Статті

Куліш з Немирівського: рецепт справжньої козацької страви

Напевне, рецепт справжнього козацького куліша знають тільки козаки. А от у чому секрет приготування куліша у селі Немирівське, що на Балтщині, знає жителька цієї місцини Альона Паламарчук.

– Історія козацького куліша має понад пів тисячоліття. То були буревійні часи, коли міське населення, селяни, дрібна шляхта тікали від утиску панами і освоювали нові землі Подніпров’я та Побужжя. До козацького братства приймалися лише неодружені чоловіки. Тому вони повинні були вміти готувати їжу з того, що Бог послав. Куліш, схожий на густий суп чи рідку кашу, став основною стравою козаків.

Куліш і сьогодні вважається унікальною стравою української кухні. І поступається своєю популярністю лише борщу. Козаки, як і нинішні воїни, завжди мали бути готовими дати відсіч ворогу. А сила воїнів залежить і від наїдків. Тож страву готують і сьогодні, в часи російсько-української війни.

А секрет смачного куліша простий: перебране пшоно потрібно полоскати у семи водах. Тобто сім разів у гарячій кип’яченій воді, щоб вийшла гіркота із пшона. Тоді страва виходить неймовірного смаку! 

Куліш готується як скоромний – на салі і м’ясі, так і пісний – на грибах чи квашеній капусті, — каже Альона Паламарчук.

Рецепт пісного куліша

Продукти:

  • свіжі шампіньйони — 200 г;
  • картопля — 4-5 шт.;
  • вода або овочевий, грибний бульйон — 1,5 літра;
  • морква — 1 шт.;
  • ріпчаста цибуля — 2 шт.;
  • пшоняна крупа — 5-6 ст. л.;
  • олія — 4 ст. л.;
  • сіль — до смаку;
  • лавровий лист — 2 шт.;
  • зелень свіжа або заморожена — 2-3 ст. л;
  • перець чорний мелений — до смаку.

Поки вода закипає, чистимо, миємо, ріжемо овочі. Моркву тремо на тертці, цибулю дрібно ріжемо. Гриби очищаємо, нарізаємо невеликими шматочками. Картоплю ріжемо некрупно, щоб швидко розварилася.

Олію розігріваємо у казані. Обсмажуємо цибулю, щоб стала рум’яною, додаємо моркву, смажимо кілька хвилин. Гриби трохи підсмажуємо, потім змішуємо з овочами. Тушкуємо, поки не випарується рідина з грибів. Додаємо в казан картоплю і млоїмо на малому вогні хвилин п’ять, поки шматочки не просочаться олією.

Заливаємо все киплячим грибним бульйоном або водою, доводимо до кипіння. Потім опускаємо добре промите пшоно, помішуючи, готуємо до розварювання пшона – крупа має стати м’якою і розкритися. Тоді додаємо лавровий лист, мелений перець і залишаємо куліш млоїтись ще хвилин 20.

Наприкінці посипаємо зеленню, даємо закипіти. Перед подачею куліш можна ще здобрити зеленню або дрібно нарізаним часником. Смачного!

Share
Редакция

Редакция «Одесской жизни». Пишем о том, что происходит в городе, замечаем важные детали и знакомим вас с интересными людьми.

Recent Posts

  • Новини

На Одещині ввели екстрені відключення світла

Станом на вечір середи, 15 жовтня 2025 року, згідно з розпорядженням компанії «Укренерго», у низці… Read More

15-10-2025 в 18:28
  • Статті

Балті виповнилося 499 років: день народження святкували вісім днів

Вперше свій День народження Балта відсвяткувала 10 жовтня 2020 року. Тоді виповнилася 494-та річниця від… Read More

15-10-2025 в 17:32
  • Новини партнерів

Зимові чоловічі кросівки – тепло та стиль у холодну пору року

Коли температура за вікном опускається нижче за нуль, багато чоловіків стикаються з дилемою: вибрати масивні… Read More

15-10-2025 в 17:11
  • Новини

«Сильна рука» чи «наглядач від Києва»? Як одеські політики та експерти реагують на створення Одеської військової адміністрації

Геннадій Труханов більше не є міським головою Одеси. Своїм указом президент України позбавив екс-мера українського… Read More

15-10-2025 в 16:58
  • Статті

Що потрібно Одесі: мер чи військова адміністрація? – Думка одеситів (відео)

Чинний мер Одеси Геннадій Труханов більше не може виконувати свої обов'язки, оскільки йому призупинили українське… Read More

15-10-2025 в 15:57
  • Новини

Відразу два одеські університети потрапили до престижного світового рейтингу вишів

До престижного рейтингу Times Higher Education 2026 потрапили відразу 22 виші з України — це… Read More

15-10-2025 в 15:32