Після Різдва настає Коляда, або Святки, – 12 днів, протягом яких було прийнято ходити у гості та самим приймати гостей. Цими днями господині пригощали кутею, пирігами з горіхами та сухофруктами, і, звичайно ж, м'ясними стравами. У багатьох сім'ях ці традиції дотримуються досі. Пропонуємо вам порадувати рідних чимось незвичайним та приготувати на Святки кілька страв за сучасними рецептами, при цьому не порушуючи звичаїв наших предків.
Інгредієнти: пшенична крупа – 200 г, родзинки та волоські горіхи – 50 г, халва та чорний шоколад – 50 г, мед та мак – за смаком.
Пшеницю промити, на пару годинників залити гарячою водою, щоб крупа набухла, після цього поставити варити на повільному вогні – до м’якості. Готову кашу остудити. Тим часом запарити мак та розтерти його. Родзинки промити, запарити та обсушити. З’єднати пшеничну кашу, мак, горіхи, родзинки та мед. Халву і шоколад подрібнити на дрібні шматочки і додати в кутю.
Інгредієнти: невеликий гарбуз, рис – 200 г, родзинки та чорнослив з курагою – 100 г, мак та волоські горіхи – 50 г, мед, ваніль та кориця – за смаком.
Верхівку гарбуза акуратно зрізати, вибрати з плоду м’якоть та насіння. Всередину гарбуза помістити частину родзинок, чорносливу з курагою і поставити на 20 хвилин у заздалегідь розігріту духовку. Тим часом відварити рис до готовності. Мак промити та на 2-3 години залити гарячою водою. Після цього мак розтерти і додати до нього мед, ваніль та корицю. З’єднати рис з маковою сумішшю, сухофруктами і горіхами, що залишилися, добре перемішати і помістити в гарбуз. Гарбуз із начинкою відправити на 10-15 хвилин у духовку.
Інгредієнти: пшенична крупа – 400 г, молоко – 750 г, сухофрукти – 200 г, мед та мак – 50 г.
Пшеницю на 3-4 години замочити у холодній воді. Після того, як зерна повністю вберуть воду, залити їх молоком і варити до готовності. У готову кашу додати мед, мак та сухофрукти. Кутью можна подати з горіхами та варенням.
Інгредієнти: пшеничне борошно – 200-300 г, яйця – 4 шт., мак – 200 г, цукор – склянка, вершкове масло – 125 г, розпушувач – столова ложка, волоські горіхи – до смаку.
Мак залити гарячою водою і дати йому набрякнути, після чого процідити через сито. Окремо збити жовтки з|із| цукром і олією і додати|добавляти| суміш в мак. В одній ємності змішати борошно та розпушувач. Збити білки та акуратно перемістити їх у маково-жовткову масу. Всі інгредієнти змішати з|із| мукою|борошном| до утворення однорідного тіста. Викласти тісто у змащену вершковим маслом форму для кексу. Зверху присипати горіхами. Випікати маковник близько 30 хвилин у розігрітій до 180 градусів духовці.
Інгредієнти: яблука – 1 кг, борошно – 150 г, яйця – 4 шт., цукор – 200 г, розпушувач – чайна ложка, крохмаль – столова ложка, апельсинова цедра – чайна ложка, ванільний цукор та кориця – за смаком.
Яблука очистити та подрібнити. Додати до них 2-3 столові ложки цукру з крохмалем та перемішати. Яйця збити в пишну повітряну масу, поступово додаючи в них цукор і ваніль, що залишився. Борошно змішати з розпушувачем, цедрою і корицею і також поволі додати в яєчну масу, постійно перемішуючи. На застелений пергаментом лист викласти яблучну суміш, а зверху рівномірно розподілити тісто. Випікати пиріг 20 хвилин|мінути| в розігрітій до 180 градусів духовці. Готовий бісквіт перевернути та посипати цукровою пудрою.
Інгредієнти: філе будь-якої риби – 500 г, лаваш – 1 лист, цибуля – 2 шт., помідор – 1 шт., сметана – 200 г, соняшникова олія – 3 столові ложки, лимонний сік – столова ложка, гірчиця – чайна ложка, спеції, сіль та перець – за смаком.
Очищене від кісток філе риби нарізати на великі шматочки і заправити спеціями. Цибулю нарізати кільцями, а помідори – кубиками. З’єднати сметану зі спеціями, лимонним соком, гірчицею та олією. Розділити лист лаваша на шість однакових частин. На кожен шматок викласти спочатку цибулю, а зверху рибу змастити сметанним соусом і посипати кубиками помідорів. Лаваш згорнути в конвертик і покласти на лист. Полити все залишком соусу і на 30 хвилин відправити запікатися в духовку за температури 180 градусів.
Інгредієнти: печериці – 1 кг, цибуля – 3 шт., морква – 3 шт., яйця – 4 шт., консервована квасоля – 250 г, сметана – 4 ст. ложки, оливкова олія, сіль та перець – за смаком.
Печериці нарізати пластинами і обсмажити на підігрітій сковороді у власному соку. Окремо підрум’янити на сковороді дрібно нарізану цибулю та терту моркву. Консервовану квасолю трохи згасити. Відварені круто яйця нарізати кубиками. Змішати гриби, цибулю, моркву, яйця та квасолю. Посолити та поперчити салат, заправити його сметаною.
Підготувала Анастасія Єпур
Фото: із відкритих джерел
Із п'ятниці, 22 листопада, в Одесі відновлено роботу автобусів № 105 і №105-А за постійним… Read More
У п'ятницю, 22 листопада 2024 року, у зв'язку з плановими роботами на міських електромережах деякі… Read More
1003-й день Україна протистоїть повномасшатабній агресії російської федерації. На ранок, 22 листопада, ситуація на фронті… Read More
В Одесі 49-річна водійка автомобіля «Ssang Yong» наїхала на жінку, яка переходила проїжджу частину і… Read More
Доброго ранку, друзі! Почніть свій день з посмішки - ми підготували для вас свіжу порцію… Read More
Привоз в останню декаду листопада: легкий дощик, «тяжкий» вітерець. Людей (чи так здалось) менше, аніж… Read More