Усі ці процеси ми і спробували відстежити на ринках Одеси і нашого регіону. Щоб розповісти читачам «Одесской жизни», де і що краще і вигідніше купувати, наші журналісти знову проінспектували базари.
Привоз наприкінці квітня: найточніша вага, солодка полуниця
Літо чи зима — Привоз кипить життям, наче й війни немає. Така собі психотерапія… Навіть під час чергової повітряної тривоги почула від продавчині: «Прокляті сусіди!», після чого жінка продовжила займатися своїми справами.
Ціни на овочі
- картопля — 25-35 гривень;
- картопля молода — 90-150 гривень;
- цибуля — 25-30 гривень;
- помідори — 60-130 гривень;
- буряк — 20-30 гривень;
- кабачки — 70-100 гривень;
- огірки — 80-110 гривень;
- солодкий перець — 70-150 гривень;
- баклажани — 60-130 гривень;
- капуста — 20-30 гривень;
- капуста молода — 30-45 гривень;
- часник — 100-140 гривень;
- морква — 20-25 гривень;
- редиска — 25-40 гривень;
- зелень — 5-15 гривень.
Ціни на фрукти
- яблука — 15-30 гривень;
- банани — 60-80 гривень;
- грейпфрути — 60-80 гривень;
- гранати — 90-140 гривень;
- лимони — 35-60 гривень;
- мандарини — 45-70 гривень;
- апельсини — 40-70 гривень;
- полуниця — 130-280 гривень.
Ціни на яйця, сир, бринзу
- яйця (десяток) — 30-55 гривень;
- бринза — 150-220 гривень;
- сир — 80-120 гривень.
Ціни на м’ясо
- яловичина і телятина: задня частина — 250-270 гривень;
- яловичина і телятина: теляча шия — 210-220 гривень;
- яловичина і телятина: ребра — 130-150 гривень;
- яловичина і телятина: антрекот — 190-200 гривень;
- свинина: задня частина — 160-170 гривень;
- свинина: шия — 180-200 гривень;
- свинина: лопатка — 150-170 гривень;
- свинина: ребра — 180-190 гривень;
- свинина: сало свіже — 110-200 гривень;
- свинина: сало солоне — 150-250 гривень.
Ціни на рибу
- товстолобик — 70-100 гривень;
- карасі — 60-90 гривень;
- лобань — 70-120 гривень;
- судак — 180-240 гривень;
- короп — 90-130 гривень.
Новий базар: море полуниці та золотий молодий горошок
О, цей старий-старий Новий. Кому — базар, кому — ринок. Але ми називаємо його базаром, бо таку назву читаємо на головному вході, коли заходимо сюди з вулиці Торгової. Тут завжди затишно. Якийсь особливий спокій — чи не головна прикмета Нового. Нині, наприкінці квітня, ми знову побували на нашому старому ринку. Що там?
Ціни на овочі
- картопля — 25-35 гривень;
- картопля молода — 110-140 гривень;
- цибуля — 20-25 гривень;
- помідори — 90-150 гривень;
- буряк — 20-25 гривень;
- кабачки — 100-130 гривень;
- огірки — 100-160 гривень;
- солодкий перець — 110-140 гривень;
- баклажани — 110-150 гривень;
- капуста — 20-25 гривень;
- капуста молода — 35-45 гривень;
- морква — 20-30 гривень;
- часник — 100-150 гривень;
- редиска — 30-40 гривень;
- зелень — 10-20 гривень.
Ціни на фрукти
- яблука — 20-40 гривень;
- груші — 80-100 гривень;
- лимони — 50-90 гривень;
- мандарини — 60-90 гривень;
- апельсини — 60-90 гривень;
- банани — 70-90 гривень;
- гранати — 120-160 гривень;
- полуниця — 140-220 гривень.
Ціни на яйця, сир, бринзу
- яйця (десяток) — 25-50 гривень;
- бринза — 160-190 гривень;
- сир — 80-200 гривень.
Ціни на м’ясо
- телятина і яловичина: задня частина — 250-270 гривень;
- телятина і яловичина: антрекот — 200-220 гривень;
- телятина і яловичина: шия — 200-220 гривень;
- телятина і яловичина: ребра — 130-160 гривень;
- свинина: задня частина — 190-230 гривень;
- свинина: шия — 260-250 гривень;
- свинина: лопатка — 200-220 гривень;
- свинина: ребра — 190-200 гривень;
- свинина: сало свіже — 100-200 гривень;
- свинина: сало солоне — 180-250 гривень.
Ціни на рибу
- короп — 100-160 гривень;
- товстолобик — 90-140 гривень;
- лобань — 80-150 гривень;
- судак — 220-270 гривень.
Київський ринок: замість весни — літо
Полуниця і молода картопля, зелень і перші одеські тепличні огірки з помідорами — все на місяць раніше, ніж зазвичай. А от ціни поки що не планують знижуватися, для них сезон ще не розпочався. Поки що стрімко «впали» в ціні тільки яйця, від 50-60 гривень за десяток минулого тижня до 30-35 гривень.
Ціни на овочі
- картопля — 20-30 гривень;
- картопля молода — 80-130 гривень;
- цибуля — 25-35 гривень;
- помідори — 50-120 гривень;
- буряк — 25-30 гривень;
- кабачки — 60-80 гривень;
- огірки — 60-130 гривень;
- солодкий перець — 80-180 гривень;
- капуста — 25-35 гривень;
- капуста молода — 40-50 гривень;
- часник — 80-120 гривень;
- морква — 20 гривень;
- редис — 35-50 гривень;
- зелень у пучках — 10-20 гривень.
Ціни на фрукти
- яблука — 20-35 гривень;
- груші — 50-70 гривень;
- банани — 70-80 гривень;
- лимони — 40-70 гривень;
- мандарини — 40-80 гривень;
- апельсини — 35-70 гривень;
- полуниця — 120-220 гривень.
Ціни на яйця, сир, бринзу
- яйця (десяток) — 30-60 гривень;
- бринза — 180-240 гривень;
- сир — 100-160 гривень.
Ціни на м’ясо
- яловичина і телятина: задня частина — 260-280 гривень;
- яловичина і телятина: теляча шия — 200-230 гривень;
- яловичина і телятина: ребра — 150-170 гривень;
- свинина: задня частина — 160-170 гривень;
- свинина: шия — 200-240 гривень;
- свинина: лопатка — 160-180 гривень;
- свинина: ребра — 200 — 220 гривень;
- свинина: сало свіже — 150-220 гривень;
- свинина: сало солоне — 180-280 гривень.
Ціни на рибу
- товстолобик — 70-100 гривень;
- судак — 180-220 гривень;
- короп — 90-130 гривень;
- карась — 60-90 гривень.
Південний ринок: важко сказати, чого немає на ринку, бо є все!
Уже до великодніх свят багато м’яса та риби, щоб можна було придбати заздалегідь і приготувати щось смачненьке до святкового столу, як-от домашня бастурма, — рецепт на ринку теж підкажуть і розкажуть, як зробити смачно та швидко. Для всіх, хто хоче торгуватися, щоб купити за нижчою ціною, — будь ласка. Продавці із задоволенням знижують ціни, але частіше на те, що вже скоріше треба продати: картоплю, цитрусові, яблука, груші врожаю минулого року.
Ціни на овочі
- картопля — 25-30 гривень;
- картопля молода — 100-120 гривень;
- цибуля — 25-35 гривень;
- помідори — 60-120 гривень;
- буряк — 30 гривень;
- кабачки — 70-80 гривень;
- огірки — 70-140 гривень;
- солодкий перець — 100-180 гривень;
- капуста — 35 гривень;
- капуста молода — 45-55 гривень;
- часник — 100-120 гривень;
- морква — 25 гривень;
- редис — 40-50 гривень;
- зелень — 15-20 гривень.
Ціни на фрукти
- яблука — 25-35 гривень;
- груші — 60-80 гривень;
- банани — 70-80 гривень;
- лимони — 50-70 гривень;
- мандарини — 50-80 гривень;
- апельсини — 45-70 гривень;
- полуниця — 130-260 гривень.
Ціни на яйця, сир, бринзу
- яйця (десяток) — 35-70 гривень;
- бринза — 180-260 гривень;
- сир — 120-160 гривень.
Ціни на м’ясо
- яловичина і телятина: задня частина — 250-280 гривень;
- яловичина і телятина: теляча шия — 180-240 гривень;
- яловичина і телятина: ребра — 160-180 гривень;
- свинина: задня частина — 160-170 гривень;
- свинина: шия — 220-260 гривень;
- свинина: лопатка — 180-190 гривень;
- свинина: ребра — 200 — 220 гривень;
- свинина: сало свіже — 160-220 гривень;
- свинина: сало солоне — 180-320 гривень.
Ціни на рибу
- товстолобик — 70-90 гривень;
- судак — 180-240 гривень;
- короп — 90-120 гривень;
- карась — 55-80 гривень.
Ринок «Північний» напередодні свята: овочі молоді, ціни старі
Святкові ціни не сильно змінилися. Так, скачуть у межах 10 гривень то вгору, то вниз. Але в середньому залишилися колишніми. Хіба що цитрусові подешевшали десятка на два гривень за кілограм. На початку весни подорожчання апельсинів і мандаринів неприємно здивувало. Тепер ціни повернулися в норму. Ну а найбільше радує поява молодих сезонних овочів. Редиска, капуста прямо з грядки (нехай і парникової), та із зеленою цибулькою — смакота і прилив сил!
Ціни на овочі
- картопля — 20-30 гривень;
- картопля молода — 120-160 гривень;
- цибуля — 20-30 гривень;
- помідори — 80-110 гривень;
- буряк — 20-25 гривень;
- кабачки — 80-100 гривень;
- огірки — 90-110 гривень;
- солодкий перець — 100-150 гривень;
- баклажани — 100-150 гривень;
- капуста — 20-25 гривень;
- капуста молода — 35-50 гривень;
- часник — 130-150 гривень;
- морква — 20-25 гривень;
- редис — 30-40 гривень;
- зелень — від 10 гривень.
Ціни на фрукти
- яблука — 15-30 гривень;
- банани — від 70 гривень;
- грейпфрути — 80 гривень;
- гранати — 110-160 гривень;
- лимони — 50-80 гривень;
- мандарини — 60-70 гривень;
- апельсини — 50-70 гривень.
Ціни на яйця, сир, бринзу
- яйця — від 30 гривень;
- бринза — 160-200 гривень;
- сир — 80-100 гривень.
Ціни на м’ясо
- яловичина і телятина: задня частина — 240-250 гривень;
- яловичина і телятина: теляча шия — 200-220 гривень;
- яловичина і телятина: ребра — 120-150 гривень;
- яловичина і телятина: антрекот — 170-180 гривень;
- свинина: задня частина — 150-160 гривень;
- свинина: шия — 120-160 гривень;
- свинина: лопатка — 160-180 гривень;
- свинина: ребра — 160-180 гривень;
- свинина: сало свіже — 100-180 гривень;
- свинина: сало солоне — 120-200 гривень.
Ціни на рибу
- товстолобик — 80-110 гривень;
- карасі — 75-90 гривень;
- лобан — 70-100 гривень;
- судак — 170-220 гривень;
- короп — 100-120 гривень.
На Арцизькому ринку в тренді перепілки
Арцизький центральний ринок перед Великоднем б’є всі рекорди за жвавістю. І не тільки тому, що перед святом люди поспішають закупити продукти для улюблених страв, а тому, що на ринку з’являється живий і невгамовний товар — щойно вилуплені «сріблясті» курчата. Навколо них завжди людно — одні милуються, а інші наполегливо торгуються. Проте продавці нижче 65 гривень за штуку ціну не опускають.
Ціни на овочі
- картопля — 30 гривень;
- цибуля — 20 гривень;
- помідори — 150 гривень;
- буряк — 20 гривень;
- кабачки — 120 гривень;
- огірки — 90 гривень;
- солодкий перець — 130 гривень;
- капуста — 15 гривень;
- часник — 150 гривень;
- морква — 20 гривень;
- зелень — від 25 гривень.
Ціни на фрукти
- яблука — 25 гривень;
- груші — 55 гривень;
- виноград — 60 гривень;
- лимони — 65 гривень;
- мандарини — 65 гривень;
- апельсини — 120 гривень.
Ціни на яйця, сир, бринзу
- яйця (десяток) — 40-45 гривень;
- бринза — 170 гривень;
- сир — 140 гривень;
- молоко — 30 гривень;
- вершки — 180 гривень.
Ціни на м’ясо
- яловичина і телятина: задня частина — 170 гривень;
- яловичина і телятина: теляча шия — 180 гривень;
- яловичина і телятина: ребра — 150 гривень;
- яловичина і телятина: антрекот — 190 гривень;
- свинина: задня частина — 170 гривень;
- свинина: шия — 180-190 гривень;
- свинина: лопатка — 160 гривень;
- свинина: ребра — 135 гривень;
- свинина: сало свіже — 60-80 гривень.
Риба
- товстолобик — 80-150 гривень;
- карасі — 55-75 гривень;
- пелінгас — 90 гривень.
Тарутинський ринок: подешевшали овочі та вже продаються паски
На ринку Тарутино вже з’явилася розсада овочів і продаються пасочки Березинської та Тарутинської пекарень. Розсаду помідорів, огірків і синіх можна купити в стаканчиках по 10 гривень за штуку. Директор Тарутинської пекарні Дмитро Марашлець — герой однієї з наших попередніх публікацій — розповів, що паски вони випікають у печі на дровах. Цього року печуть і панеттоне, які італійці традиційно готують на Різдво, але дуже вже вони нагадують за смаком наші паски.
Ціни на овочі
- картопля стара — 20-25 гривень;
- картопля молода — 100 гривень;
- цибуля — 15 гривень;
- буряк — 25 гривень;
- огірки — 100 гривень;
- помідори — 100 гривень;
- капуста молода — 40-45 гривень;
- капуста стара — 15-20 гривень;
- капуста пекінська — 35 гривень;
- часник — 150-200 гривень;
- морква — 25 гривень;
- зелень — 10-15 гривень;
- кабачки — 90 гривень;
- редиска — 70 гривень;
- перець зелений — 130 гривень.
Ціни на фрукти
- яблука — 20-25 гривень;
- лимони — 60-80 гривень;
- полуниця — 200 гривень.
Ціни на яйця, сир, бринзу
- яйця (десяток) — 25-30 гривень;
- бринза овеча — 180 гривень;
- бринза коров’яча — 150 гривень;
- сир — 70-80 гривень;
- молоко — 20 гривень;
- сметана — 70-85 гривень;
- вершки — 160 гривень;
- масло домашнє — 300 гривень.
Ціни на м’ясо
- яловичина: м’якоть — 200 гривень;
- яловичина: грудинка — 130 гривень;
- яловичина: антрекот — 150 гривень;
- свинина: задня частина — 150-160 гривень;
- свинина: шия — 170 гривень;
- свинина: ребра — 150 гривень;
- свинина: лопатка — 155 гривень;
- свинина: печінка — 65 гривень;
- свинина: сало — 65-105 гривень;
- свинина: вуха, хвости — 55-60 гривень;
- свинина: ніжки — 45 гривень;
- свинина: фарш — 145 гривень.
Ціни на рибу
- товстолобик — 90 гривень;
- карасі — 65 гривень;
- короп — 95 гривень.
Ціни на Ренійському ринку: продавців засмучують — покупців радують
Як і раніше, основні поставки свіжих овочів ідуть на Ренійський ринок із села Новосільське. Але виробники в засмучених почуттях: із середини квітня оптові ціни на молоду капусту різко обвалилися, до 15 гривень за кілограм — саме стільки дають перекупники. Відповідно впали ціни й на ринках — це вже на радість покупців. Нині на салат можна купити «підбиту» капусту і по 10 гривень за кілограм, а за красиві виделки на ринку просять по 45 гривень. За минулий місяць удвічі подешевшали ранні огірки та редиска.
Ціни на овочі
- картопля — 20-22 гривні;
- молода картопля — 80-100 гривень;
- цибуля — 20 гривень;
- помідори — 100-150 гривень;
- буряк — 20 гривень;
- редиска — 30-40 гривень;
- часник — 100-120 гривень;
- капуста рання — 10-45 гривень;
- огірок ранній — 85-90 гривень;
- зелень у пучках — 5-15 гривень.
Ціни на фрукти
- яблука — 15-30 гривень;
- груші — 100-150 гривень;
- лимони — 45-75 гривень;
- апельсини — 75-85 гривень.
Ціни на яйця, сир, бринзу
- яйця (десяток) — 35 гривень;
- бринза — 200 гривень;
- сир — 170 гривень.
Ціни на м’ясо
- свинина: задня частина — 185-195 гривень;
- свинина: шия — 230 гривень;
- свинина: лопатка — 190 гривень;
- свинина: ребра — 200 гривень;
- свинина: сало свіже — 80-100 гривень.
На Любашівському ринку Великодній кошик подорожчає
У травні ціни навряд чи сильно зміняться. Хоча напередодні Великодня багато продуктів традиційно дорожчають, насамперед молочні. При цьому яйця можуть впасти в ціні на 20 відсотків. Щодо ситуації з ранніми фруктами, то на ціни вплине обсяг урожаю, який очікується гіршим за минулорічний.
Ціни на овочі
- картопля — 17-20 гривень;
- цибуля — 13-20 гривень;
- помідори — 110-120 гривень;
- морква — 20-25 гривень;
- буряк — 20-25 гривень;
- огірки — 120 гривень;
- солодкий перець — 140 гривень;
- капуста — 15-16 гривень;
- часник — 140-150 гривень;
- редис — 30 гривень;
- зелень — 10 гривень.
Ціни на фрукти
- яблука — 20-30 гривень;
- груші — 60-70 гривень;
- мандарини — 55-70 гривень;
- апельсини — 75 гривень.
- Ціни на яйця, сир, бринзу
- яйця (десяток) — 35-40 гривень;
- сметана — 130 гривень;
- сир — 130 гривень;
- масло — 250 гривень;
- вершки — 180 гривень.
- Ціни на м’ясо
- свинина: ребра — 175 гривень;
- свинина: сало свіже — 20-100 гривень;
- свинина: биток — 220 гривень.
Ціни на рибу
- короп — 120 гривень;
- товстолобик — 70-80 гривень;
- карась — 80 гривень.
Що купують балтійці?
Ринок радує жителів громади «зеленими вітамінами». Саме так кажуть балтяни про зелену цибулю, молоду капусту, редиску, петрушку, кріп, огірки, черемшу.
— Колись торгівля черемшею починалася у квітні. А цьогоріч вона стартувала ще в березні, — каже мешканка міста Балта Ніна Килимник, — Зелень купуємо залюбки і багато її вживаємо. Адже саме листова зелень містить багато вітаміну В12, такого необхідного для нашого організму.
Продавці та покупці зазначають, що ціни на м’ясо «впали», і це пов’язано з найдовшим і найсуворішим постом у православних. Однак ціни на яйця пішли вгору — відчувається наближення Великодня.
Ціни на овочі
- картопля — 14-15 гривень;
- цибуля — 9-12 гривень;
- помідори — 130 гривень;
- буряк — 20 гривень;
- огірки — 90 гривень;
- солодкий перець — 100 гривень;
- редис — 40 гривень;
- капуста молода — 40 гривень;
- часник — 200 гривень;
- морква — 20 гривень;
- зелень — 40 гривень.
- Ціни на фрукти
- яблука — 18-25 гривень;
- лимони — 70 гривень;
- мандарини — 65 гривень;
- апельсини — 65-70 гривень.
Ціни на яйця, сир, бринзу
- яйця (десяток) — 50 гривень;
- бринза — 180 гривень;
- сир — 100 гривень.
Ціни на м’ясо. Свинина:
- задня частина — 170 гривень;
- шия — 170 гривень;
- лопатка — 160 гривень;
- ребра — 160 гривень;
- битки — 170 гривень;
- сало свіже — 150 гривень.
Ціни на рибу
- товстолобик — 80-90 гривень;
- карась — 90 гривень;
- короп — 120 гривень.
Огляд цін на ринках Одеси та області підготували: Марія Котова, Таміла Терзян, Іван Свищ, Наталія Дімчева, Анна Чахлова, Анна Терзівець, Любов Кузьменко, Антоніна Бондарєва, Юрій Федорчук