Статті

Дунайка, сушена бринза, винні дріжджі: чим збагатила Одещина атлас унікальних продуктів України

11 січня побачив світ атлас "Ковчег смаку в Україні", куди увійшли продукти, що знаходяться на межі зникнення. Робота з формування атласу тривала кілька років. Із 85 продуктів у ньому 13 – з Одеської області.

Над збіркою працювали дослідники різних країн, які знаходили, описували продукти та страви та формували перелік. Після цього вчені ретельно вивчали їх історію, характеристики, локальні відмінності, смакові якості та виносили кожному номінанту вирок. Таким чином до переліку увійшло вісімдесят п’ять продуктів із різних регіонів країни. Втім, упорядники зауважують, якщо ви не знайшли унікального продукту вашого регіону, то ви можете написати лист на адресу, яка вказана на останніх сторінках, адже планується вихід другого тому атласу, де будуть представлені рецепти та інші продукти.

Атлас складається з кількох розділів: породи, риби, комахи та мед; оброблені харчові продукти; фрукти, овочі та гриби; солодощі та тістечка. Наш регіон представлений багатьма цікавими продуктами:

  • Степовий мед долини Фрумушика
  • Сіра українська порода великої рогатої худоби
  • Українська степова біла свиня
  • Дунайка
  • Причорноморська південно-бесарабська козяча бринза
  • Сушена бринза
  • Виноград Новак
  • Виноград Тельті Курук
  • Полинове вино
  • Мірудія
  • Крупці
  • Обрядові хліби до Дня Святого Георгія
  • Сухі винні дріжджі

 

У передмові до видання український гастроактивіст та шеф-кухар Євген Клопотенко сказав, що вже давно вивчає локальні продукти і завдяки експедиціям та дослідженням багато знає про традиційні локальні продукти та страви, але навіть для нього тут було багато нового:

Однак близько 20% продуктів, які описані у цьому каталозі, стали для мене приємним відкриттям і цінною знахідкою. Я буду готувати, смакувати та відроджувати страви із цих продуктів. Щоб через зв’язок із минулим країни, впливати на формування її майбутнього.

Ідея створення таких атласів належить італійцям. З другої половини 1990-х завдяки зусиллям громадського руху Слоу Фуд-Slow Food та Університету гастрономічних наук Полленцо у співпраці з сотнями локальних асоціацій і спільнот «Ковчег смаку» є світовим онлайн-каталогом продуктів, яким загрожує зникнення, які є частиною традиційної гастрономії країни. Серія атласів включає до себе Албанію, Бразилію, Естонію, Кенію, Мексику, Нідерланди, Перу та Танзанію.

Раніше ми писали про те, чим одещина збагатила українську культурну спадщину.

Share
Юлия Сущенко

Перед тем, как прийти в "Одесскую жизнь" 15 лет работала на телевидении. Благодаря новыми технологиями пытаюсь соединить ТВ и газетный форматы: веду стримы на facebook-странице и собираю интересные видеоистории. Больше всего в жизни люблю движение и путешествия. Девиз “Интересно там, где я”.

Recent Posts

  • Новини

В Одесі не Черемушках на дереві знайшли змію

Жителів одеського мікрорайону Черемушки не на жарт злякала змія, яку місцеві жителі виявили на дереві… Read More

2024-11-03
  • Статті

Соцпрацівники в Одесі: які послуги надають і хто може звернутися по допомогу

Сьогодні, у День працівника соціальної сфери України, «Одеське життя» розповідає, хто такі соцпрацівники, яку вони… Read More

2024-11-03
  • Статті

«Попереду перших»: інженерні війська України відзначають своє професійне свято

Цього недільного дня, 3 листопада 2024 року, в Україні відзначають День інженерних військ – професійне… Read More

2024-11-03
  • Статті

Кому дадуть субсидію на оренду житла?

Через війну багато людей були змушені залишити свої будинки і переїхати до безпечніших регіонів. На… Read More

2024-11-03
  • Новини

Анекдот дня: чи став Ізя приватним детективом?

Усіх із добрим ранком! І дня недільного вам виключно легкого, приємного і позитивного! А щоб… Read More

2024-11-03
  • Новини

Сьогодні День Інженерних військ, День Ракетних військ і артилерії України: свята і події 3 листопада

3 листопада 2024 року в Україні поздоровляють захисників, які служать в інженерних, ракетних військах та… Read More

2024-11-03