Новости Одессы и Одесской области

Яка сорочка зможе захистити вашу дитину? (ФОТО)

Майстриня з Волині Руслана Вронська на Вишиванковий фестиваль в Одесу приїхала з донечкою МарійкоюОстаннім часом українська вишита сорочка набрала неабиякої популярності. Яких тільки візерунків не зустрінеш на сучасній вишиванці! Однак, мало хто знає, що всі орнаменти на ній глибоко символічні і підходять далеко не кожному. В давні часи вишита сорочка служила не просто одягом, а оберегом. Особливу увагу приділяли дитячим вишиванкам. Про сакральні символи на дитячій сорочці наш кореспондент дізнававсь на щорічному «Вишиванковому фестивалі».

Броня для малечі

Від різноманіття товарів народного промислу на ярмарку «Вишиванкового фестивалю» розбігалися очі. Але ж нас цікавила дитяча вишиванка. Майстрині порадили нам звернутись до молодого чоловіка у яскравій сорочці з солом'яним брилем на голові. Запевнили, що про символіку орнаменту він розкаже все. Звати його Сергій Шпак, Берегиня Анастасія Лось і отаман Сергій Шпаквін — директор Музею історії розвитку українського козацтва, а ще — отаман молодіжної паланки Чорноморського козацтва Одеського округу.

— Перше, на що треба звернути увагу, обираючи сорочку, — це тканина, — радить Сергій. — Вона повинна бути натуральною, краще льон. Якщо це літо, то — витончений льон чи бавовна. Сорочка має бути на розмір більшою, щоб дитина вільно в неї себе почувала. Синтетику краще не купувати, бо натуральні тканини несуть енергетику рослини, яка має позитивну енергію сонця і віддає все це дитині. Бажано, щоб сорочка була виготовлена з домотканої тканини (ткана вдома, вручну на станку, — ред.), тим самим передається і енергетика людини, яка ткала цю тканину.

Наші предки вірили: якщо на сорочку нанести вишивку біля зап'ястя, горловини, на грудях (а для дівчаток — ще й на рукавах) і оздобити орнаментом-змійкою по низу, то ніякі злі сили не будуть мати доступу до душі дитини. Вишита сорочка мала бути своєрідною бронею для малечі. Вишивати її мала матуся, бабуся чи та людина, котрій Червоний і чорний колір у вишиванці для хлопчика - сильний енергетичний захистдовіряють. Чорну сорочку дітям ніколи не вдягали. Її носили літні люди, щоб показати, що це стара і дуже мудра людина. Іноді, в деяких українських селах, чорну сорочку шили для загиблих воїнів, проводжаючи їх в останню путь. Дитяча ж сорочка має бути білою. Вважалось, що цей колір притягує позитивну енергетику, а чорний — поглинає.

Якою має бути вишиванка для хлопчика…

Вишиванка для хлопчика відрізнялася від вишиванки для дівчинки. В хлоп'ячій вишиванці древні пращури дотримувалися традицій мінімалізму. Вишивали сорочки в основному червоним кольором. Цей колір мав підсилювати захисні функції організму і підвищувати енергетичний потенціал. У той же час майстрині могли додавати у вишивку ще й чорний колір — символ Землі. Щоб додати фарб, вишивальниці під основну нитку використовували нитки жовтого або чорного кольору. Зелений колір — це символ народження і росту. Жовтий — символ Сонця, достатку і багатства, енергія всього живого на землі. Символи вогню, Сонця, тварин, чоловічих ремесел були характерними для вишитої сорочки хлопчика.

— В давнину блакитного і синього кольору в дитячій вишивці остерігались. Вважалося, що це сиротинські кольори. Якщо хотіли всім пояснити, що дитина сирота і що її не можна ображали, щоб допомагали їй, то на дитину вдягали сорочку, вишиту синіми і блакитними нитками, — пояснює Сергій Васильович.

На сорочку хлопчику можна наносити строгий геометричний орнамент — зірки, хрести, ромби. В північних областях України допускається рослинний, але ні в якому разі не квіти. Краще, щоб це були трави, хміль, листя винограду Яка сорочка зможе захистити вашу дитину? чи дубове листя, що характеризує мужність, силу і твердість духу. При цьому визерунок має бути стилізований під геометричний.

— З того часу, як на чоловічих сорочках почали вишивати квіти, — перевелися чоловіки в Україні, — передає слова майстринь-вишивальниць директор музею.

…а якою — для дівчинки?

Вишиванка для дівчинки виражає дівочу чарівність, красу і ніжність. Як правило, на таких сорочках вишивали квіткові орнаменти – барвисті волошки, незабудки та ромашки. Зображені візерунки з трояндами позначали нескінченний сонячний рух. Квітка лілії на вишиванці – це невинність і чистота, в ній закладено народження, розвиток та безперервність життя. Крім квіткової символіки, вагоме значення мали й геометричні орнаменти, які також використовували на вишиванці для дівчаток. Наприклад, зірки, розкидані по рукавах, символізували знак небесного вогню, а хрести – знак закритості і відрази зла.

— Всі полюблять маки, але ж ці квіти у всіх народів, в тому числі й українців, — це символ пам'яті померлих родичів. Коли дівчинці вдягаєш таку вишиванку, то це означає, що ти пам'ятаєш своїх предків. З одного боку, це непогано, але з іншого, це начебто смуток. А навіщо нам це? — посміхається Сергій Шпак. — Якщо ви хочете, щоб вишиванка була оберегом, то ній має бути геометричний орнамент. Один з найсильніших оберегових Яка сорочка зможе захистити вашу дитину? орнаментів — це квадрати — символ засіяного поля, родючості. Такий орнамент підходить і хлопчикам і дівчаткам. Іноді його посилюють, навколо одного ромба вишивають ще декілька, з'єднуючи між собою.

Найголовніше правило української вишиванки — це віра. Якщо людина вірить, що саме ці кольори принесуть їй удачу і захистять її в тяжку хвилину, то саме так і буде, вважає одеський отаман.

На півночі Одеської області — в Кодимському, Котовському, Балтському і Ананьївскому районі й до сьогодні живуть майстрині, котрі зберігають традиції української вишивки і передають ці знання молоді.

Це цікаво!

Вишивка хрестиком прийшла в Україну в середині ХІХ століття. Парфумерна фірма «Брокард», щоб завоювати європейський ринок, почали брати схеми вишивки — лебеді, солов'ї, троянди — і загортали в них свої парфуми. Сільські панянки користувались французькими парфумами, а гарну льняну обгортку віддавали бідним дівчатам-наймачкам. Тим сподобались малюнки і вони почали переймати французькі вишивки хрестиком, виконуючи їх на рушниках, серветках і одязі.

Тут про символіку украинської вишивки знають все

  • Музей історії розвитку українського козацтва

Адреса: вул. Чорноморського Козацтва, 9; тел (050) 510-92-86, (048) 37-88-30.

  • Музей Одеського обласного центру української культури

Адреса: вул. Польська, 20; тел. (048) 760-19-26.

Алена Швец

Выскажите ваше мнение. Это важно.
Подписаться
Уведомить о
guest
0 комментариев
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
Еще по теме
Все новости

купить квартиру в Одессе

Выбор редакции