Статті

Заходьте на «буцики»! У Подільську відроджують традиційну українську кухню

Ви куштували коли-небудь буцики? А чули про них? Я теж вперше почула про буцики у Подільську одного смачного вівторка.

Кожного вівторка – нова страва

У парку культури в рамках проекту «Смачний Вівторок» Подільський Будинок культури разом із зацікавленими жителями міста Подільськ щовівторка вирушає у гастрономічну подорож. З давніх джерел черпають старовинні рецепти улюблених страв наших пращурів, готують і насолоджуються смакотою разом з тими, кого цікавить автентична кухня і хто прагне відродити і зберегти її для нащадків. А таких тут багато, особливо проявляють інтерес діти.

— Відродженням і популяризацією української кухні ми зайнялися кілька років тому. У нас існує свій кулінарний телевізійний проект «На СмаК». Зазвичай ми готуємо або відомі, або вже забуті українські страви з запрошеними гостями. Минулого року вирішили залучити до кулінарії дітей. Як виявилося, вони мають до цього шалену цікавість. От так щовівторка разом із малечею у парку, біля Будинку культури, готуємо смакоту, – розповідають працівники культурного закладу.

Буцики – що ж ховається за назвою?

Буцики – це відварені пласкі шматочки тіста, які традиційно подають зі шкварками, медом, сметаною або тертим сиром. Їхня форма може бути будь-якою – все залежить від фантазії кулінара. Буцики можна додавати до супів або насолоджуватися ними як самостійною стравою.

Приготування не вимагає багато часу та зусиль, а результат  сподобається всім. Поки буцики варилися, діти ділилися враженнями від літніх пригод та з нетерпінням чекали на можливість скуштувати смачну та ситну страву.

Цього разу організатори «Смачного Вівторка» приготували солодкі буцики для найменших гурманів. Тож подали страву зі сметаною та топінгом (від англ. topping) — спеціальна фруктова поливка.

Буцики – страва, яка не притаманна Подільському краю. Дівчата віднайшли рецепт на просторах Інтернету. Кулінарний нотатник поповнився ще однією стравою і вже чекає на наступну.

Рецепт приготування буциків

  • пшеничне борошно – 750 г;
  • молоко – 450 г;
  • 1 чайна ложка соди, погашеної оцтом;
  • масло вершкове – 150 г;
  • сметана – 1 столова ложка;
  • 1 чайна ложка солі;
  • топінг – 1 банка.

Етапи приготування буциків

  1. Борошно, соду та сіль перемішайте.
  2. Додайте молоко і замісіть тісто.
  3. Розкатайте тісто товщиною приблизно у 2 міліметри.
  4. Наріжте квадратиками, як на вареники (за бажанням можете скласти їх конвертиками).
  5. У велику каструлю налийте воду, підсоліть її та доведіть до кипіння.
  6. Опустіть буцики в окріп та варіть до готовності.
  7. Розігрійте у сковороді вершкове масло та обсмажте варені буцики до появи золотистої скоринки.
  8. Перед подачею полийте сметаною та топінгом.
Share
Любов Кузьменко

Закінчила факультет журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Видала чотири книги: «Рядки, перелиті в життя», «Горлиця отчого краю», «…І разом з ними йшла весна», поетичну збірку «І живу, і веснію любов’ю». З початку повномасштабного вторгнення росії на територію України веду активну боротьбу з російським агресором на інформаційному фронті, допомагаю у волонтерській сфері. Вірю в Бога і в те, що Він чує наші молитви до Нього. Люблю свою справу. Інколи насолоджуюсь самотністю і використовую цей стан для творчості чи самовдосконалення. Вважаю, що в кожному віці жінки є своя краса.

Recent Posts

  • Статті

Від СРСР до Росії: як за 100 років змінювалися політичні репресії в Україні?

У кожну третю неділю травня, починаючи з 2007 року в Україні відзначається День пам'яті жертв… Read More

18-05-2025 в 10:31
  • Новини

Частина Одеси залишилася без світла 18 травня – адреси

Сьогодні, в неділю, 18 травня 2025 року, через планові роботи в Одесі до вечора залишаться… Read More

18-05-2025 в 09:48
  • Новини

Остання дорога Героїв: на Одещині віддали данину пам’яті двом захисникам

У Березівській громаді Одеської області провели в останню путь двох полеглих захисників України – Петра… Read More

18-05-2025 в 08:32
  • Новини

«Євробачення-2025»: хто виграв і яке місце посіла Україна

У ніч на неділю, 18 травня, у швейцарському місті Базелі відбувся гранд-фінал міжнародного пісенного конкурсу… Read More

18-05-2025 в 07:21
  • Positive News

Одеський гумор: різноманіття гарнірів та суші від голуба

Доброго ранку, любі друзі! Неділя — ідеальний день для відпочинку й сміху. Зустрічайте нашу нову… Read More

18-05-2025 в 06:11
  • Новини

Магнітна буря сьогодні: як захистити здоров’я

Сьогодні, 18 травня 2025 року, очікується сильна геомагнітна буря з К-індексом 5, що відповідає червоному… Read More

18-05-2025 в 05:42