Статті

Заходьте на «буцики»! У Подільську відроджують традиційну українську кухню

Ви куштували коли-небудь буцики? А чули про них? Я теж вперше почула про буцики у Подільську одного смачного вівторка.

Кожного вівторка – нова страва

У парку культури в рамках проекту «Смачний Вівторок» Подільський Будинок культури разом із зацікавленими жителями міста Подільськ щовівторка вирушає у гастрономічну подорож. З давніх джерел черпають старовинні рецепти улюблених страв наших пращурів, готують і насолоджуються смакотою разом з тими, кого цікавить автентична кухня і хто прагне відродити і зберегти її для нащадків. А таких тут багато, особливо проявляють інтерес діти.

— Відродженням і популяризацією української кухні ми зайнялися кілька років тому. У нас існує свій кулінарний телевізійний проект «На СмаК». Зазвичай ми готуємо або відомі, або вже забуті українські страви з запрошеними гостями. Минулого року вирішили залучити до кулінарії дітей. Як виявилося, вони мають до цього шалену цікавість. От так щовівторка разом із малечею у парку, біля Будинку культури, готуємо смакоту, – розповідають працівники культурного закладу.

Буцики – що ж ховається за назвою?

Буцики – це відварені пласкі шматочки тіста, які традиційно подають зі шкварками, медом, сметаною або тертим сиром. Їхня форма може бути будь-якою – все залежить від фантазії кулінара. Буцики можна додавати до супів або насолоджуватися ними як самостійною стравою.

Приготування не вимагає багато часу та зусиль, а результат  сподобається всім. Поки буцики варилися, діти ділилися враженнями від літніх пригод та з нетерпінням чекали на можливість скуштувати смачну та ситну страву.

Цього разу організатори «Смачного Вівторка» приготували солодкі буцики для найменших гурманів. Тож подали страву зі сметаною та топінгом (від англ. topping) — спеціальна фруктова поливка.

Буцики – страва, яка не притаманна Подільському краю. Дівчата віднайшли рецепт на просторах Інтернету. Кулінарний нотатник поповнився ще однією стравою і вже чекає на наступну.

Рецепт приготування буциків

  • пшеничне борошно – 750 г;
  • молоко – 450 г;
  • 1 чайна ложка соди, погашеної оцтом;
  • масло вершкове – 150 г;
  • сметана – 1 столова ложка;
  • 1 чайна ложка солі;
  • топінг – 1 банка.

Етапи приготування буциків

  1. Борошно, соду та сіль перемішайте.
  2. Додайте молоко і замісіть тісто.
  3. Розкатайте тісто товщиною приблизно у 2 міліметри.
  4. Наріжте квадратиками, як на вареники (за бажанням можете скласти їх конвертиками).
  5. У велику каструлю налийте воду, підсоліть її та доведіть до кипіння.
  6. Опустіть буцики в окріп та варіть до готовності.
  7. Розігрійте у сковороді вершкове масло та обсмажте варені буцики до появи золотистої скоринки.
  8. Перед подачею полийте сметаною та топінгом.
Share
Любов Кузьменко

Авторка видання "Одеське життя". Журналістка з майже 40-річним досвідом. Пише на культурну, соціальну, історичну та військову тематику. Членкиня Національної спілки журналістів України (НСЖУ), учасниця програми Internews.

Recent Posts

  • Новини партнерів

Як у Києві стрижка собак стала трендом серед власників

Ще зовсім недавно догляд за зовнішністю собаки сприймався як щось виняткове чи виставкове. Але останніми… Read More

23-08-2025 в 22:43
  • Новини

Якою буде погода в Одесі та області в День Незалежності: прогноз синоптиків

В Одесі та Одеській області 24 серпня 2025 року очікується мінлива хмарність, без істотних опадів.… Read More

23-08-2025 в 22:25
  • Статті

Фестиваль пива та вуличної їжі у Літньому театрі Міського саду: смак, музика та благодійність

З 22 по 24 серпня Літній театр Міського саду в Одесі перетворився на простір смаку,… Read More

23-08-2025 в 21:28
  • Авторський блог

Стокгольмський синдром Орбана: про любов прем’єра Угорщини до Путіна та відданість диктатору

У жовтні 1956 року Будапешт став символом боротьби маленької країни проти радянської імперії. Студентські демонстрації… Read More

23-08-2025 в 20:51
  • Статті

Одеським борцям за українську незалежність: на Приморському бульварі проходить виставка

На Приморському бульварі, просто неба, поруч із Дюком, до 24 серпня включно відкрита незвична композиція,… Read More

23-08-2025 в 18:37
  • Статті

Своя справа в Одесі 2025: Від кав’ярні на пляжі до IT-стартапу — покроковий гід

Одеса завжди була містом підприємливих та сміливих людей. Унікальна атмосфера, потік туристів та статус південної… Read More

23-08-2025 в 18:14