Як правильно зберігати овочі
Більшість овочів люблять сухі й темні місця, з хорошою циркуляцією повітря. Наприклад, картоплю, помідор і перець краще зберігати окремо, оскільки вони виділяють етилен — газ, який прискорює їхнє дозрівання і псує фрукти й овочі, які знаходяться поруч.
- Солодкий перець — фермери рекомендують зберігати немитим у холодильнику. Вологість може призвести до гниття овоча.
- Брюссельську капусту — також краще тримати немитою в поліетиленовому пакеті в холодильнику. Так вона залишиться свіжою до півтора тижня.
- Білокачанну капусту — зберігати в сухому місці, в ящику з прорізами для повітря.
- Картоплю — потрібно зберігати тільки в прохолодному темному місці, але не в холодильнику. Так само зберігайте і цибулю — температура в холодильнику тільки зруйнує структуру овоча. Не тримайте овочі разом — етилен, що виділяється з цибулі, сприяє проростанню картоплі.
- Кукурудзу — зберігати потрібно так, щоб вона не висохла. Не знімайте лушпиння до моменту приготування, зберігайте загорнуті в пакет качани в холодильнику.
- Морква — тримайте в прохолодному, темному й сухому місці. Але й за кімнатної температури вона добре збереже свіжість.
- Огірок — чутливо реагує на холод. Вплив температури нижче 10°C пошкоджує текстуру овоча і позбавляє його смаку, а тому зберігати його треба за кімнатної температури.
- Помідор — зберігайте за кімнатної температури, якомога далі від прямих сонячних променів. А охолодження розм’якшує овоч.
- Буряк — тримайте в сухому ящику з отворами для повітря і не мийте доти, доки не зберетеся використовувати. Перед зберіганням у холодильнику видаліть листя. Це допоможе запобігти втраті вологи та зберегти свіжість овоча.
- Часник — не рекомендується поміщати в холодильник — холод змінить його складові. Тримайте пряність у прохолодному, сухому та провітрюваному місці.
- Баклажан, кабачки та патисони — вкрай примхливі овочі. Буде надто холодно — стануть водянистими і втратять свої корисні властивості, надмірно тепло — висохнуть. Їх краще зберігати на нижній полиці в холодильнику або за кімнатної температури.
Як правильно зберігати фрукти та ягоди
Більшість фруктів зовсім не обов’язково прибирати в холодильник — їх можна зберігати за кімнатної температури. Якщо зберігати їх у холодильнику, то краще в секції, де температура 8-10°C.
- Банани — потрібно зберігати в холодильнику після повного дозрівання — коли на шкірці почнуть з’являтися коричневі плями.
- Виноград — залишається свіжим при зберіганні в холодильнику. Мити не можна, це призведе до гниття.
- Вишню і сливу — краще помістити в найхолодніше місце холодильника. Так свіжість плодів збережеться надовго.
- Грушу — зберігати можна як у холодильнику, так і на кухонному столі. Але під впливом холоду груша довше зберігає свою свіжість.
- Цілі кавуни та дині — в холодильник поміщати немає потреби. При кімнатній температурі у них більше антиоксидантів та інших поживних речовин.
- Нектарин, персики й абрикоси — не можна охолоджувати. Найкраще місце для зберігання — прохолодний кут на кухні.
- Цитрусові — можуть зберігатися за кімнатної температури якомога далі від прямих сонячних променів до кількох тижнів, а в холодильнику термін придатності скоротиться до тижня.
- Яблука — можна зберігати в холодильнику, так вони залишатимуться свіжими протягом місяця. Однак необхідно тримати їх окремо від інших продуктів, особливо від бананів і цитрусових. Ці плоди виділяють етилен.
Як правильно зберігати зелень
Свіжі трави надійніше зберігати в холодильнику — в сухому й упакованому вигляді або в склянці з водою.
- Листова зелень — не повинна піддаватися впливу вологи. Зберігайте її в холодильнику в целофановому пакеті, з вкладеними всередину паперовими серветками.
- Зелень, що має стебла (петрушка, кріп, кінза, базилік) — має зберігатися в холодній воді. Стакан із зеленню можна прибрати в холодильник.
Фото: Діловий регіон