Статті

Куліш з Немирівського: рецепт справжньої козацької страви

Напевне, рецепт справжнього козацького куліша знають тільки козаки. А от у чому секрет приготування куліша у селі Немирівське, що на Балтщині, знає жителька цієї місцини Альона Паламарчук.

– Історія козацького куліша має понад пів тисячоліття. То були буревійні часи, коли міське населення, селяни, дрібна шляхта тікали від утиску панами і освоювали нові землі Подніпров’я та Побужжя. До козацького братства приймалися лише неодружені чоловіки. Тому вони повинні були вміти готувати їжу з того, що Бог послав. Куліш, схожий на густий суп чи рідку кашу, став основною стравою козаків.

Куліш і сьогодні вважається унікальною стравою української кухні. І поступається своєю популярністю лише борщу. Козаки, як і нинішні воїни, завжди мали бути готовими дати відсіч ворогу. А сила воїнів залежить і від наїдків. Тож страву готують і сьогодні, в часи російсько-української війни.

А секрет смачного куліша простий: перебране пшоно потрібно полоскати у семи водах. Тобто сім разів у гарячій кип’яченій воді, щоб вийшла гіркота із пшона. Тоді страва виходить неймовірного смаку! 

Куліш готується як скоромний – на салі і м’ясі, так і пісний – на грибах чи квашеній капусті, — каже Альона Паламарчук.

Рецепт пісного куліша

Продукти:

  • свіжі шампіньйони — 200 г;
  • картопля — 4-5 шт.;
  • вода або овочевий, грибний бульйон — 1,5 літра;
  • морква — 1 шт.;
  • ріпчаста цибуля — 2 шт.;
  • пшоняна крупа — 5-6 ст. л.;
  • олія — 4 ст. л.;
  • сіль — до смаку;
  • лавровий лист — 2 шт.;
  • зелень свіжа або заморожена — 2-3 ст. л;
  • перець чорний мелений — до смаку.

Поки вода закипає, чистимо, миємо, ріжемо овочі. Моркву тремо на тертці, цибулю дрібно ріжемо. Гриби очищаємо, нарізаємо невеликими шматочками. Картоплю ріжемо некрупно, щоб швидко розварилася.

Олію розігріваємо у казані. Обсмажуємо цибулю, щоб стала рум’яною, додаємо моркву, смажимо кілька хвилин. Гриби трохи підсмажуємо, потім змішуємо з овочами. Тушкуємо, поки не випарується рідина з грибів. Додаємо в казан картоплю і млоїмо на малому вогні хвилин п’ять, поки шматочки не просочаться олією.

Заливаємо все киплячим грибним бульйоном або водою, доводимо до кипіння. Потім опускаємо добре промите пшоно, помішуючи, готуємо до розварювання пшона – крупа має стати м’якою і розкритися. Тоді додаємо лавровий лист, мелений перець і залишаємо куліш млоїтись ще хвилин 20.

Наприкінці посипаємо зеленню, даємо закипіти. Перед подачею куліш можна ще здобрити зеленню або дрібно нарізаним часником. Смачного!

Share
Редакция

Редакция «Одесской жизни». Пишем о том, что происходит в городе, замечаем важные детали и знакомим вас с интересными людьми.

Recent Posts

  • Новини

У Південний «на щиті» повернулися бойовий медик і навідник ПТРК

У Південному попрощалися одразу з двома загиблими воїнами - солдатом Марковським Ігорем Григоровичем і бойовим… Read More

2024-11-22
  • Новини

В Одесі автобуси на Пересип повернулися на звичний маршрут

Із п'ятниці, 22 листопада, в Одесі відновлено роботу автобусів № 105 і №105-А за постійним… Read More

2024-11-22
  • Новини

Ремонтні роботи в Одесі: список вулиць, де не буде світла сьогодні

У п'ятницю, 22 листопада 2024 року, у зв'язку з плановими роботами на міських електромережах деякі… Read More

2024-11-22
  • Новини

Війна, день 1003: росія випробувала в Україні нову балістичну ракету

1003-й день Україна протистоїть повномасшатабній агресії російської федерації. На ранок, 22 листопада, ситуація на фронті… Read More

2024-11-22
  • Новини

В Одесі жінка за кермом «Ssang Yong» переїхала пішохода

В Одесі 49-річна водійка автомобіля «Ssang Yong» наїхала на жінку, яка переходила проїжджу частину і… Read More

2024-11-22
  • Positive News

Анекдот дня: чого бажає Рабінович у банку

Доброго ранку, друзі! Почніть свій день з посмішки - ми підготували для вас свіжу порцію… Read More

2024-11-22