Спешелті — це дійсно особлива кава, що визнається за свої відмінні атрибути й саме через них має значну додаткову цінність в порівнянні з іншою кавою.
Спешелті кава набуває цінності завдяки своїм характеристикам: як внутрішнім (пов’язаним з матеріальною сутністю кави), так і зовнішнім (інформаційним або символічним характеристикам кави). І для того, щоб отримати статус “спешелті”, кава в зернах має відповідати певним затвердженим стандартам (стандарти SCA).
Якщо сказати простіше, то спешелті кава — це продукт високої якості та цінності. І її смак залежить не тільки від зерна та його обробки, а й від того, як готова кава буде зберігатись.
Оскільки обсмажені зерна є природним продуктом, вони активно взаємодіють із навколишнім середовищем. Волога, світло, кисень і температура можуть суттєво вплинути на смакові якості, а неправильне зберігання призвести до окислення, втрати аромату та появи неприємних смакових нот. Тому, щоб насолоджуватися якісною і смачною кавою, важливо правильно її зберігати.
Найкращий спосіб зберігання спешелті кави — у вигляді цілих зерен. Змелене зерно швидко втрачає свої властивості, тому його рекомендується молоти безпосередньо перед зварюванням. Кава в зернах, а точніше – цілі зерна зберігають більше смаку та аромату, але навіть у цьому випадку важливо правильно їх зберігати.
Температура і місце, де зберігається кава, також впливають на якість і фінальний смак готового напою. Ось кілька порад для зберігання кави в правильних умовах:
Мелена кава, на відміну від кави в зернах, має обмежений термін свіжості. Будь-яка змелена кава має контакт із киснем, та за рахунок зіп-стрічки на упаковці ми можемо мінімізувати процес вивітрювання кави та втрати смако-ароматичних властивостей). Зазвичай каву вважають свіжою та рекомендують спожити в термін 2 тижні-місяць. Надалі із кавою будуть відбуватись процеси, що впливатимуть на погіршення смаку. Інший варіант – замовити каву в зернах, і молоти її порційно, безпосередньо перед тим, як ви будете її заварювати. Таким чином, термін зберігання кави свіжою буде трохи довшим.
Ось кілька порад щодо зберігання свіжості спешелті кави:
Правильне зберігання кави — це запорука насолоди кожною чашкою. Не має значення, це кава для фільтра чи для еспресо, натуральна кава, моносорт чи кава купаж. Дотримуйтесь простих правил щодо температури, вологи та повітря, і ви збережете унікальні смакові ноти, що дозволить вам насолоджуватися чудовим напоєм, повним багатого аромату та глибокого смаку. Обирайте герметичні пачки, намагайтесь дотримуватися рекомендацій щодо місця та температури, і ваша кава залишатиметься свіжою набагато довше.
*на правах реклами
В Одесі судитимуть організатора та трьох учасників фінансової піраміди, які ошукали людей майже на 26… Read More
22 серпня на позачерговій сесії Одеської міськради депутати розглянуть питання про залучення кредиту на суму… Read More
Мер Одеси Геннадій Труханов і голова Одеської райради Віталій Барвіненко зверталися до суду з клопотанням… Read More
У Київському районі Одеси поліцейські склали адмінпротокол на власника американських стаффордширських тер'єрів, які напали на… Read More
На 1274-й день повномасштабної війни РФ проти України на фронті тривають інтенсивні бої, наші воїни… Read More
У середу, 20 серпня 2025 року, багато одеситів проведуть день без світла через планові ремонтні… Read More