Новости

На Одещині заклали «капсулу часу» на місці майбутнього меморіалу пам’яті жертв Голокосту

На місці планованого скверу «Проти забуття» на Люстдорфської дорозі в Одесі, де в 1941 році румунсько-німецькі окупанти спалили в порохових складах близько 25 000 чоловік, пройшла меморіальна церемонія, присвячена річниці цих трагічних подій.

Відбулася закладка капсули часу на місці майбутнього меморіалу жертвам Голокосту 1941 року з посланням для наступних поколінь: «Страждання, які неможливо виміряти, не можуть бути вилікувані, тому ми схиляємо наші голови у покорі і соромі і беремо на себе зобов’язання, яке звучить: ніколи знову!».

На заході пам’яті були присутні: мер Одеси Геннадій Труханов, директор відділу Східної Європи Центру ліберальної сучасності пані Марілуіза Бек, заступник голови Одеської ОДА Світлана Фабрикант, Надзвичайний і Повноважний Посол ФРН в Україні пані Анка Фельдхузен, державний секретар МЗС Румунії, спеціальний представник з питань боротьби з антисемітизмом пан Олександру Віктор Микула; спеціальний представник МЗС ФРН зі зав’язків з єврейськими організаціями, пам’яті Голокосту, боротьби з антисемітизмом і міжнародних справ сінті та рома пані Міхаела Кюхлер, голова Одеської регіональної асоціації євреїв — колишніх в’язнів гетто і нацистських концтаборів Роман Шварцман, а також дипломати, представники органів влади , єврейської громади, жителі мікрорайону, ЗМІ.

— Весь світ знає про трагедію Бабиного яру і мало хто знає про наш, одеській «Бабий яр»: 16 жовтня фашисти увійшли до Одеси і з вечора того ж дня почалися карательні операції. Із загальної цифри 25000 більшість ні в чому не винні жінки і діти-і близько 3 тисяч військовослужбовців, усі вони були спалені в порохових складах на Люстдорфської дорозі, — наголосила Світлана Фабрикант, — Голокост —  сакральне зло такого масштабу і жаху, що стоїть осторонь від інших відомих до цього  подій. Сьогодні й завжди завданням номер один, для кожного з нас, має бути недопущення будь-яких проявів ксенофобії, антисемітизму та расизму, і трагедія, яка сталася майже 80 років тому в Одесі — це страшний злочин, що слугує попередженням усім нащадкам».

Створення меморіалу і благоустрій скверу проводяться за підтримки Німеччини, куратор проекту — керівник відділу Східної Європи Центру ліберальної сучасності Марілуіза Бек.

Share

Последние статьи

  • Статьи

Они потеряли все и начали с нуля: три истории переселенцев в Одесскую область

В поселке Бородино еще до войны при поддержке государства был построен социальный Центр для пострадавших… Читать далее

2024-09-16
  • Новости

Очередью из пулемета: на Одесчине военные обезвредили морскую мину (видео)

На побережье Одесской области выбросило очередную морскую мину, которая была оперативно уничтожена украинскими военными. Об… Читать далее

2024-09-16
  • Статьи

Восстановление после войны: как военный начинал новую жизнь после ранения

14 февраля 2023 года военный Виталий Верес получил тяжелое ранение во время обороны Бахмута, когда… Читать далее

2024-09-16
  • Статьи

Дома покинули, а калину — забрали: история одного вынужденного переселения

Сентябрь. Налилась красным цветом калина, которая является одним из символов Украины. Коллектив областного центра национальных… Читать далее

2024-09-16
  • Новости

В Одессе и Одесской области произошло землетрясение: что известно (ОБНОВЛЯЕТСЯ)

16 сентября 2024 года жители Одессы и региона ощутили подземные толчки. В домах качались люстры,… Читать далее

2024-09-16
  • Статьи

В Любашевке почтили память выдающегося украинского литературоведа

Второго сентября, в день рождения художника, которому должно было исполниться 70 лет, в медиацентре Любашевской… Читать далее

2024-09-16