Статті

На Одещині створять реєстр борщів. Триває збір рецептів (фото)

Реєстр різновидів борщу Одеської області буде створено Одеським обласним центром української культури. Про це оголосили на сторінках центру в соцмережах. 

“Одеське життя” вже розповідало як готують борщ в різних куточках Одещини, а також про те, як готують борщ в Одесі.

Вже зараз зібрано понад сорок рецептів із різних куточків області, але співробітники центру не збираються зупинятися. Це важливий елемент збереження нашої гастрономічної спадщини, відзначають у центрі. Подивитися, які борщі представляють різні громади можна на спеціальному ресурсі.

На Одещині побутують десятки різновидів борщу. Це страва, яку готують та споживають у кожній родині. Рецепти борщу в сім’ях дбайливо передаються з покоління в покоління. А деякі навіть тримаються у суворій таємниці. Існують борщі на м’ясних бульйонах із куркою, качкою, свининою. А є із рибою (бичками, кількою, коропом). Сушені сливи, гриби, квас, м’ята, любисток, що тільки не смакує в цій страві! –

говорить Віолета Чулпан, співробітниця центру.

Які ж різновиди вже є в переліку?

  • «Плавнівський борщ» готують на бульйоні зі свинячих ніжок у Степанівській сільській громаді Роздільнянського району;
  • «Борщ із квашеного кормового буряку», «Борщ з баклажанами», «Борщ пісний з рибкою», «Борщ одеський з квасолею та кількою» готують в Куяльницькій сільській громаді Подільського району;
  • «Грабівський борщ з капустою та буряком, затертий шкварками» готують в казані на пічурці в с. Грабове Кодимської міської громади Подільського району;
  • український борщ, болгарський борщ з фірмовим болгарським квасом, гагаузький борщ на бульйоні з баранини, молдовський борщ «Зама» з домашньою лапшою та любистком готують в Тарутинській селищній громаді Болградського району;
  • «Роздільнянський смак», в який замість оцту додають сік зі свіжого винограду сорту «Ізабелла», «Медовий борщик від Марусеньки», в який додають мед та м’яту, «Борщ по-одеськи» з бичками, «Приправу від бабусі Марії» із любистком та чебрецем готують в Роздільнянській міській громаді Роздільнянського району та інші.

Рецепти борщу можна надсилати на цю адресу: mariannashvayka@ukr.net

Читайте також: Борщ – наш: український борщ став світовою спадщиною

Фото: Одеський обласний центр української культури.

Share
Юлія Сущенко

Авторка видання «Одеське життя» з 2018 року. Журналістка та експертка з культури, мистецтва, локальної кухні та гастрономії. Закінчила філософський факультет ОНУ імені Мечникова за спеціальністю «Культурологія». Понад 25 років працює в медіа. Авторка «Смачних лекцій» і блогу Tasty Drive. Членкиня Національної спілки журналістів України (НСЖУ). Больше всего в жизни люблю движение и путешествия. Девиз “Интересно там, где я”.

Recent Posts

  • Новини

Лякав перехожих гранатою: в Одесі затримали чоловіка 

5 жовтня ввечері в Одесі затримали п'яного чоловіка, який біля магазину погрожував перехожим вибухонебезпечним предметом… Read More

06-10-2025 в 22:04
  • Новини

В Одесі провели підготовку інфраструктури до сильних опадів

Працівники комунальних служб Одеси провели масштабні роботи з очищення систем водовідведення та дощоприймачів, аби запобігти… Read More

06-10-2025 в 20:49
  • Новини

На Одещини вводять дистанційне навчання: подробиці

Згідно з листом Одеської ОВА, 7 жовтня у всіх закладах освіти області – школах, дитсадках… Read More

06-10-2025 в 19:51
  • Новини

Знову дощі: на Одещині оголошено перший рівень небезпечності

В Одеській області встановлено І рівень небезпечності (жовтий) через прогноз сильних дощів у період з… Read More

06-10-2025 в 18:11
  • Новини

Одеський благодійний фонд «Корпорація монстрів» припиняє прийом нових запитів

Благодійний фонд «Корпорація монстрів» з Одеси оголосив про припинення прийому нових запитів від військових через… Read More

06-10-2025 в 16:43
  • Новини

Чи можна пити воду після повеней в Одесі? Що кажуть у мерії

Вода з централізованої системи в Одесі після повені відповідає нормам, надійно очищується і знаходиться під… Read More

06-10-2025 в 15:29