довше збережуть свіжість: як правильно зберігати овочі, фрукти та зелень

А чи знаєте ви, як правильно зберігати овочі, фрукти та зелень. Ми їмо їх щодня, але не завжди знаємо, що ці продукти слід зберігати за індивідуальними умовами. Ділимося з вами рекомендаціями, як і де правильно зберігати різні овочі, фрукти та зелень, щоб вони не завдали шкоди нашому здоров'ю.

Як правильно зберігати овочі

Більшість овочів люблять сухі й темні місця, з хорошою циркуляцією повітря. Наприклад, картоплю, помідор і перець краще зберігати окремо, оскільки вони виділяють етилен — газ, який прискорює їхнє дозрівання і псує фрукти й овочі, які знаходяться поруч.

  • Солодкий перець — фермери рекомендують зберігати немитим у холодильнику. Вологість може призвести до гниття овоча.
  • Брюссельську капусту — також краще тримати немитою в поліетиленовому пакеті в холодильнику. Так вона залишиться свіжою до півтора тижня.
  • Білокачанну капусту — зберігати в сухому місці, в ящику з прорізами для повітря.
  • Картоплю — потрібно зберігати тільки в прохолодному темному місці, але не в холодильнику. Так само зберігайте і цибулю — температура в холодильнику тільки зруйнує структуру овоча. Не тримайте овочі разом — етилен, що виділяється з цибулі, сприяє проростанню картоплі.
  • Кукурудзу — зберігати потрібно так, щоб вона не висохла. Не знімайте лушпиння до моменту приготування, зберігайте загорнуті в пакет качани в холодильнику.
  • Морква — тримайте в прохолодному, темному й сухому місці. Але й за кімнатної температури вона добре збереже свіжість.
  • Огірок — чутливо реагує на холод. Вплив температури нижче 10°C пошкоджує текстуру овоча і позбавляє його смаку, а тому зберігати його треба за кімнатної температури.
  • Помідор — зберігайте за кімнатної температури, якомога далі від прямих сонячних променів. А охолодження розм’якшує овоч.
  • Буряк — тримайте в сухому ящику з отворами для повітря і не мийте доти, доки не зберетеся використовувати. Перед зберіганням у холодильнику видаліть листя. Це допоможе запобігти втраті вологи та зберегти свіжість овоча.
  • Часник — не рекомендується поміщати в холодильник — холод змінить його складові. Тримайте пряність у прохолодному, сухому та провітрюваному місці.
  • Баклажан, кабачки та патисони — вкрай примхливі овочі. Буде надто холодно — стануть водянистими і втратять свої корисні властивості, надмірно тепло — висохнуть. Їх краще зберігати на нижній полиці в холодильнику або за кімнатної температури.

Як правильно зберігати фрукти та ягоди

Більшість фруктів зовсім не обов’язково прибирати в холодильник — їх можна зберігати за кімнатної температури. Якщо зберігати їх у холодильнику, то краще в секції, де температура 8-10°C.

  • Банани — потрібно зберігати в холодильнику після повного дозрівання — коли на шкірці почнуть з’являтися коричневі плями.
  • Виноград — залишається свіжим при зберіганні в холодильнику. Мити не можна, це призведе до гниття.
  • Вишню і сливу — краще помістити в найхолодніше місце холодильника. Так свіжість плодів збережеться надовго.
  • Грушу — зберігати можна як у холодильнику, так і на кухонному столі. Але під впливом холоду груша довше зберігає свою свіжість.
  • Цілі кавуни та дині — в холодильник поміщати немає потреби. При кімнатній температурі у них більше антиоксидантів та інших поживних речовин.
  • Нектарин, персики й абрикоси — не можна охолоджувати. Найкраще місце для зберігання — прохолодний кут на кухні.
  • Цитрусові — можуть зберігатися за кімнатної температури якомога далі від прямих сонячних променів до кількох тижнів, а в холодильнику термін придатності скоротиться до тижня.
  • Яблука — можна зберігати в холодильнику, так вони залишатимуться свіжими протягом місяця. Однак необхідно тримати їх окремо від інших продуктів, особливо від бананів і цитрусових. Ці плоди виділяють етилен.

Як правильно зберігати зелень

Свіжі трави надійніше зберігати в холодильнику — в сухому й упакованому вигляді або в склянці з водою.

  • Листова зелень — не повинна піддаватися впливу вологи. Зберігайте її в холодильнику в целофановому пакеті, з вкладеними всередину паперовими серветками.
  • Зелень, що має стебла (петрушка, кріп, кінза, базилік) — має зберігатися в холодній воді. Стакан із зеленню можна прибрати в холодильник.

Фото: Діловий регіон

Share

Recent Posts

  • Новини

«Легкі гроші» не спокусили: на Одещині поліцейські нагородили сміливих підлітків

На Одещині поліцейські подякували за громадянську свідомість підлітків, які не піддалися на вербування російських спецслужб.… Read More

01-07-2025 в 21:06
  • Новини

Яким буде 2 липня в Одесі та області: прогноз погоди на завтра

За інформацією синоптиків, завтра, в середу 2 липня 2025 року, в Одесі та Одеській області… Read More

01-07-2025 в 19:59
  • Новини

На фронті загинув командир 110-ї мехбригади Сергій Захаревич – випускник Одеського інституту Сухопутних військ

На російсько-українській війні загинув командир 110-ї окремої механізованої бригади імені генерал-хорунжого Марка Безручка, полковник Сергій… Read More

01-07-2025 в 18:50
  • Статті

Криміналіст Нацполіції Євген Шевцов розповів про особливості своєї професії абітурієнтам ВНЗ МВС України

Уході підготовки вступу до Вищих навчальних закладів МВС України криміналіст відповів на питання студентів, абітурієнтів… Read More

01-07-2025 в 18:27
  • Статті

Пеперуда в албанському селі Каракурт: старовинний обряд, відомі всій Одещині поліглоти, які закликають дощ (відео)

Село Каракурт, що в Болградському районі, унікальне – тут живуть видатні поліглоти. Мешканці розмовляють п’ятьма… Read More

01-07-2025 в 18:11
  • Новини

В Одесі відкрили оновлений інклюзивний пляж на 11-й станції Фонтану (фото, відео)

Сьогодні, 1 липня 2025 року, на 11-й станції Великого Фонтану в Одесі урочисто відкрили оновлений… Read More

01-07-2025 в 16:57