В Україні почастішали випадки фальсифікації молочної продукції. Підробляють зазвичай ті продукти, які користуються найбільшим попитом: сир, масло, молоко. Як відрізнити доброякісний продукт від підробки? Для цього необов'язково мати вдома цілу лабораторію – перевірити якість можна й домашніми методами.
Недобросовісні виробники часто додають у сир рослинні жири, чого не повинно бути – сир має складатися тільки з молока. Щоб перевірити, чи містить сир домішки, потрібно залишити шматочок продукту при кімнатній температурі на 8–10 годин. Якщо сир пожовк, але смак і запах у нього не змінилися, значить, в ньому є рослинні добавки. Якщо ж у нього з’явився кислуватий запах – продукт натуральний.
Щоб перевірити, чи немає у сирі крохмалю, на шматочок сиру потрібно капнути йодом і почекати п’ять хвилин. Якщо сир посинів або став фіолетовим, то у нього додали крохмаль. Натуральний продукт від йоду буде жовтий або коричневий.
Також якість сиру можна перевірити за допомогою гарячої води. Киньте шматочок сиру в окріп. Якщо він повністю розплавиться і перетвориться на в’язку масу, значить сир натуральний. Якщо ж він розпадеться на клапті, а на воді з’явиться жирна плівка – перед вами підробка.
Якісне молоко має жовтуватий відтінок, якщо воно біле або синювате, значить, в ньому є добавки. Найчастіше молоко розбавляють водою. Щоб це перевірити, потрібно у склянку з теплою водою повільно влити молоко. Якщо цівка відразу ж змішується з водою – молоко розбавлене. Якщо збирається на поверхні – продукт натуральний.
Щоб покращити зовнішній вигляд молока й збільшити термін його зберігання, виробники додають до нього борошно, крохмаль, крейду, антибіотики. Наявність будь-яких домішок у молоці можна перевірити за допомогою кислоти. Налийте молоко у столову ложку і капніть у нього оцтом: якщо на поверхні з’являться бульбашки, то в молоці є домішки.
Так само просто можна перевірити молоко і на наявність антибіотиків. Залиште трохи молока у теплому місці. Натуральне молоко за добу почне прокисати і стане желеподібним. Молоко з антибіотиками залишиться «свіжим». Справа в тому, що антибіотики уповільнюють ріст молочнокислих бактерій, які є у натуральному молоці.
Щоб перевірити свіжість молока, в якому немає візуальних ознак бродіння, налийте його в невелику посудину і всипте половину чайної ложки соди. Якщо з’явилася піна, молоко несвіже.
Фальсифіковане вершкове масло можна купити чи не частіше за інші молочні продукти. Натуральне масло складається тільки з вершків та молока, без рослинних домішок. При покупці звертайте увагу на колір масла – воно не має бути як яскраво-жовтим, так і білим. Якісне масло має бути твердим і гладким, не кришитися і не шаруватися, коли його ріжуть. Термін придатності у натурального масла не перевищує 10-15 днів.
Щоб перевірити якість вершкового масла, візьміть невеликий шматочок продукту і опустіть у гарячу воду. Натуральне масло відразу розплавиться і розтечеться калюжкою, а масло з домішками рослинних жирів розпадеться на шматочки.
Ірина Сорокіна
Фото landlord.ua
В Одесі 49-річна водійка автомобіля «Ssang Yong» наїхала на жінку, яка переходила проїжджу частину і… Read More
Доброго ранку, друзі! Почніть свій день з посмішки - ми підготували для вас свіжу порцію… Read More
Привоз в останню декаду листопада: легкий дощик, «тяжкий» вітерець. Людей (чи так здалось) менше, аніж… Read More
Що святкують в Україні та світі 22 листопада. Історичні події, пам'ятні дати, народження відомих людей… Read More
Церковне свято сьогодні, 22 листопада. Розповідаємо, пам'ять яких святих вшановують православні віряни в цей день,… Read More
У п'ятницю, 22 листопада, магнітосфера Землі буде в спокійному стані. Магнітних бур не очікується. Read More