1. Окрошка на кефірі
Окрошка на кефірі – чудова варіація звичної нам страви.
Почнемо з класики перших холодних страв – окрошки. Суперечки про те, на чому її краще готувати – на квасі або на кефірі – мало не так само старі, як суперечки про яйця та курку. Ми публікуємо класичний «кефірний» рецепт, але уточнюємо: готувати цей холодний літній суп можна також на айрані, мінералці й навіть на воді.
Інгредієнти:
- 200 г вареної ковбаси або відвареної курки;
- 1 л кефіру;
- 2 варені яйця;
- 3 варені картоплини;
- 2 огірки;
- 200 г редиски;
- зелена цибуля;
- кріп та/або петрушка;
- чорний перець – до свого смаку;
- сіль – до свого смаку;
- гірчиця або хрін – за бажанням.
Приготування:
- Ідемо на Привоз і купуємо найсвіжіші хрусткі огірочки, пучки зелені, на яких ще блищить ранкова роса, молоду картоплю з ледь помітною тонкою шкіркою, ядрену (або не дуже) редиску та домашні яйця, ціна яких зараз трохи менше кусається. Куряче філе або ковбасу вибираємо швидше за смаковими уподобаннями, ніж за ціною, – їхня вартість зараз приблизно однакова.
- Картоплю відварюємо в мундирі до готовності, остуджуємо та чистимо.
- Яйця варимо 8-10 хвилин, остуджуємо та чистимо.
- Куряче філе варимо приблизно 20 хвилин. Бульйон залишаємо до кращих часів, а м’ясо – остуджуємо.
- Згадуємо, як різали «Олів’є» на Новий рік, і повторюємо ритуал із літніми інгредієнтами: ріжемо кубиками картоплю, яйця, огірки, курку/ковбасу.
- Трьом на великій тертці редиску.
- Дробно ріжемо зелень ножем.
- Змішуємо інгредієнти в глибокій мисці та заливаємо кефіром. Додаємо сіль і перець собі до смаку. Якщо є бажання, для гостроти відчуттів у страву можна додати хрін або гірчицю.
- Не поспішаємо куштувати їжу богів одразу, а даємо їй настоятися в холодильнику приблизно 20 хвилин.
2. Холодник
Якщо окрошку часто відносять до російської кухні, то холодник – суто український варіант літнього холодного супу.
Якщо вам набридла окрошка, або вас ображає її російське походження, цю холодну першу страву можна з легкістю «декомунізувати» і замінити українською альтернативою – холодником. Це такий собі холодний борщ, або окрошка на буряку без м’ясних інгредієнтів.
Інгредієнти:
- 2 л води;
- 0,5 кг буряків;
- 2 відварені яйця;
- 2 огірки;
- 2 відварені картоплини;
- зелена цибуля;
- 2 ст. л. сметани;
- 1 ч. л. цукру;
- хрін, гірчиця та оцет – до свого смаку.
Приготування:
- Привозимо з села молодий буряк, миємо, чистимо та ріжемо дрібними кубиками.
- Доводимо воду (а не себе) до кипіння, солимо, додаємо кубики буряків разом з оцетом, і варимо 20-30 хвилин.
- Відварюємо яйця та молоду картоплю (можна у мундирі). Чистимо інгредієнти так, ніби очищаємо совість.
- Відокремлюємо варений буряк від рідини, але в жодному разі не виливаємо відвар у раковину – вона нам знадобиться. Усі остуджуємо.
- За принципом «Олів’є» нарізаємо кубиками яйця, картоплю та огірки.
- Шинкуємо зелень з вірою в Перемогу України та ненавистю до ворога.
- Заливаємо інгредієнти холодним буряковим відваром і додаємо спеції, хрін, гірчицю та оцет.
- Даємо холоднику настоятися.
- Розливаємо літній суп по тарілках і прикрашаємо «брошкою» сметаною.
3. Гаспачо
Гаспачо – традиційний іспанський літній томатний суп.
Якщо ви любитель всього заморського, як, наприклад, колишній одеський військком Євген Борисов, пропонуємо вам приготувати літній іспанський суп гаспачо. Іспанці, звичайно, люди гарячі, але у спеку віддають перевагу холодним супам. І цей томатний красень тому підтвердження.
Інгредієнти:
- 1 кг помідорів;
- 1 червоний болгарський перець;
- 1 невелика червона цибулина;
- 1 огірок;
- 2 зубчики часнику;
- петрушка;
- свіжа м’ята;
- 2 ст. л. оливкової олії;
- 2 ст. л. бальзамічного оцту;
- свіжий перець чилі – до свого смаку;
- сіль та чорний мелений перець – до свого смаку;
- білий хліб – для подачі.
Приготування:
- Вибираємо на Привозі «м’ясисті» томати та найсвіжішу зелень.
- Добре миємо інгредієнти (пам’ятаємо, що у проточній воді не знайшли холеру).
- «Роздягаємо» наші томати. Для цього робимо зверху помідорів хрестоподібні надрізи та обдаємо їх окропом. Потім легко знімаємо з них шкіру.
- «Препаруємо» перці та очищаємо від нутрощів.
- Нарізаємо томати, перець і цибулю невеликими кубиками та кладемо в блендер разом із зеленню, часником і перцем чилі. Додаємо оливкову олію, оцет та спеції.
- Перемелюємо інгредієнти блендером, пританцьовуючи у стилі фламенко.
- Розливаємо суп по тарілках та додаємо кубики нарізаного огірка.
- Подаємо суп з іспанською пристрастю та підсмаженими білими грінками.
4. Куксі
Корейський суп куксі – чудова альтернатива звичним для нас рецептам холодних супів.
Корейці на 7 км можуть не лише поміняти вам валюту, а й розповісти рецепт корейського холодного супу куксі, або кук-су. Слово це означає «локшина», а сама страва є пряним різновидом окрошки, до якої локшина якраз і входить. Звучить незвично, але лякатися не варто, – цей холодний суп приємно урізноманітнить ваше літнє меню.
Інгредієнти:
- 1,5 л води;
- 300 г яловичини;
- 2 яйця;
- 100 г редиски;
- 3 середні огірки;
- 2 зубчики часнику;
- 200 г молодої капусти;
- 50 г кінзи;
- 300 г пшеничної або рисової локшини;
- рослинна олія;
- 4 ст. л. соєвого соусу;
- 1 ст. л. цукру;
- 1 ст. л. солі;
- 2 ст. л. оцту;
- суміш перців – до свого смаку.
Приготування:
- Вибираємо у перевіреного м’ясника найсвіжішу яловичину, добре її миємо, ріжемо соломкою та обсмажуємо на сковорідці протягом декількох хвилин.
- Тонко шаткуємо молоду капустку з Привозу, додаємо до м’яса та тушкуємо хвилин 10. Під кінець додаємо до інгредієнтів щіпку солі та перцю. Знімаємо з вогню та остуджуємо.
- Знімаємо локшину з вух і відварюємо, а потім промиваємо холодною водою в друшляку, щоб вона охолола, і приправляємо олією, щоб не склеїлася.
- Перетираємо на великій терці редиску та огірки не менш енергійно, ніж останні плітки.
- Дрібно рубаємо часник і кінзу, змішуємо їх з краплею соєвого соусу та оцту, щіпками солі та перцю й невеликою кількістю рослинної олії.
- Збиваємо два сирі яйця з щіпкою солі та двома столовими ложками води. Смажимо на сковорідці кілька тонких корейських омлетів. Коли омлети охолонуть, згортаємо їх у трубочки та нарізаємо тонкою локшиною.
- У крижану, як ваша лють, воду додаємо столові ложки оцту, соєвого соусу, солі та цукру. Добре перемішуємо.
- Розкладаємо «сухі» інгредієнти по піалах і заливаємо водою зі спеціями.
- Відправляємо холодний суп куксі на пів години в холодильник і даємо настоятися.
- Запрошуємо одеських корейців оцінити ваш кулінарний шедевр.
5. Таратор
У Болгарії популярний літній суп таратор із волоськими горіхами.
Якщо ваші знайомі після 24 лютого поїхали до Болгарії, вони, напевно, вже скуштували популярний місцевий холодний суп таратор. Тепер ваша черга. Ця зарубіжна окрошка найбільше схожа за складом і принципом приготування на оригінал, відомий нам з дитинства. Огірок тут відіграє головну роль, а волоський горіх додає холодному супу пікантності.
Інгредієнти:
- 4 середні огірки;
- 100 г волоських горіхів;
- 200 грецького йогурту, кислого молока або кефіру;
- 2 ст. л. оливкової олії;
- 1 склянка мінеральної води;
- сік та цедра 1 лимона;
- 1 зубчик часнику;
- кріп;
- зелена цибуля;
- сіль – до свого смаку.
Приготування:
- Попросіть у сусіда-городника хрусткі огірочки. Половину огірків натріть на тертці, другу половину наріжте дрібними кубиками.
- Видавіть лимонний сік і зніміть цедру з лимона. Змішайте їх із дрібно нарізаним часником.
- Наріжте зелень і змішайте з огірками.
- Дрібно порубайте волоські горіхи, але не рубайте з плеча.
- Надішліть «сухі» інгредієнти в каструлю й залийте їх сумішшю йогурту та мінеральної води. Додайте спеції та оливкову олію.
- Дайте настоятися таратору в холодильнику протягом 2 годин.
- Зателефонуйте друзям до Болгарії та похизуйтеся своїм кулінарним шедевром.
6. Ботвина з риби
Ботвина з риби – це така суміш царської юшки та всього, що росте у вашому городі.
Якщо ви переглянули всі попередні рецепти холодних літніх супів, але так і не вирішили, який суп приготувати в спеку, то ловіть найнезвичайніший варіант – ботвина з риби. Це така суміш царської юшки та всього, що росте у вашому городі. Попри те, що зараз цей рецепт багатьом здасться неординарним, колись ботвина була традиційною стравою та досі вважається одним з найдавніших холодних літніх супів. У основі ботвини лежить риба та буряк, тому її сміливо можна вважати рідким оселедцем під шубою.
Інгредієнти:
- 500 г риби (для багатих – суміш лосося, севрюги та осетра);
- 2 буряки;
- 2 огірки;
- сік половини лимона;
- 150 г бурякового бадилля;
- 125 г щавлю;
- 125 г шпинату;
- 150 г кропиви;
- 30 г зеленої цибулі;
- 30 г петрушки;
- 30 г кропу;
- 250 мл бурякового відвару;
- 250 мл рибної юшки;
- 250 мл білого квасу;
- 500 мл звичайного квасу;
- 0,5 ч. л. гірчиці;
- 1 ч. л. хрону;
- 1 ст. л. цукру;
- 1,5 ч. л. солі;
- мелений чорний перець – до свого смаку;
- лавровий лист – до свого смаку.
Приготування:
- Піти на город і нарвати всю зелень, до якої дістають руки.
- Відварити очищений буряк до готовності. Процідити та охолодити буряковий відвар – основу ботвини.
- Рибу (тільки не чорноморську рибу – пам’ятаємо про епідситуацію) нарізати на шматочки та відварити з лавровим листком у підсоленій воді. Рибний відвар процідити та остудити.
- Бланшувати (ненадовго опускати в киплячу воду) зелень. Шпинат, щавель та бурякове бадилля – протягом 30 секунд. Листя кропиви – 1 хвилину.
- Все остудити, й охолонути самому.
- Відварений буряк та огірки нарізати дрібними кубиками. Нашаткувати зелень і бадилля. Все змішати у мисці.
- В окремій каструлі змішати два види квасу, буряковий відвар та рибну юшку. Додати лимонний сік, гірчицю, хрін та спеції. Охолодити суміш.
- Викласти в порційні тарілки «сухі» інгредієнти та залити їх рідкою основою.
- Відварену рибу охолодити та подавати окремо на тарілці.
- Вийти на балкон і оголосити всьому одеському двору, що ви кулінар від Бога.
Смачного!