Статті

Ясенівська юшка: рецепт приготування традиційної козацької страви

У Ясенівському старостаті свято бережуть прадавні традиції. Незмінним залишається і рецепт рибальської юшки, без якої не відбувається жодне свято чи рибальські посиденьки.

Хранителька традицій Ольга Гогулінська повідала, що для приготування святкової юшки обов’язково брали вгодованого півня. Птицю варять до готовності в казані, а потім у наваристому бульйоні готують рибну страву.

Спершу додають цибульку і картоплю. Потім – рибу. Перевагу надають щойно виловленому коропу. Тоді юшка виходить смачною і прозорою. Можна ще додати щуку, але не товстолобика, бо тоді страва буде мутною.  

Приправляють юшку ароматними травами, спеціями та помідором. Традиційно додають чарчину домашньої самогонки, а кришку на казані трішки відсовують, щоб страва пропахла димком від багаття. Щоправда, рибаки варять юшку без птиці. Під час приготування вони засовують у казан цілу головешку з вогнища, щоб юшка набула неповторного аромату.

Готову юшку приправляють петрушкою та почавленим часничком. 

Читайте також: Як приготувати справжню юшку: одеські рибалки поділилися двома секретами

Share
Юрій Федорчук

Народився в селі Острожани Жашківського району Черкаської області. Свою трудову біографію розпочав у 1977 році рибалкою на підприємстві «Гірський Тікич» (Черкащина). Працював формувальником на Київському заводі залізобетонних виробів. Був учасником бойових дій в ДРА (Афганістан). Після здобуття вищої освіти в Ізмаїльському державному гуманітарному університеті почав працювати у журналістиці. Був власкором газети «Одеські вісті». За плідну журналістську діяльність відзначений Почесними відзнаками та грамотами. Лауреат премії ім. Р.М. Палецького, лауреат Всеукраїнської премії ім. С.І. Олійника, лауреат конкурсу «Українська мова - мова єднання».

Останні статті

  • Статті

Нікіта Тітов: захисник Маріуполя про тридцять місяців у російському полоні

З російського полону повернувся захисник Маріуполя, воїн Національної гвардії України балтянин Нікіта Тітов. Коли він… Читати далі

2024-09-20
  • Статті

Як війна впливає на українську фауну: біолог Іван Русєв дав невтішні прогнози (відео)

Українська фауна нині переживає безліч викликів. Війну, кліматичні зміни та агресивну діяльність людей. У цьому… Читати далі

2024-09-20
  • Статті

626 років Саврані: наварили борщу та відсвяткували донатами на ЗСУ

Саврань — столиця лісової перлини Одещини — ташується в межиріччі річок Савранки та Південного Бугу.… Читати далі

2024-09-20
  • Новини

Чи будуть в Одесі зносити пам’ятник Пушкіну: відповідь мерії (відео)

В Одеській ОВА розпорядилися знести пам’ятник Олександру Пушкіну на Приморському бульварі. Але муніципальна влада не… Читати далі

2024-09-20
  • Статті

Суп, по-східному і десерт із медом: три ненудних рецепти страв із рису

Незвичайні та ненудні страви з рису: рис з яйцем, суп-пюре або цукерки підготувало «Одеське життя»… Читати далі

2024-09-20
  • Новини

Деяким українцям заборонили користуватися Telegram: кому і чому

Держслужбовцям і військовим в Україні заборонили користуватися Телеграмом на службових пристроях. Таке рішення ухвалив Національний… Читати далі

2024-09-20