Бринза з Буджака: скільки треба овець для виробництва одного шматочка

Бринза — сир білого кольору, в міру солоний і трохи ламкий. Роблять бринзу найчастіше з козячого чи овечого молока. Вона смачна, молоденька, що вимагає себе вина та поваги в рівних частках.

З чаєм, в салатах, з макаронами, помідорами, кавунами, та просто з хлібом — це пісня! Її нам передала моя свекруха із села Острівне (Суворівська громада).

Смакуя черговий шматочок, у мене народилося питання: скільки овець треба подоїти, щоб вийшло три бруски бринзи.

— Одна вівця дає приблизно склянку молока. От і вважай, — відповів чоловік.

З рахунком у мене приблизно як з фізикою, ну, і хімію туди ж сміливо додамо. Тому ми вперлися у стіну нерозуміння. І чоловік вирішив почати з джерел.

Звідки в пастухів стільки овець

Люди колись давно тому й вирішили збирати овець з кожного двору, випасати та доїти їх по черзі, щоб кожен міг зробити достатню для сім’ї кількість бринзи.

— І я років із десяти пас овець. Головне що: не втратити їх, не давати їм спати, дивитися, щоб не наїлися отрути (інакше помруть), щоб не зайшли на засіяне поле та ввечері повернути господарям. Все, в принципі.

Що може бути простіше, правда?

Я в десять років могла закип’ятити чайник.

Він з десяти років ходив пасти по 150-200 овець.

Цілий день, за селом, у будь-яку погоду. Ділов-то!

Коли пастуха застає злива в полі

А одного разу в полі його застала холодна злива з градом. Він, в одній футболці та шортах, промок за секунду. Побачивши недалеко покинуту будову чи то виноградарів, чи ще якоїсь бригади, кинувся туди. Вівці за ним збилися під навісом. А він дістав промоклі сірники, роздобув у цій халабуді сухі травинки, палички і розпалив багаття. З віконця зірвав прибитий ватник, обтрусив від метеликів, що обліпили його, і вмостився біля вогню мріяти свої хлопчачі мрії.

«Цвяхи б робити з цих людей!» — ось до таких сільських хлопчиків цей вислів застосовується на сто відсотків.

Максимум, на що б вистачило мене — це сісти і гірко розплакатися на плечі у якоїсь вівці (навряд чи у них є плечі, але я знайшла б, куди розплакатися).

Жити по-людськи

І коли ми в мільйонний раз переглядаємо фільм «Ізгой», де герой Тома Хенкса так відчайдушно бореться за життя на безлюдному острові, чоловік мрійливо зауважує: «От би туди потрапити — тільки ти та природа. І жодних воєн, кредитів, вірусів та інших «благ» цивілізації».

І я вірю: у нього б і дім вийшов краще, і поле б чимось засіяв, і навіть вино б придумав, з чого робити.

Так що я теж за компанію зітхаю в надії на те, що колись наші люди заживуть по-людськи. І справжньою цінністю стануть чесність, порядність та інші чесноти.

А всіх інших можна відправити на безлюдний острів.

Наталія Дімчева

Читайте також:

Share
Редакция

Редакция «Одесской жизни». Пишем о том, что происходит в городе, замечаем важные детали и знакомим вас с интересными людьми.

Recent Posts

  • Новини

Одеська область «намокла» на дві місячні норми

За минулі п'ять діб у центральних і північних районах Одеської області зареєстровано від 1,5 до… Read More

05-10-2025 в 22:25
  • Новини

В Одесі дві години не могли загасити палаючий триповерховий будинок (фото, відео)

Сьогодні вдень, у неділю, 5 жовтня, в Одесі рятувальники більше двох годин гасили масштабну пожежу… Read More

05-10-2025 в 21:36
  • Новини

Одеські ветерани отримали нагороди Президента «За оборону України»

До Дня захисників і захисниць України держава вшанувала тих, хто став на захист нашої країни… Read More

05-10-2025 в 20:28
  • Новини

Дощовий понеділок у Одесі та області: прогноз на 6 жовтня

У понеділок, 6 жовтня 2025 року, в Одесі та Одеській області знову очікується дощ. У… Read More

05-10-2025 в 19:36
  • Новини

Одеський кінофестиваль-2025 назвав переможців

Стали відомі імена переможців 16 Одеського міжнародного кінофестивалю (ОМКФ), який з початку повномасштабної війни проходить… Read More

05-10-2025 в 17:53
  • Статті

Мешканці Рені, які закінчили школу 55 років тому, порівняли своїх вчителів з сучасними

До дня учителя «Одеське життя» опитало випускників 1970 року Ренійської школи №4 про те, чи… Read More

05-10-2025 в 16:47