Новини партнерів

Приправи та спеції: про що треба знати, купуючи ароматні інгредієнти до страв

На перший погляд здається що спеції, приправи та прянощі — це інгредієнти, які покликані підсилювати смак їжі. У загальному розумінні так воно і є. Але кожен вид має свої особливості.

Приправи, спеції, прянощі: в чому різниця

Щоб правильно підкреслити смак або відтінити певний інгредієнт, треба знати, чим відрізняються між собою ці ароматні інгредієнти. Експерти магазину, де можна придбати приправи та спеції в Домкі розповіли, в чому різниця.

Спеції допомагають підсилити смак: зробити страву більш солодкою, солоною чи гострою. Отже, до спецій перш за все можна віднести сіль, усі види перців, цукор, гірчицю та хрін. Спеції не впливають за запах страви, але разом з тим без спецій ми не змогли б приготувати, наприклад, смажене м’ясо, бо без солі й перцю страва не матиме ніякого смаку.

Також у процесі приготування до страви додаються прянощі — ароматне листя, запашні корінці, а інколи навіть і плоди. Список прянощів дуже великий. Найчастіше використовують: базилік, майоран, лавровий лист, кмин, петрушка, кріп, меліса, ялівець ну і звичайно ж запашний розмарин. Прянощі надають стравам апетитний аромат та підкреслюють смак. Без них їжа буде просто солоною та перченою.

До складу приправ входять як спеції, так і прянощі. Усі приправи — це ароматний коктейль, який включає одразу декілька компонентів. Дуже часто на місткостях з приправами одразу пишуть, для якої страви вона найбільш пасуватиме: наприклад, приправа до курки, до плову, до грибного супу, до риби чи до м’яса. Також до приправ відносяться усілякі соуси та звичайнісінький кетчуп.

Як правильно використовувати та зберігати спеції та приправи

Основне завдання спецій та приправ — надавати стравам більш яскравого та витонченого смаку, але разом з тим не приглушувати смак основних інгредієнтів. Експерти магазину Domki радять дотримуватися найголовнішого правила: не використовувати спеції та приправи з сильним ароматом у поєднанні з продуктами, які мають слабо виражений аромат. Якщо цього правила не дотримуватися, то сильні спеції повністю приглушать смак основного продукту у страві. Також під час додавання спецій треба пам’ятати про те, що сіль підсилить їхній смак.

Щоб спеції на довгий час зберегли свій аромат, їх треба правильно зберігати. Після покупки всі спеції, приправи та прянощі треба пересипати в окремі місткості. Найкращий варіант — вироби зі скла з кришкою, яка щільно закривається. Зберігати спеції треба в темному місці, де нема різких перепадів температури. Мелені спеції рекомендується зберігати не більше 6 місяців.

Share

Останні статті

  • Новини

Погода в Одесі 8 вересня: ще літня чи вже осіння?

За прогнозом Гідрометцентру Чорного та Азовського морів, завтра, в неділю, 8 вересня 2024 року, в… Читати далі

2024-09-07
  • Новини

Чи відключатимуть світло в Одесі 8 вересня

Як повідомляють у компанії НЕК «Укренерго», завтра, у неділю, 8 вересня 2024 року, стабілізаційні відключення… Читати далі

2024-09-07
  • Статті

Українська «колонія» в Америці: як наші земляки заселяли Канаду

1891 рік, 7 вересня... Пасажирське судно «Орегон» пришвартувалося до причалу канадського порту Квебек. Серед багатьох… Читати далі

2024-09-07
  • Новини

Мовчазні жертви війни: на узбережжі Нацпарку «Тузловські лимани» винесло мертвих дельфінів

На узбережжі Національного природного парку «Тузловські лимани» на Одещині море винесло мертвих дельфінів. Читати далі

2024-09-07
  • Новини

На Одещині фермер перекрив річку

Мешканець Одеської області вирушив на лаву підсудних за те, що перекрив річку греблею, щоб поливати… Читати далі

2024-09-07
  • Новини

На площу Толбухіна повернулися трамваї

З сьогоднішнього дня, суботи, 7 вересня 2024 року, в Одесі відновлено рух трамваїв площею Толбухіна,… Читати далі

2024-09-07