Статті

Власне вино, троянди та пісні від душі: Як працює екоферма в Маяках на Одещині

Садівник з діда-прадіда, Сергій Білецький, виморений урбаністичною Одесою, повернувся у рідні Маяки Одеського району і взявся за вирощування винограду, квітів, декоративних рослин та виноробство. На дідівській садибі звів парники, в яких духмяніє сотня сортів винограду, в розарії буяють не менше кущів троянд. Елітні рослини запилюють «дресировані» джмелі, а бджоли залюбки рояться серед виплеканого садівником буйноцвіття.

Відкорковуючи спогади дитинства

Сергій Білецький займається виноробством років з тридцять. З дитинства йому подобається доглядати за життєдайною лозою та сам чаруючий процес виробництва вина.

Вперше виноградний трунок Сергійко спробував в шестирічному віці, коли гостював у рідної бабусі Тасі у селі Новороманівка Великомихайлівського району. Також смакував її солоденьким вишняком. І, вже роблячи власне вино, винороб щоразу «відкорковує» дитячі спогади, щоб зробити свої фірмові напої ще смачнішими та ароматнішими. І це йому вдається.

Лабораторія релаксації та гарного настрою

Влітку 2024-го трудолюбивий маяківець відкрив Центр етнографічного, сільського зеленого туризму і сімейного відпочинку – екоферму «Пан Білецький».

Після прогулянки серед виноградної лози і троянд можна насолодитися дегустацією вин крафтової виноробні, поласувати смачними стравами, особисто познайомитись зі співаючим виноробом та його пісенним репертуаром.

«І швець, і жнець, і на дуді грець» – кажуть в народі про таких, як Сергій Білецький, – українця із «золотими» руками і щедрим серцем.

– У цій садибі я народився. Після школи поїхав в Одесу, здобув вищу освіту, працював на відповідальних посадах, але все ж повернувся в батьківську оселю, до виноградника, який садив ще мій дідусь, і за покликом душі взявся за садівництво. Знайшов тут себе, своє щастя, і готовий ділитися ним з усіма, – розповів Сергій Білецький.

Найчастіші гості – одесити

Найчастіше приїжджають до хлібосольного та співучого винороба «зелені туристи» з Одеси. Варто проїхати з вітерцем лише 35 кілометрів – і ви вже на гостині у пана Білецького.

Неподалік Нижньодністровського нацпарку та заповідника на Дністрі ташується його колоритна «Бессарабська садиба» із зонами відпочинку та дозвілля для туристів. Тут кожен може відчути приплив життєвої енергії, єднання з природою й  отримати вкрай необхідне – особливо під час війни – психологічне перезавантаження. До речі, тур пана Білецького й називається «Перезавантаження». Він включає риболовлю та водні прогулянки екологічними маршрутами по заповідних місцях «Царство птахів», «Дністровська Амазонія», «Старий Турунчук», «Біле озеро» тощо.

Нещодавно вкрай необхідне «перезавантаження» тут отримали більше 30 патологоанатомів, котрі ідентифікують тіла наших загиблих захисників, переданих окупантами.

Виноградар регулярно донатить на ЗСУ. У Львові в нього є друзі – медики з Маріуполя, які виїжджають в зону бойових дій і проводять реабілітацію саперів, які розміновують звільнені території. Сергій Білецький доправляє для бійців енергетичні напої на основі винограду і ягід «Бича кров» у 400-грамових пляшках.

Китиця вагою у чотири кіло – не вигадка

Екоферма «Пан Білецький» насамперед приваблює розмаїттям найкращих сортів столового винограду і вишуканих троянд. В колекції винороба – більше сотні столових, мускатних, десертних, кишмишних та винних сортів найкращих селекцій України та світу.

Дивують туристів виноградні китиці вагою майже чотири кілограми з п’ятисантиметровими ягідками, які апетитно звисають з лози і тримаються до самого Нового року.

Гастрономічне задоволення отримують гості маяківського винороба від дегустації  його авторських крафтових вин, фірмової рибної трійної юшки, хрумких карасів, смажених в кукурудзяному борошні, копчених лящів, запеченого коропа з яблуками в рукаві від шеф-кухаря Білецького, маринованого товстолобика, соління та бессарабських закусок. А для поціновувачів сухого червоного вина є навіть спеціальна атракція «Бринза-бар».

І свистопляски з грою на пляшках

Гарних емоцій додає відпочивальникам ансамбль танцю-свистопляски «Віртуози Маяк» з вокалістом Сергієм Білецьким, який віртуозно грає на сопілці, багатьох музичних інструментах і як справжній винороб – на пляшках. Його пісенний репертуар нараховує півтори тисячі українських і світових хітів та пісень більшості народностей Одещини, адже садівник та заядлий рибалка чимало літ трудився весільним музикою.

Отож колоритного пана Білецького називають ще «винороб, що співає!».

Грузинське вино – найстаріше у світі?

Не лише гостей його екосадиби дивують унікальні місцеві вина та натуральні ягідно-фруктові наливки, а й гурманів вина Одещини, України та закордоння. Сергій Білецький творить крафтові напої «Ожинове», Ice Wine, «Вишневе», «Персикова сльоза»,  «Малиновий дзвін», «Смородинове», «Ранок в Парижі», «Мускат  золотий», «Шардоне класік», «Ркацителі», «Бессарабське чорне», «Каберне», «Мерло», «Бича кров», «Лімончелло», «Виноградна сльоза». Більшість його вин – володарі золотих нагород винних конкурсів та є великою рідкістю на полицях наших магазинів.

Крафтова виноробня пана Білецького представляла Одещину на численних гастрономічних ярмарках та фестивалях вина в Україні.

– Здійснити повний цикл виробництва вина – це як народити і виховати дитя. Це догляд за лозою і спостереження, як народжуються і визрівають ягоди, потім – збір урожаю, віджим, первинне бродіння, підготовка діжок, витримка молодого вина до повного дозрівання, розливання по пляшках. І нарешті божа роса іскриться в бокалі, – розповідає Сергій Білецький. – Я офіційно зареєстрований виробник вин.

Коли ще до війни був у Грузії і вивчав виноробство, пан Білецький відкрив для себе, що грузинське вино, мабуть, найстаріше у світі.

– Його залишки знайшли на черепках посуду, що датується третім тисячоріччям до нашої ери. Це задовго до того, як Ісус перетворив воду на вино та зійшов на Голгофу. І це, безумовно, «Ркацителі». Воно не таке вибухове, як «Мускат», і не таке витончене, як «Шардоне», проте має унікальний смак і потужний аромат. Хоча воно й біле, але по колориту дає фору деяким червоним винам. Я його відтворив з винограду, саджанці якого привіз із Кахетії, – запевняє виноградар.

Це «страшніше», ніж захоплення модою та автівками

Майстерність садівництва та виноробства, як і його старший брат Юрій, пан Сергій перейняв від батька Олексія – енергетика, агронома-аматора.

Нині пан Білецький вже сам навчає виноробству всіх охочих, яким залюбки реалізовує саджанці елітних сортів винограду. 

– Захоплення виноградарством і трояндами – це «страшніше», ніж захоплення модою, мобільними телефонами чи автівками. Кожного року з’являються нові гібриди з новими, інколи фантастичними властивостями: новими смаками, новими кольорами та формами ягід, стійкістю виноградників до хвороб, – розповів маяківський садовод. – Сьогодні багато ветеранів війни за підтримки держави відкривають власну справу, насамперед, садівництво і я готовий безкоштовно допомогти своїм колегам саджанцями, щоб закласти добрі виноградники.

Історичні факти

  • Дельта Дністра, Дністровський лиман з прадавнім полісом Тіра – легендарний край Українського Причорномор’я з неповторною історією, де традицію виноробства культивували ще давні греки.
  • Археологи виявили, що на місці Маяків поселяни мешкали ще в античні часи, у IV-III ст. до нашої ери.
  • Щоправда, офіційною датою заснування селища вважається 1421 рік, коли литовський князь Вітовт збудував замок Маяк-Каравул.
  • День села маячани святкують 10 жовтня з традиційним винним фестом.

Читайте також:

Share
Юрій Федорчук

Автор видання "Одеське життя". Журналіст з 35-річним досвідом. Пише про соціальні теми, природу, культуру та історію півночі Одещини. Лауреат кількох всеукраїнських премій.

Recent Posts

  • Новини

Для душі та здоров’я: в Одесі організували майстер-клас для жінок-переселенок

Чому жінки так полюбляють прикраси? Тому, що вони дарують прекрасний настрій, заспокоюють у хвилини розпачу,… Read More

27-09-2025 в 14:00
  • Статті

«Я виросту і вб’ю росіян»: як війна змінила наших дітей

Виховання маленьких українців починається з дитячого садка. Сьогодні, у День вихователя, особливо хочеться висловити повагу… Read More

27-09-2025 в 12:30
  • Новини

Війна, день 1312: дрони РФ атакували супермаркет у Запоріжжі та залізницю на Одещині

Сьогодні, в суботу, 27 вересня 2025 року, розпочалася 1312-та доба з початку повномасштабної російсько-української війни.… Read More

27-09-2025 в 11:58
  • Статті

Кодима – місто-легенда: Чи справді цим шляхом йшла Роксолана?

27 вересня місто Кодима відзначає 271-й рік народження. Історики й досі не визначилися, що виникло… Read More

27-09-2025 в 10:34
  • Новини

Відключення світла в Одесі 27 вересня: кому не пощастило в цей суботній день

Сьогодні, у суботу, 27 вересня 2025 року, через планові ремонтні роботи на електромережах ряд вулиць… Read More

27-09-2025 в 09:58
  • Новини

Одеський кінофестиваль-2025: прем’єра фільму про Довженка та насичений другий день

У Києві відбувається 16-й Одеський міжнародний кінофестиваль (ОМКФ). Другий день фестивалю подарував глядачам насичену програму… Read More

27-09-2025 в 08:32