Статті

Дунайка, сушена бринза, винні дріжджі: чим збагатила Одещина атлас унікальних продуктів України

11 січня побачив світ атлас "Ковчег смаку в Україні", куди увійшли продукти, що знаходяться на межі зникнення. Робота з формування атласу тривала кілька років. Із 85 продуктів у ньому 13 – з Одеської області.

Над збіркою працювали дослідники різних країн, які знаходили, описували продукти та страви та формували перелік. Після цього вчені ретельно вивчали їх історію, характеристики, локальні відмінності, смакові якості та виносили кожному номінанту вирок. Таким чином до переліку увійшло вісімдесят п’ять продуктів із різних регіонів країни. Втім, упорядники зауважують, якщо ви не знайшли унікального продукту вашого регіону, то ви можете написати лист на адресу, яка вказана на останніх сторінках, адже планується вихід другого тому атласу, де будуть представлені рецепти та інші продукти.

Атлас складається з кількох розділів: породи, риби, комахи та мед; оброблені харчові продукти; фрукти, овочі та гриби; солодощі та тістечка. Наш регіон представлений багатьма цікавими продуктами:

  • Степовий мед долини Фрумушика
  • Сіра українська порода великої рогатої худоби
  • Українська степова біла свиня
  • Дунайка
  • Причорноморська південно-бесарабська козяча бринза
  • Сушена бринза
  • Виноград Новак
  • Виноград Тельті Курук
  • Полинове вино
  • Мірудія
  • Крупці
  • Обрядові хліби до Дня Святого Георгія
  • Сухі винні дріжджі

 

У передмові до видання український гастроактивіст та шеф-кухар Євген Клопотенко сказав, що вже давно вивчає локальні продукти і завдяки експедиціям та дослідженням багато знає про традиційні локальні продукти та страви, але навіть для нього тут було багато нового:

Однак близько 20% продуктів, які описані у цьому каталозі, стали для мене приємним відкриттям і цінною знахідкою. Я буду готувати, смакувати та відроджувати страви із цих продуктів. Щоб через зв’язок із минулим країни, впливати на формування її майбутнього.

Ідея створення таких атласів належить італійцям. З другої половини 1990-х завдяки зусиллям громадського руху Слоу Фуд-Slow Food та Університету гастрономічних наук Полленцо у співпраці з сотнями локальних асоціацій і спільнот «Ковчег смаку» є світовим онлайн-каталогом продуктів, яким загрожує зникнення, які є частиною традиційної гастрономії країни. Серія атласів включає до себе Албанію, Бразилію, Естонію, Кенію, Мексику, Нідерланди, Перу та Танзанію.

Раніше ми писали про те, чим одещина збагатила українську культурну спадщину.

Share
Юлия Сущенко

Перед тем, как прийти в "Одесскую жизнь" 15 лет работала на телевидении. Благодаря новыми технологиями пытаюсь соединить ТВ и газетный форматы: веду стримы на facebook-странице и собираю интересные видеоистории. Больше всего в жизни люблю движение и путешествия. Девиз “Интересно там, где я”.

Recent Posts

  • Новини

Війна, день 1003: росія випробувала в Україні нову балістичну ракету

1003-й день Україна протистоїть повномасшатабній агресії російської федерації. На ранок, 22 листопада, ситуація на фронті… Read More

2024-11-22
  • Новини

В Одесі жінка за кермом «Ssang Yong» переїхала пішохода

В Одесі 49-річна водійка автомобіля «Ssang Yong» наїхала на жінку, яка переходила проїжджу частину і… Read More

2024-11-22
  • Positive News

Анекдот дня: чого бажає Рабінович у банку

Доброго ранку, друзі! Почніть свій день з посмішки - ми підготували для вас свіжу порцію… Read More

2024-11-22
  • Статті

Ціни на листопадовому Привозі: під дощиком – за салом

Привоз в останню декаду листопада: легкий дощик, «тяжкий» вітерець. Людей (чи так здалось) менше, аніж… Read More

2024-11-22
  • Новини

День гуманного суспільства та любові до веснянок: що ще святкують 22 листопада

Що святкують в Україні та світі 22 листопада. Історичні події, пам'ятні дати, народження відомих людей… Read More

2024-11-22
  • Новини

Церковні свята 22 листопада: прикмети, кого вшановують і чого не можна робити

Церковне свято сьогодні, 22 листопада. Розповідаємо, пам'ять яких святих вшановують православні віряни в цей день,… Read More

2024-11-22