Новости Одессы и Одесской области

Укрпошта розширює спектр фінансових і банківських послуг

Укрпошта розширює спектр фінансових і банківських послуг

Укрпошта, сприймаючи виклики часу, абсорбує в себе функції фінансових установ та налагоджує сучасний та доступний сервіс на всій території України. Через усі відділення поштового зв’язку Укрпошти здійснюється виплата пенсій та грошових допомог, приймаються, будь-які види платежів, надається послуга з пересилання поштових переказів та інші фінансові послуги. Про сучасні зміни в Укрпошті, актуальні сьогоденню нові послуги, перспективи розвитку, ми спілкувалися з керманичем Державного підприємства «Укрпошта» Ігорем Ткачуком.

В умовах економічної і фінансової кризи падає активність на фінансовому ринку. Багато фінансових установ припиняє свою діяльність. Як держане підприємство «Укрпошта» пристосовується до цієї ситуації?

Укрпошта є державним підприємством, основною нашою перевагою є той факт, що ми не використовуємо кошти наших клієнтів в своїй господарській діяльності. Ми є лише посередником в процесі руху коштів від їх власників до отримувачів. Це дуже важлива перевага підприємства в умовах фінансової нестабільності в Україні та зростання недовіри до банків з боку населення.

Укрпошта активно розвиває спектр різноманітних фінансових послуг, залишаючись найдоступнішою установою для їх отримання населенням. Сьогодні серед фінансових послуг, які ми надаємо, це і виплата та доставка пенсій і грошової допомоги, поштові перекази, приймання різноманітних платежів, агентські послуги за договорами з банківськими та фінансовими установами.

У чому відмінність між фінансовими операціями на пошті та в банку?

Пенсійні виплати громадянам похилого віку доставляються безпосередньо додому листоношами підприємства. Банківські установи такі послуги не надають. Укрпошта має найрозгалуженішу в країні мережу відділень поштового зв’язку – майже 12 тисяч відділень та постійно розвиває її. В минулому році ми відкрили 32 нових відділення. У цьому році поставили собі за мету відкрити ще 100 нових. А це значить що наші клієнти, мають всі зручні послуги в «кроковій доступності». Для порівняння – найбільшу мережу серед банківських установ має ПАТ “Ощадбанк” – на рівні 5 тис. відділень банку і активно проводить роботу по її зменшенню у зв’язку з неефективною діяльністю. За 2014-2015 р.р. було закрито близько 700 відділень, в 2016 році передбачається припинити діяльність ще понад 500 відділень банку.

Чи не боїтесь, що таке саме може трапитись з вашим підприємством?

Ні не боїмось. Укрпошта як національний оператор, має зобов’язання щодо забезпечення доступності до універсальних послуг всіх верств населення, а це можливо саме завдяки мережі, крім цього, ми очікуємо на активну позицію держави щодо захисту прав пенсіонерів в одержанні пенсій “особисто в руки”. З метою зменшення витрат Пенсійного фонду на оплату послуг, пов’язаних з виплатою пенсій через поштові відділення, підприємству необхідно забезпечити пенсіонерів зручним сервісом користування своїми коштами: зберігання грошей на рахунках, отримання доходів на залишок коштів, можливість оплати карткою. Для цього підприємство повинно мати право відкривати пенсійні рахунки та емітувати платіжні картки при одночасному забезпеченні зобов’язань держави щодо гарантованої доставки пенсій і соціальних виплат населенню.

Яка кількість пенсіонерів сьогодні обслуговується у відділеннях Укрпошти?

Через відділення поштового зв’язку щомісячно обслуговується майже 6,2 млн. людей похилого віку та найбільш незахищених громадян. Загалом Укрпоштою обслуговується 42% від загальної кількості пенсіонерів. Інші, переважно в містах, отримують свої кошти в банківських установах, які надають не завжди зручний і безпечний сервіс для цієї категорії населення. Зручність для населення є одною з наших суттєвих переваг.

Які ще фінансові послуги надають відділення зв’язку «Укрпошти»?

Однією з найпопулярніших послуг є пересилання поштових переказів, що здійснюється в рамках внутрішньодержавної небанківської платіжної системи “Поштовий переказ”.

Але ж фінансові перекази це скоріш прерогатива банківських установ у всьому світі?

Історично так склалося, що грошовий переказ в Україні традиційно поштова послуга. Слід зазначити, що з переважною більшістю країн є позитивна динаміка обміну переказами, що є свідченням зростання довіри населення до поштового каналу пересилання грошей. У 2016 році обмін поштовими переказами “Укрпошта” здійснює з 35 країнами світу.

За кількістю коридорів пересилання переказів УДППЗ “Укрпошта” поступається відомим міжнародним платіжним системам-нерезидентам, які проваджують свою діяльність майже у всіх країнах світу, однак, за таким показником, як доступність до послуги, підприємству немає рівних на теренах України.

Для розширення можливості здійснювати обмін переказами з країнами Європи, Укрпошта в 2011 році приєдналась до спільноти Єврожиро, у якій співпрацюють не лише поштові оператори, а й банківські установи. На даний час з цими країнами здійснюються адресні перекази між фізичними особами.

Цікаво, українці більше відправляють чи отримують переказів?

За обсягами, переважають перекази фізичних осіб, адресовані на рахунки юридичних осіб, що є результатом розвитку каталожної торгівлі відомих європейських брендів. Замовлена за каталогами продукція надходить до України згрупованими відправленнями “Консигнація”, оплата яких проводиться міжнародними поштовими переказами післяплати.

Укрпошта першою в країні почала надавати послугу з доставки відправлень з післяплатою. Перекази післяплати займають левову частку в переказах фізичних осіб на користь юридичних осіб. Нинішній розвиток дистанційної торгівлі, продажу товарів через Інтернет, дозволяє споживачам замовляти всілякі товари не виходячи з дому і багато компаній традиційно користуються послугами Укрпошти для пересилання своєї продукції у будь-який куточок країни, що можливо для широкої аудиторії споживачів завдяки розгалуженій мережі відділень поштового зв’язку.

Що стосується переказів фізичних осіб, Україна є країною реципієнтом транскордонних переказів. Сума вхідних в Україну переказів набагато перевищує суму вихідних переказів.

Чи можна отримати перекази у валюті у відділеннях «Укрпошти»?

Виплата поштових переказів, що надійшли з-за кордону, здійснюється в гривнях всіма відділеннями поштового зв’язку. А вже у доларах США або євро в залежності від країни походження — у виділених 284 відділеннях. Основна частка поштових переказів виплачується в національній валюті, оскільки у більшості випадків після конвертації у країні приймання, перекази надходять у сумі з дрібною частиною. Враховуючи, що “Укрпошта” не здійснює валютно — обмінних операцій, тому виплата таких переказів у вільноконвертованій валюті неможлива.

Тоді яка перевага послуги пересилання поштових переказів перед банківськими установами?

Окрім «крокової доступності» до послуги, завдячуючи найбільшій в Україні мережі відділень поштового зв’язку, на відміну від переказів, що здійснюються банківськими установами, ми можемо доставити переказ за зазначеною відправником адресою без стягнення за це плати з одержувача або відправника.

Переваги послуги з пересилання поштових переказів відчули і юридичні особи, які мають необхідність постійно пересилати грошові кошти фізичним особам для проведення виплат заробітної плати, страхових виплат, аліментів, орендної плати за землю, тощо. В минулому році понад 70 аграрних компаній почали пересилати орендну плату за землю через об’єкти поштового зв’язку.

Наскільки швидко відбуваються такі перекази?

Враховуючи вимоги часу, пропонується декілька варіантів пересилання переказів, які різняться за терміном пересилання коштів:

* між автоматизованими відділеннями поштового зв’язку пересилаються як звичайні адресні перекази з терміном проходження до 3 годин, так і термінові безадресні перекази з терміном проходження до 5 хвилин.

* у разі, якщо одне з відділень поштового зв’язку неавтоматизоване, термін проходження переказу збільшується до 2 робочих днів.

Терміновий переказ на пошті є аналогом сучасного переказу банківських установ або відомих платіжних систем. Все дуже просто. Клієнт відправляє кошти через відділення поштового зв’язку, отримує певний номер, який передає отримувачу і все – можна брати посвідчення особи і йти до відділення поштового зв’язку, яке надає послугу термінового переказу. Оператор відділення поштового зв’язку знаходить в платіжній системі переказ з номером, який повідомляє отримувач і здійснює його виплату.

Зазначений переказ можна отримати в будь-якому автоматизованому відділенні поштового зв’язку, незалежно від місця проживання.

Ви можете означити частку українського ринку переказів яку сьогодні займає система «Поштовий переказ»?

Національним банком України у 2015 році платіжну систему “Поштовий переказ” визнано соціально значущою. За підсумками роботи за минулий рік платіжна система “Поштовий переказ” має найбільшу частку серед систем переказу коштів, створених небанківськими установами – 28 %.

Протягом декількох років Укрпошта вже співпрацює з платіжними системами Western Union, MoneyGram та BLIZKO.Перекази за цими системами здійснюються переважно у валюті на виділених 284 робочих місцях, що замало для такої великої країни, як наша.

Поговоримо про тарифи. Чи зросли тарифи через впровадження автоматизованих відділень? Адже автоматизація потребує чималих витрат?

Навпаки, з 01 квітня 2016 року Укрпоштою прийнято рішення про зменшення тарифів на пересилання переказів між усіма автоматизованими відділеннями поштового зв’язку:

Поштовий переказ до 2 000 грн. включно – 2%, але не менше 10,00 грн., а вже понад 2 000 грн. – 1%

Терміновий переказ -1 % від суми переказу, але не менше 10,00 грн. До речі, раніше діяв тариф: до 250,00 грн. включно – 6,50 грн. Понад 250,00 грн. – 8,00 грн. + 1 % за терміновий переказ – додатково бралась плата 10,00 грн.

Зокерма, пересилання поштових переказів, для зручності клієнтів, супроводжується як SMS-повідомленнями відправнику та одержувачу.

Таким чином, вимоги до якості послуги збільшено, а її вартість зменшено майже вдвічі.

Які види платежів приймає Укрпошта? Зазвичай ми чуємо про приймання вашім підприємством комунальних платежів.

Насправді, Укрпоштою на користь більш ніж 5 тис. контрагентів приймаються будь-які види платежів – комунальні (плата за електроенергію, газопостачання, квартплата, теплопостачання), оплата за послуги зв’язку, платежі на користь банківських та фінансових установ (погашення кредитів, сплата страхових платежів), тощо.

За 2015 рік прийнято 180,5 млн. платежів (15 млн. щомісячно) на суму майже 21,4 млрд. грн. (1,8 млрд. грн. щомісячно).

Звичайно, з урахуванням рівня автоматизації відділень поштового зв’язку та віддаленості населених пунктів, терміни надання послуги коливаються від 1 до 5 днів.

В он-лайн режимі в рамках співпраці з компанією ГлобалМані здійснюється приймання платежів на користь цієї компанії.

Які основні проблеми в сфері фінансових послуг вам доводиться вирішувати?

Це насамперед проблема автоматизації робочих місць для надання послуги з приймання платежів, перехід на єдину систему їх оброблення та максимальне переведення надання цієї послуги в режим реального часу.

Існуюче навантаження у відділеннях поштового зв’язку вимагає підвищення швидкості операційного обслуговування клієнтів, збільшення пропускної здатності місць приймання платежів, впровадження нових стандартів обслуговування клієнтів шляхом використання термінальних пристроїв самообслуговування та переходу на сучасні технології.

Чи буде можливим оформлення через відділення поштового зв’язку, скажімо, полісів страхування або депозитних рахунків?

Так, сьогодні це вже є можливим. Укрпошта за напрямком “Агентські послуги” працює декілька років. Для наших партнерів, певної банківської або фінансової установи, ми забезпечуємо дистанційний зв'язок шляхом надання поштових послуг. Сьогодні ми маємо певний досвід співпраці у наданні фінансових, банківських та страхових послуг. Зокрема, це співпраця з СК “Універсальна” з поетапним збільшенням кількості відділень поштового зв’язку, які здійснюють реалізацію страхових полісів та розширенням лінійки надання страхових продуктів. Клієнтам пропонується страхування обов’язкової цивільної відповідальності, а також інші продукти: “Додатковий захист водія”, “Додатковий захист пасажирів”, “Додатковий захист документів”, “Автоцивілка”, “Захист оселі”, “Відповідальність перед сусідами”. А з минулого року можна застрахувати майно – що пересилається поштовими відправленнями з оголошеною цінністю за спрощеною технологією.

Крім цього, за спрощеною технологією «На здачу» на автоматизованих робочих місцях майже трьох тисяч відділень поштового зв’язку розпочато реалізацію різноманітних страхових полісів: “Решта для здоров’я” від ПРАТ “Дека Іншуренс”, “Медична допомога” від ТДВ СК “М-Лайф”, “Захист дитини” від ПАТ СК “Універсальна”.

Ми співпрацюємо з оформлення депозитних договорів з ПУАТ “ФІДОБАНК”, та ПАТ “Банк Михайлівський”, крім цього, можна оформити через відділення поштового зв’язку кредитні договори від ПАТ “Банк Михайлівський”.

З кожним роком збільшуються обсяги послуги з видачі (приймання) готівкової гривні. В приміщеннях Укрпошти встановлено 1 580 терміналів ПАТ “Райффайзен Банк Аваль” та 857 терміналів ПАТ “ПРИВАТБАНК”. Для споживачів, яким необхідно отримати готівкові кошти з будь-якої банківської картки пропонується зручний сервіс в операційному вікні відділення поштового зв’язку.

В цілому Укрпошта ставить собі за мету стати ефективним агентом з надання різноманітних фінансових послуг шляхом організаційної та технологічної інтеграції бізнес процесів підприємства та банківських і фінансових установ.

Выскажите ваше мнение. Это важно.
Подписаться
Уведомить о
guest
0 комментариев
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
Еще по теме
Все новости

купить квартиру в Одессе

Выбор редакции