Новости Одессы и Одесской области

Експерт: Інспекція Росспоживнагляду під час перевірки українських заводів порушила російське законодавство

Інспектори Росспоживнагляду відмовилися від складання акту перевірки фабрик КК «Рошен», що суперечить нормам російського законодавства, яке вимагає, щоб такий акт був складений у двох екземплярах, один із яких передається представнику підприємства, що перевіряється, безпосередньо після завершення інспектування, а також містив зауваження такого підприємства щодо результатів перевірки.

Про це сьогодні заявив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко, пише «ForUm».

«Делегації Росспоживнагляду було відкрито повний доступ до всіх потужностей і документів корпорації «Рошен». Незважаючи на максимальне сприяння інспекторам з боку Мінагрополітики України, під час організації інспектування Росспоживнагляд порушив низку законодавчо встановлених процедур перевірок і контролю», — запевнив Олександр Охріменко.

На думку президента Українського аналітичного центру, «попри міжнародну практику здійснення інспекцій, Росспоживнагляд включив до групи інспекторів представника російського холдингу «Об’єднані кондитери», − головного конкурента корпорації «Рошен» на російському ринку, який протягом перевірок уважно вивчав організацію виробничих процесів корпорації «Рошен», технологічну документацію, в т.ч. виписки з рецептур, постачальників сировини, обладнання, лабораторного устаткування тощо».

При цьому керівництвом заводів корпорації «Рошен» під час перевірки без беззаперечно задовольнялися неодноразові ультимативні вимоги інспекторів залишити їх наодинці, тобто без представника підприємства, яке перевіряється, з наданою документацією корпорації, що давало змогу здійснювати копіювання такої документації. Склад інспекторів було направлено лише наприкінці останнього робочого дня, який передував обумовленій главами урядів двох країн даті початку інспекцій, що унеможливило вчасне погодження цього складу українською стороною, в т.ч. щодо включення до групи представника російського підприємства-конкурента.

«При цьому Росспоживнагляд не дотримувався процедури відбору зразків, контролю показників безпечності і дій щодо повідомлення, зокрема, не здійснив відбір арбітражних зразків у складі об’єднаної проби щодо ISО 17025:2006. Незважаючи на багаторазові запити української сторони, Росспоживнагляд не надав жодних підтверджувальних документів за результатами лабораторних та інших досліджень продукції кондитерської корпорації «Рошен», — додав Олександр Охріменко.

«Українська сторона продемонструвала свою налаштованість на знаходження компромісних рішень у питанні розблокування доступу продукції корпорації «Рошен» на ринок Росії. Україна сподівається на зважену й об’єктивну позицію Росспоживнагляду, який має якнайшвидше завершити процедуру відкриття продукції доступу до російського ринку відповідно до традицій знаходження взаємоприйнятних рішень у найскладніших питаннях двосторонніх українсько-російських відносин», — наголосив експерт.

Выскажите ваше мнение. Это важно.
Подписаться
Уведомить о
guest
0 комментариев
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
Еще по теме
Все новости

купить квартиру в Одессе

Выбор редакции