АМКУ перевірив ціни на пальне

Сьогодні, 13 серпня 2014 року в Антимонопольному комітеті України відбувся брифінг державного уповноваженого Комітету Михайла Русинського за результатами проведено дослідження щодо ситуації, яка склалася на ринку світлих нафтопродуктів.

Про це повідомляє Прес-служба Антимонопольного комітету України.

Під час брифінгу Михайло Русинський поінформував громадськість про результати проведеного органами Комітету дослідження щодо ситуації, яка склалася на ринку світлих нафтопродуктів. Так, за період з січня 2014 року по квітень 2014 року відбулося значне зростання цін на світлі нафтопродукти.

З метою запобігання порушенням законодавства про захист економічної конкуренції на ринках моторних бензинів та дизельного пального Комітетом 08 квітня 2014 року надано обов’язкові для розгляду рекомендації суб’єктам господарювання, які працюють під брендами «Лукойл», «ОККО», «WOG», «Shell», «Паралель», «Укрнафта», «Веста», «Авіас» та «БРСМ-Нафта», а саме: вжити заходи щодо встановлення роздрібних цін на моторні бензини та дизельне пальне на рівні, який би існував за умов значної конкуренції на ринку.

На виконання рекомендацій Комітету окремі суб’єкти господарювання знизили роздрібні ціни на моторні бензини та дизельне пальне. Решта суб’єктів господарювання не вжили заходів щодо зниження роздрібних цін на світлі нафтопродукти.

Михайло Русинський нагадав присутнім, що за ініціативою Комітету 24 квітня 2014 року відбулось засідання круглого столу на тему: «Цінова ситуація на ринку роздрібної торгівлі нафтопродуктами» за участю представників Кабінету Міністрів України, Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Міністерства доходів і зборів України, Державної служби статистики України, Міністерства аграрної політки та продовольства України, учасників ринку, провідних експертів, представників громадськості та засобів масової інформації. За результатами його проведення операторам ринку було запропоновано надати до Комітету економічне обґрунтування зростання цін, але до Комітету не надійшло жодного обґрунтованого розрахунку. Тому органами Комітету у травні-липні 2014 року було розпочато поглиблене дослідження ринків роздрібної торгівлі світлими нафтопродуктами із залученням територіальних відділень Комітету.

За словами Михайла Русинського, у ході дослідження було встановлено, що у діях ПП «Лукойл Україна» (м. Київ), ПП «Окко нафтопродукт» (м. Львів), ТОВ «ВОГ Рійтейл» (м. Луцьк), ТОВ «Альянс Холдинг» (м. Київ), ТОВ «Золотий Екватор» (м. Луцьк) щодо встановлення завищених цін на моторні бензини та дизельне пальне вбачаються ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді зловживань монопольним (домінуючим)

становищем на регіональних ринках роздрібної торгівлі світлими нафтопродуктами шляхом встановлення таких цін реалізації товару, які неможливо було б встановити за умов існування значної конкуренції на ринку.

За результатами проведеного дослідження Комітетом будуть вжиті заходи відповідно до законодавства та прийняті відповідні рішення.

На сьогодні Комітетом завершується робота щодо аналізу діяльності не тільки роздрібних операторів зазначеної групи, але й діяльність усього ланцюгу від видобутку нафти, її переробки та реалізації світлих нафтопродуктів. За результатами такої роботи буде поінформовано громадськість.

Також Михайло Русинський підкреслив, що за вчинення зловживань монопольним (домінуючим) становищем до порушників можуть бути застосовані штрафні санкції у розмірі до 10 відсотків доходу (виручки) суб’єкта господарювання від реалізації продукції за останній звітний рік, що передував року, в якому накладається штраф.

Крім того, на виконання доручення в.о. Голови Комітету від 25.07.2014 року територіальні відділення Комітету перевірили правомірність одночасного припинення 23 липня 2014 року окремими суб’єктами господарювання реалізації нафтопродуктів за готівку на АЗС, які працюють під брендами «Укрнафта», «Авіас», «ANP» та ряду інших суб’єктів, що реалізують пальне українського виробництва.

За результатами проведеної роботи порушено справу за ознаками антиконкурентних узгоджених дій та надані 12 суб’єктам господарювання обов’язкові для розгляду рекомендації.

Share

Последние статьи

  • Авторский блог

Прессинговали и угрожали изоляцией: что еще не договаривают про Будапештский меморандум

24 октября во всем мире отмечают День ООН, который одновременно совпадает с началом Недели разоружения.… Читать далее

2024-10-24
  • Новости

В одесских многоэтажках устанавливают новые лифты с экстренной эвакуацией

Из-за войны городская программа по восстановлению лифтов в одесских многоэтажках была приостановлена, однако с начала… Читать далее

2024-10-24
  • Новости

В громаде Одесской области не хватает депутатов, чтобы голосовать за важные решения

Из-за нехватки депутатов Великобуялицкий сельсовет Березовского района не может провести сессию и принять важные решения.… Читать далее

2024-10-24
  • Новости

Одесская область попала в топ по количеству прокуроров с инвалидностью

В Украине на фоне коррупционного скандала, в который попали глава областной МСЭК и более 50… Читать далее

2024-10-24
  • Новости

Отключения света в Одессе: чьи дома обесточат 24 октября

В четверг, 24 октября 2024 года, в связи с плановыми работами на городских электросетях многие… Читать далее

2024-10-24
  • Новости

Война, день 974: еще один город на Донетчине под угрозой захвата

Сегодня, в четверг, 24 октября 2024 года, начались девятьсот семьдесят четвертые сутки широкомасштабной вооруженной агрессии… Читать далее

2024-10-24