Статті

Студенти-кухарі савранського центра освіти відзначають ювілей

У Саврані Подільського району цьогоріч святкують 10-річчя відкриття групи «Кухар-пекар» у Північному центрі професійної освіти. Сьогодні цю професію опановують 224 студенти.

Випускники годують і воїнів, і школярів

— За цей час ми випустили багато спеціалістів, які працюють за фахом у школах, лавах Збройних сил України, ресторанах, супермаркетах і навіть за кордоном, — розповіла директорка освітянського закладу Ярослава Жирун. —  Так, роблять вагомий внесок у Перемогу над рашистами Олексій Остапчук, Віктор Бовкун, Андрій Денисюк та Михайло Ганул, які годують захисників смачними стравами. Вікторія Дуніна працює шкільним кухарем у селі Неділкове, Світлана Денисюк – у школі села Слюсареве,  Марина Василинич – пекарем у ТОВ «Савранський хліб», Надія Усата – завідувачкою кулінарного відділу в супермаркеті, Ганна Чернієнко – пекарем на хлібозаводі села Завалля, що на Кіровоградщині. І це лише деякі з наших випускників, якими ми дуже пишаємось. 

А ще збирають лікарські трави

Савранське училище

На базі училища створено навчально-практичний центр громадського харчування з виробничими майстернями та лабораторіями, пекарнею, їдальнею. Харчуються студенти за меню, розробленим Євгеном Клопотенком у рамках національного проекту Нове шкільне харчування.  

Працюють студентські кафе, де майбутні пекарі та кулінари вдосконалюють вміння та проходять практику. 

Майстри, педагоги спільно з учнями ще виготовляють цілющі чаї. Задля цього збирають в лісі дикоростучі трави та ягоди. Також професійні вміння учні училища практично опановували під час кейтерингів. 

Кейтеринг (англ. catering від cater — «постачати провізію») — спосіб підприємництва, пов’язаний з наданням послуг харчування на виїзді. 

До повномасштабної війни кращі студенти пригощали учасників фестивалів «Квітка папороті», «Покрова Героїв», «Фестиваль ковбаси» у Любашівці тощо.

А щоб наші воїни мали сили мужньо боронити рідну землю, кухарі готували і відправляли на фронт рибні та м’ясні консерви, різні смаколики тощо. 

Фрукти й овочі – все своє

Щоб забезпечити училище плодоовочевою продукцією, а сільське господарство — спеціалістами,  2020-го на базі Кодимського відділення Північного ЦПО стали готувати плодоовочівників. Там же було посаджено фруктовий сад: 200 дерев груші та яблуні, кущі смородини та ожини. На іншій ділянці висаджується городина: картопля, квасоля, цибуля, помідори, огірки, морква, столовий буряк, кабачки, цукрова кукурудза та баштанні. У парниках вирощують розсаду. 

Share
Юрій Федорчук

Автор видання "Одеське життя". Журналіст з 35-річним досвідом. Пише про соціальні теми, природу, культуру та історію півночі Одещини. Лауреат кількох всеукраїнських премій.

Recent Posts

  • Новини

Україна купує унікальне судно для Дунаю: збирає нафту і гасить пожежі

Україна оголосила міжнародний тендер на закупівлю сучасного багатофункціонального судна для дунайських портів. Воно буде прибирати… Read More

07-10-2025 в 11:23
  • Новини

В Одесі трамваї зупинилися через дощ — де чекати маршрутку?

7 жовтня в Одесі сильні дощі вплинули на рух транспорту. Деякі трамваї тимчасово не курсують,… Read More

07-10-2025 в 10:15
  • Новини

Росія завдала нових ударів по енергетиці та залізничній інфраструктурі

7 жовтня 2025 року — 1322-й день широкомасштабної збройної агресії Російської Федерації проти України. Росіяни… Read More

07-10-2025 в 09:45
  • Новини

Масові відключення світла в Одесі сьогодні — хто в списку

У вівторок, 7 жовтня, низка вулиць в Одесі тимчасово залишиться без електропостачання через планові ремонтні… Read More

07-10-2025 в 09:25
  • Новини

У «Тузловських лиманах» браконьєр наловив риби на 6 мільйонів

У Національному парку «Тузловські лимани» знову спіймали порушника. Чоловік незаконно виловив сотні риб, завдавши державі… Read More

07-10-2025 в 08:34
  • Новини

Одесу накриває негода: що робити в разі потопу

З 7 по 9 жовтня в Одесі оголошено «жовтий» рівень небезпеки через сильні дощі, вітер… Read More

07-10-2025 в 07:55