На перший погляд здається що спеції, приправи та прянощі — це інгредієнти, які покликані підсилювати смак їжі. У загальному розумінні так воно і є. Але кожен вид має свої особливості.
Щоб правильно підкреслити смак або відтінити певний інгредієнт, треба знати, чим відрізняються між собою ці ароматні інгредієнти. Експерти магазину, де можна придбати приправи та спеції в Домкі розповіли, в чому різниця.
Спеції допомагають підсилити смак: зробити страву більш солодкою, солоною чи гострою. Отже, до спецій перш за все можна віднести сіль, усі види перців, цукор, гірчицю та хрін. Спеції не впливають за запах страви, але разом з тим без спецій ми не змогли б приготувати, наприклад, смажене м’ясо, бо без солі й перцю страва не матиме ніякого смаку.
Також у процесі приготування до страви додаються прянощі — ароматне листя, запашні корінці, а інколи навіть і плоди. Список прянощів дуже великий. Найчастіше використовують: базилік, майоран, лавровий лист, кмин, петрушка, кріп, меліса, ялівець ну і звичайно ж запашний розмарин. Прянощі надають стравам апетитний аромат та підкреслюють смак. Без них їжа буде просто солоною та перченою.
До складу приправ входять як спеції, так і прянощі. Усі приправи — це ароматний коктейль, який включає одразу декілька компонентів. Дуже часто на місткостях з приправами одразу пишуть, для якої страви вона найбільш пасуватиме: наприклад, приправа до курки, до плову, до грибного супу, до риби чи до м’яса. Також до приправ відносяться усілякі соуси та звичайнісінький кетчуп.
Основне завдання спецій та приправ — надавати стравам більш яскравого та витонченого смаку, але разом з тим не приглушувати смак основних інгредієнтів. Експерти магазину Domki радять дотримуватися найголовнішого правила: не використовувати спеції та приправи з сильним ароматом у поєднанні з продуктами, які мають слабо виражений аромат. Якщо цього правила не дотримуватися, то сильні спеції повністю приглушать смак основного продукту у страві. Також під час додавання спецій треба пам’ятати про те, що сіль підсилить їхній смак.
Щоб спеції на довгий час зберегли свій аромат, їх треба правильно зберігати. Після покупки всі спеції, приправи та прянощі треба пересипати в окремі місткості. Найкращий варіант — вироби зі скла з кришкою, яка щільно закривається. Зберігати спеції треба в темному місці, де нема різких перепадів температури. Мелені спеції рекомендується зберігати не більше 6 місяців.
Двоє громадян Молдови спробували провести через кордон до України майже тисячу пар окулярів. Проте спроба… Read More
Ввечері 20 серпня мешканці Одещини почули серію вибухів. Моніторингові ресурси повідомляють про використання балістичних ракет,… Read More
У середу, 21 серпня, в Одесі та області очікується тепла та сонячна погода без опадів.… Read More
Нещодавно на перетині вулиці Генуезької та Курортного провулку встановили світлофор. Але цього виявилося недостатнім, щоб… Read More
21 серпня в Одесі проведуть масштабну профілактичну акцію: містяни зможуть безкоштовно здати аналіз для раннього… Read More
Будівництво бюветного комплексу з артезіанською водою біля колишнього кінотеатру «Зоряний» в Одесі фактично завершено. Споруда… Read More