Статті

Студенти-кухарі савранського центра освіти відзначають ювілей

У Саврані Подільського району цьогоріч святкують 10-річчя відкриття групи «Кухар-пекар» у Північному центрі професійної освіти. Сьогодні цю професію опановують 224 студенти.

Випускники годують і воїнів, і школярів

— За цей час ми випустили багато спеціалістів, які працюють за фахом у школах, лавах Збройних сил України, ресторанах, супермаркетах і навіть за кордоном, — розповіла директорка освітянського закладу Ярослава Жирун. —  Так, роблять вагомий внесок у Перемогу над рашистами Олексій Остапчук, Віктор Бовкун, Андрій Денисюк та Михайло Ганул, які годують захисників смачними стравами. Вікторія Дуніна працює шкільним кухарем у селі Неділкове, Світлана Денисюк – у школі села Слюсареве,  Марина Василинич – пекарем у ТОВ «Савранський хліб», Надія Усата – завідувачкою кулінарного відділу в супермаркеті, Ганна Чернієнко – пекарем на хлібозаводі села Завалля, що на Кіровоградщині. І це лише деякі з наших випускників, якими ми дуже пишаємось. 

А ще збирають лікарські трави

Савранське училище

На базі училища створено навчально-практичний центр громадського харчування з виробничими майстернями та лабораторіями, пекарнею, їдальнею. Харчуються студенти за меню, розробленим Євгеном Клопотенком у рамках національного проекту Нове шкільне харчування.  

Працюють студентські кафе, де майбутні пекарі та кулінари вдосконалюють вміння та проходять практику. 

Майстри, педагоги спільно з учнями ще виготовляють цілющі чаї. Задля цього збирають в лісі дикоростучі трави та ягоди. Також професійні вміння учні училища практично опановували під час кейтерингів. 

Кейтеринг (англ. catering від cater — «постачати провізію») — спосіб підприємництва, пов’язаний з наданням послуг харчування на виїзді. 

До повномасштабної війни кращі студенти пригощали учасників фестивалів «Квітка папороті», «Покрова Героїв», «Фестиваль ковбаси» у Любашівці тощо.

А щоб наші воїни мали сили мужньо боронити рідну землю, кухарі готували і відправляли на фронт рибні та м’ясні консерви, різні смаколики тощо. 

Фрукти й овочі – все своє

Щоб забезпечити училище плодоовочевою продукцією, а сільське господарство — спеціалістами,  2020-го на базі Кодимського відділення Північного ЦПО стали готувати плодоовочівників. Там же було посаджено фруктовий сад: 200 дерев груші та яблуні, кущі смородини та ожини. На іншій ділянці висаджується городина: картопля, квасоля, цибуля, помідори, огірки, морква, столовий буряк, кабачки, цукрова кукурудза та баштанні. У парниках вирощують розсаду. 

Share
Юрій Федорчук

Автор видання "Одеське життя". Журналіст з 35-річним досвідом. Пише про соціальні теми, природу, культуру та історію півночі Одещини. Лауреат кількох всеукраїнських премій.

Recent Posts

  • Статті

Ветеринар з Одещини створив ідеальну пасіку та має дружину з дивовижним ім’ям 

Богдан Шепеля з Кодими ось уже п’ятнадцять років займається бджільництвом. Він давно засвоїв всі премудрості… Read More

21-08-2025 в 16:29
  • Новини партнерів

Європейська якість для українських споживачів: що пропонує сучасний онлайн-ритейл

Все більше українців обирають спеціалізовані онлайн-магазини замість маркетплейсів. Вони пропонують перевірену якість, надійність і живе… Read More

21-08-2025 в 16:02
  • Новини

На фронті загинув захисник з Ізмаїльського району Микола Ненов

Ізмаїльський район зазнав нової втрати - на фронті загинув Микола Ненов, мешканець села Острівне Суворовської… Read More

21-08-2025 в 15:27
  • Новини

Різкий стрибок COVID-19 в Одеській області: госпіталізації зросли майже у вісім разів

В Одеській області за останній тиждень зафіксовано різке зростання захворюваності на COVID-19: зареєстровано 165 випадків… Read More

21-08-2025 в 14:29
  • Статті

Всеукраїнські змагання з автодріфтінгу та Дизель-шоу: топ-5 подій Одеси 23-24 серпня

Одеса святкує Незалежність — драйвом, мистецтвом, музикою і сміхом. Приєднуйся! Read More

21-08-2025 в 13:33
  • Новини партнерів

Дзеркало з LED підсвіткою у ванній: тренди 2025 року

Сучасна ванна - це не тільки місце для гігієнічних процедур, а повноцінна зона комфорту, де… Read More

21-08-2025 в 13:04