Статті

Огірки та ананаси за японськими технологіями: як коледж на Одещині освоює інноваційне фермерство

Дрібні, солодкі помідори, хрустка капуста і навіть ананаси, що ростуть просто в теплиці на Одещині. Звучить, як фантастика? Це реальність, яка стала можливою завдяки співпраці з Японією. Викладачи Північного професійного коледжу повернулися з країни висхідного сонця не лише з незабутніми враженнями, а й з новими знаннями. Тепер Кодимський коледж впроваджує японські технології, щоб навчити одеських студентів аграрній справі майбутнього.

Туристичні маршрути з овочами

У рамках проєкту JICA, українська делегація, до якої входила директорка Північного професійного коледжу Ярослава Жирун, побувала в Японії.

– Японія – це вкрай різноманітна та дивовижна країна. Поїздка була не тільки насичена професійним навчанням, але й екскурсіями на підприємства. Ми побачили багато нових та цікавих ідей, які було б корисно запровадити і у нас, – ділиться враженнями пані Ярослава.

Особливу увагу звернула на різноманітність місцевих овочів, які продаються навіть взимку. Їхні смакові якості, упаковка та приваблива викладка продукції вразили Ярославу. Особливо її зацікавив тепличний сектор і інноваційні технології в агрономії.

У 2024 році Північний професійний коледж виграв заявку на створення навчально-практичного центру з професії «Плодоовочівник».

– Нині важливо чітко розуміти, куди спрямовувати зусилля як під час війни, так і після її завершення. Нові спеціальності – це нові можливості як для закладів освіти, так і для студентів, які їх обирають, – зазначає директорка.

Японський підхід до харчування

Японці мають великий акцент на здоровому харчуванні, з обов’язковим включенням овочів та фруктів у раціон. Зокрема, помідори, які тут дрібні та дуже солодкі, вважаються делікатесами. У Японії також безперебійно постачають полуницю. Однак перш ніж скуштувати ці смачні продукти, діти обов’язково знайомляться з процесом їх вирощування безпосередньо на плантаціях.

Цікаво, що в Японії часто додають коріння лопуха в страви, адже це корисний інгредієнт для здоров’я.

А капуста є дуже популярним овочем – першою стравою на столі вважається салат з капусти.

Японські технології у навчанні

Сучасне навчання в Північному професійному коледжі в Кодимі поєднує науку, практику та японські технології. Навчання вийшло за межі звичайних класів: студенти активно працюють у сучасних теплицях, де застосовують передові методики вирощування овочів.

Японські технології в пріоритеті, оскільки вони дозволяють ефективно використовувати простір, контролювати умови росту рослин і отримувати високоякісні врожаї за короткий час. Студенти освоюють автоматизовані системи поливу, освітлення та вентиляції. Це дозволяє закріплювати теоретичні знання та здобувати практичний досвід, який так важливий для сучасного агробізнесу.

Для створення навчального центру «Плодоовочівництво» було придбано сучасне обладнання, сільськогосподарську техніку та встановлено теплиці. Кодимський заклад освіти отримав нові трактори, дискові борони, плуги, культиватори та сівалки. Студенти мають змогу отримувати практичні навички роботи з новою технікою.

– Під час навчання студенти вчаться аналізувати процеси росту рослин, планувати виробничі цикли та впроваджувати інновації, – розповідає майстер виробничого навчання Михайло Карпенко. – Ми акцентуємо увагу на екологічності процесу, використовуючи біопрепарати та уникаючи хімічних добрив і пестицидів.

– Завдяки поєднанню практики, технології та навичок студенти стають професіоналами, готовими працювати з технологіями майбутнього. Це сприяє виробництву якісної продукції, збереженню грунту та екосистеми, – зазначає Роман Огінський, директор Кодимського відділення Північного професійного коледжу.

Огірки, помідори, японська редька та навіть ананаси

Японські технології вирощування овочів включають використання органічних добрив та спеціальних полімерних гідрогелевих плівок для заміни ґрунту. Вони дозволяють значно заощаджувати воду, зменшувати використання пестицидів і прискорювати ріст рослин. Такі методи також покращують аерацію ґрунту.

– Основні відмінності японських технологій: вирощування рослин на полімерних гідрогелевих плівках, використання інноваційних матеріалів, економія води та відсутність пестицидів, – пояснює Михайло Карпенко.

На сьогодні в коледжі функціонують три теплиці, в яких вирощують огірки, помідори та японську редьку дайкон. Дайкон — це велика японська редька, яка може важити до кількох кілограмів. Ще одна теплиця готується до вирощування екзотичних культур — лимонів та ананасів, саджанці яких коледж планує придбати.

Продукція, яку вирощують студенти

Коледж продає свою продукцію, а на виручені кошти закуповує нове насіння, розсаду та саджанці. На навчання до теплиць ходять всі студенти групи, а для комфортної роботи вистачає десяти осіб, тому групи поділяються між теплицями.

Коледж уже запустив другий цикл вирощування огірків, і на кінець вересня — початок жовтня очікується збір врожаю. Ріст і дозрівання огірків залежать від сорту, і саме сорти визначають швидкість дозрівання.

– Я із задоволенням працюю в теплицях і радію кожному вирощеному росточку та врожаю, – каже студент Денис Пітик. – Цього року гарно вродили огірки, помідори та капуста.

Коли на Одещини почнуть навчати фермерству жінок?

Зараз потреба у фахівцях аграрного сектору залишається надзвичайно високою.

А у 2024 році JICA та Мінагрополітики розпочали «Проєкт зі сприяння розвитку малого садівництва: підвищення інклюзивності жінок-фермерів», і зараз в Україні йде впровадження професійного навчання для жінок та інших новачків у фермерському бізнесі.

В рамках цієї програми профтехколедж буде навчати фермерству жінок-переселенців та військових. Проєкт фінансує Японія. Програма мала стартувати з 2 вересня нинішнього року. Проте поки ще не надійшли кошти.

Читайте також:

Share
Любов Кузьменко

Авторка видання "Одеське життя". Журналістка з майже 40-річним досвідом. Пише на культурну, соціальну, історичну та військову тематику. Членкиня Національної спілки журналістів України (НСЖУ), учасниця програми Internews.

Recent Posts

  • Новини

В Одесі з’явиться нова амбулаторія: де саме та що про неї відомо

В Одесі на проспекті Князя Ярослава Мудрого, 4 (колишня вулиця Академіка Глушка) планують відкрити нову… Read More

15-09-2025 в 18:44
  • Новини

В Одесі продають дитячий табір: чого бояться сусіди

Дитячий табір «Юний судноремонтник» на вулиці Костанді в Одесі виставлено на приватизацію. Аукціон відбудеться на… Read More

15-09-2025 в 17:37
  • Новини

В Одесі реконструюють поліклініку, яка постраждала від «шахеда»

В Одесі готуються до капітального ремонту дитячої поліклініки на проспекті Князя Ярослава Мудрого, пошкодженої в… Read More

15-09-2025 в 15:29
  • Новини

Екс-нардеп з Одеси Дмитрук у компанії з Азаровим просуває новий пропагандистський проєкт РФ

Оголошений у міжнародний розшук колишній нардеп від Одеської області Артем Дмитрук, який втік до Росії,… Read More

15-09-2025 в 14:31
  • Новини

В Одесі молода банкірка вкрала заощадження 85-річної клієнтки

В Одесі правоохоронці викрили 22-річну співробітницю банку, яка привласнила майже 400 тисяч гривень з депозитних… Read More

15-09-2025 в 13:26
  • Новини

На Донеччині загинув захисник з Одеської області Сергій Веревка

У Донецькій області під час виконання бойового завдання загинув військовослужбовець з Білгород-Дністровського району Одещини Сергій… Read More

15-09-2025 в 12:25