Новости Одессы и Одесской области

Занзібар: в теплих обіймах океану

Занзібар: в теплих обіймах океану

Чарівний ЗанзібарНесподіване десятиденне журналістське відрядження в Африку на оспіваний поетами танзанійський острів Занзібар, як завше, додало до мого бекграунду чимало свіжих та яскравих вражень і покликало до більш глибокого вивчення історії і культури чорного континенту. Кількадесят нових знайомців, багатогодинні розмови за філіжанкою запашної кави (тут вирощують знамениту робусту), щоденні поїздки островом, селами й містами, витворили стале уявлення про гостинних занзибарців — відкритих, щиросердечних та безмежно добрих, як гуцули на своїх високих полонинах.

 

 Традиції африканських верховинців

Чарівний ЗанзібарМене не на мить не покидало відчуття планетарної єдності чорної і білої рас, не раз ловив себе на гадці, що вони, танзанійці, чимось дуже схожі до українців, а найперш до верховинців. Чим саме? Відповідь знайшов у невеликому селі Нунгві на півночі Занзібару — тут з двома тамтешніми добровільними провідниками (Соломоном і Рафаелем) обстежували давнє поселення й вели мову про культурні надбання острів’ян. На моє прохання пояснити певні незрозумілі мені ментальні моменти молоді африканці гордо відповіли: «Така наша традиція. Це наша культура!».

Упродовж усього часу перебування на африканському континенті чув я оце просте, однак з глибинним підтекстом тлумачення: «Це наша традиція». Мовилося як аксіома, що не потребує доказів. Ані крихти сумнівів — тільки гордість за власну самобутню культуру, фольклор, обрядовість, пісні і танці (здебільшого ритуальні).

За десятки тисяч кілометрів у загубленому посеред джунглів поселенні я отримав підтвердження власним, сформованим десятиліттями імперативам: нація сильна лише тоді, коли в фундамент свого національного дому кладе найміцніший й непідвладний руйнації часом матеріал — вірність і відданість традиціям, неперервну тяглість історичної пам’яті, знакові духовні маркери.

 

 Сторінки історії

Чарівний ЗанзібарЦе моя друга поїздка в Африку, уперше був тут на острові Кабо Верде. І от — Занзібар… Найгарніший архіпелаг Індійського океану, відпочинок для любителів релаксу та екзотики. Бананові і кокосові пальми, мангрові дерева, білосніжні пляжі, найчистіші прибережні хвилі, коралові рифи, неповторні краєвиди…

Тут фізично відчуваєш тривке плетиво століть, а колонізатори — ассирійці, єгиптяни, фінікійці, індуси, китайці, перси, португальці, араби, голландці і британці — усі вони залишили по собі надзвичайно багату культурну спадщину і строкату історію.

Перші звістки про архіпелаг датуються X століттям, коли тут з'явилися перси з Ширазу, які й принесли на Занзібар іслам. На даний час мусульмани складають до 90% населення, решта — послідовники африканських язичницьких культів і християни. У середновіччі на Занзибарі розгорнулася торгівля невільниками, яких ловили в африканських джунглях. З часом работоргівля зосередилася у руках торговців з Оману, які склали ядро місцевої аристократії. У XVI столітті Занзибар входив до складу колоніальних володінь Португалії, у XVIІІ — Британії. 

На початку 1964 року британський уряд передав Занзібар арабському султанові, і вже через тиждень Занзібар було проголошено незалежною державою. У 1964 році влади Занзібару і Танганьїки підписали угоду про створення єдиної держави — Танзанії (назву складено з перших трьох літер слів «Танганьїка» і «Занзібар»). Населення країни — 47 мільйонів. Архіпелаг Занзібар є напівавтономією у складі Танзанії, має власний прапор, парламент, а також свого президента. З листопада 2010 року — це Алі Мохамед Шейн (до речі, вчився в Одесі). 

Найбільші острови — Пемба і Унгуджа (останній у побуті називають Занзібаром). Клімат субекваторіальний, теплий і дуже вологий.

 

 Занзібар вчаровує

 Чарівний ЗанзібарНеймовірна природа, казкові пляжі, гарна погода, доброзичливі й гостинні місцеві жителі, цікаві екскурсії, затишні готелі — оце й є загублений в Індійському океані архіпелаг! А ще — навдивовижу добрі люди, які при зустрічі замість вітань кажуть «Hakuna matata!» (Акуна матата!), себто — «Без проблем, не переймайся!».

«Hakuna matata!» — гасло на щодень. Тут треба забувати про усі проблеми і насолоджуватись чарівною природою і ласкавим океаном.

«Karibu!» — вітаємо на Занзібарі! «Asante sana!» — щиро дякуємо, що приїхали до нас. Їх милозвучна, повна твердих голосних звуків мова суахілі чимось подібна до нашої солов’їної…

Оминути Кам'яне Місто (Stone Town) — означає марно їхати на острів. Різьблені двері до будинків — одна з фішок. Окрім них, в Стоун Таун викликає інтерес палац одного з колишніх султанів Занзібару, який отримав народну назву Бейт-аль-Аджаб — «Будинок чудес». Він приваблює в основному зовнішнім виглядом, а «дивами» на момент його будівлі були ліфт, водопровідний кран, електричні лампочки. У Кам'яному Місті обов'язково варто подивитися перські лазні, музей, розташований у палаці, мечеть Малінді, храм Шакті. Тут серед місцевих персів народився найзнаменитіший уродженець Занзібару — Фарох Бульсара, у всьому світі знаний як Фредді Меркьюрі. 

А ще тут на симпатичному острівці Prison Island (Тюремний острів), де раніше існували в’язниця і лічниця для хворих жовтою лихоманкою, живуть дві сотні великих черепах. Звідси дерев’яними човнами під великим парусом потрапите на інші острови в океані, де серед рифів побачите коралових рибок: наприклад, рибу-клоуна, рибу-папугу, барракуду та боніто. Тут подадуть смажених лобстерів, лангустів, крабів, креветок та інші екзотичні океанічні дари!

Чарівний ЗанзібарДайвінг на Занзібарі по праву вважається одним з кращих в світі. Майже весь архіпелаг оточений кораловими рифами і кришталево чистою океанської водою з живописною підводною флорою і фауною. Занзібар повністю безпечний для здоров'я туристів, тому щеплення від тропічних хвороб не потрібні: тут повністю знищено муху цеце.

Занзібар — природній заповідник, тут ростуть мангрові дерева, фінікові пальми, десятки різних ліан і сотні інших дивовижних рослин. 

Тваринний світ унікальний — від яскравих ящірок до галасливих птахів, багато з яких дуже рідкісні і живуть тільки на Занзибарі. Бачили ми колобусів — милих мавпочок, що живуть у лісі Джозани. Це також ареал для макак, леопардів, антилоп, летючих собак, кобр, чорних і зелених мамб, укус яких смертельний. 

Чарівний ЗанзібарУ тутешніх кафе і ресторанах готують смачно, а страви місцевої кухні — пальчики оближеш! Найпоширеніша на Занзібарі страва — рис пілау, який їдять з салатом з порею. Варто спробувати і сорпотель (тушковані з приправами свинина, яловичі язик, серце, печінка), кашу угали, салат мчича, лобстерів, омарів, рибу і м'ясо, приготовані незвичайним способом з додаванням спецій у найфантастичніших сполученнях. А рибний суп — просто унікальний! 

Тутешні готелі забезпечують відпочинок на європейському рівні, розташовані вздовж усієї берегової лінії. Ми мешкали у готелях Azao Resort, Spice Island, Royal Cliff Zanzibar (villa), Nur Beach Resort, Smiles Beach Hotel. Особливо вразив своїми розкішними королівськими апартаментами Royal Cliff Zanzibar.

Десять днів промайнули, мов одна мить. Отож, не сумнівайтесь, пакуйте валізи і — на Занзібар!

 

Що потрібно знати про Занзібар?

Чарівний ЗанзібарОстрів розташований південніше екватора, однак спеку європейці витримують: влітку температура повітря вдень у середньому +30–32°С, вночі — +24–25°С. Температура океанічної води біля берегів — +24–26°С, тобто для відпочинку з листопада по березень тут райське містечко. Періоди дощів — з березня по травень і з вересня по листопад.

Тут нема галасливих аквапарків з водними гірками, гідроциклів, катамаранів, однак особливість східних пляжів — припливи і відливи. Океан може «втекти» від берега майже на 5 кілометрів.

На Занзібарі крадіїв майже немає, а усі говорять англійською.

Гроші міняти потрібно тільки в офіційних закладах (банк, готель, аеропорт), а оплату кредитками приймають лише в деяких готелях і магазинах.

Воду з кранів пити не можна.

Екзотичних сувенірів не бракує: везуть спеції, одяг, картини, ювелірні вироби, а особливо цінується танзинит. 


Travel Professional Group Travel Professional Group — найбільший туристичний оператор України з національним капіталом.

Наразі Travel Professional Group пропонує відпочинок в більш ніж 100 країнах світу за більш ніж 250 напрямками, а також послуги з організації ділових подорожей, корпоративних і тематичних заходів, послуги бізнес-консалтингу за кордоном, організацію авіаперевезень будь-якого класу в усі країни світу, послуги VIP-класу по всьому світу.

З питань консультацій та організацій відпочинку будь-якого рівня можна звертатись за тел. (044) 545-44-44 або на e-mail: [email protected].

Сайт: www.tpg.ua

Автор: Олександр МАСЛЯНИК


Выскажите ваше мнение. Это важно.
Подписаться
Уведомить о
guest
0 комментариев
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
Еще по теме
Все новости

купить квартиру в Одессе

Выбор редакции