Одеські історії: як в Одесі випустили перше шампанське

1 жовтня 1899 року в Одесі був відкритий і освячений завод шампанських вин. Також у цей день була випущена перша партія шампанського «Генріх Редерер».

Генріх Людвіг Едуард Редерер, як свідчить легенда, шампанське не любив, проте ідея заснувати в Одесі завод шампанських вин здалася йому перспективною. У південне місто охоче приїжджали аристократи, і не лише російські. Вони активно вели світське життя, влаштовували бали, на яких обов’язково подавали шампанське. І Редерер звернувся з цією пропозицією до імператора Миколи II.

Як в Одесі будували завод шампанського

У березні 1896 року імператор дав дозвіл на будівництво і навіть заснував статут «Південно-Російського товариства виноробства Генріха Редерера в Одесі». Для майбутнього заводу вибрали ділянку на Французькому бульварі, 36, і в травні відбулася закладка підприємства. Будували завод близько півтора року — 1 жовтня його відкрили з усією можливою урочистістю. Завод складався з чотирьох поверхів, два з яких уходили під землю.

В Одесу з Франції Редерер завіз не лише техніку і робітників, а й експерта, пробки, пляшки та навіть дріт, яким ці пробки укріплювали. Але найголовніше — сюди бочками ввозили виноград, з якого повинно було вийти те саме знамените ігристе вино.

Шампанське набуло великої популярності в Одесі, і його навіть продавали на експорт. У 1904 році, коли в Парижі відкрилася Всесвітня виставка, Одеський завод шампанських вин навіть отримав медаль, оскільки його продукція була визнана справжнім шампанським. А у 1910 році на Торгово-промисловій виставці в Одесі напівсухе шампанське удостоїлося Великої срібної медалі від Імператорського товариства сільського господарства.

Після революції Редерер виїхав на батьківщину, а завод шампанських вин закрили. Пізніше там знаходилася птахофабрика, і тільки у 1952 році в цехах заводу знову почали робити шампанське — вже «радянське».

Джерело: lotsia.com.ua.


Раніше в рубриці «Одеські історії» ми розповідали про замах на одеського градоначальника.

Share
Ірина Сорокіна

Начинала свою деятельность в далеком 1989 году корректором в редакции «Вечерней Одессы». Через несколько лет стала литературным редактором, работала во всеукраинском журнале «Пассаж». И наконец, доросла до корреспондента газеты «Одесская жизнь». Моя журналистская «парафия» — материалы по культуре и истории.

Recent Posts

  • Positive News

Одеський гумор: голодний звір та депресивні баклажани

Доброго ранку, любі друзі! Неділя — ідеальний день для відпочинку й сміху. Зустрічайте нашу нову… Read More

06-07-2025 в 06:11
  • Новини

Без космічних сюрпризів: прогноз магнітних бур на 6 липня

Сьогодні, 6 липня, рівень сонячної активності залишається в межах норми, значних геомагнітних збурень не прогнозується. Read More

06-07-2025 в 05:42
  • Новини партнерів

Суперфуди для собак: що можна додати до раціону вашого домашнього улюбленця

Сьогодні все більше власників свійських тварин шукають способи оптимізувати здоров'я своїх вихованців, переходячи до цілісного… Read More

06-07-2025 в 00:10
  • Новини

Спека до +35 і тепле море: якою буде погода в Одесі 6 липня

За даними Гідрометцентру Чорного та Азовського морів, завтра, в неділю, 6 липня 2025 року, в… Read More

05-07-2025 в 22:59
  • Статті

«Колись загояться всі рани!»: в одеському Міському саду звучала музика, що лікує серця (фото)

Одеський Міський сад знову став свідком живого концерту. Просто неба, біля нашої витонченої ротонди, лунали… Read More

05-07-2025 в 22:03
  • Авторський блог

Одесити, обережно – як би вам отруйну рибу не впарили!

У Чорному морі з'явилася смертельно небезпечна риба – тетраодон (відомий також як фугу). Цей хижак… Read More

05-07-2025 в 20:34